thefoxwoman

Konto zarejstrowane: 11 października 2019
Ostatnio online: 16 maja 2024 o 13:47

Najnowsze posty użytkownika:

paszport konia- co i jak?
autor: thefoxwoman dnia 01 grudnia 2023 o 14:06
Witam wszystkich. Taka ciekawa sprawa, że weterynarz zgubił mój paszport. Jaki region tacy weterynarze... chciałam zaszczepić konia, niestety "asystent" weterynarza nie do końca wiedział jak się szczepi konia, jeśli chodzi o terminy (pomimo mojego wałkowania jak to powinno wyglądać i faktu, że sam posiada dobre dziesiątki koni). Wziął więc mój paszport, aby dopytać innego weterynarza i rozpisać szczepienia (również to przemilczę, za bardzo innego wyboru nie było, paszport oddałam...). Tak też szczepili mi konia 4 miesiące, bo to za gorąco, bo to czasu brak... aż paszport zgubili. Teraz upierają się, że paszport zabrałam. Nie jest to niestety prawdą. Czy mogę jakkolwiek "ukarać" ten jakże "fachowy" gabinet? Czy jakakolwiek notka/ skarga na weterynarza i możliwość zwrotu poniesionych kosztów w związku z koniecznością wyrobienia duplikatu?
Ustawa o rejestracji i identyfikacji zwierząt. Obowiązek zgłoszenia siedziby stada i koni do ARiMR
autor: thefoxwoman dnia 29 marca 2023 o 15:30
Dzień dobry wszystkim!
Taka lekko skomplikowana sprawa... Koń zgłoszony w stadzie w pensjonacie, na dniach przenoszę konia do własnej stajni (mam numer producenta oraz stada), chciałabym teraz utworzyć nowy dokument, ale nie jestem pewna czy powinnam zgłosić konia do rejestru czy jeśli koń już być zgłoszony w innym stadzie, wtedy zgłosić przemieszczenie konia?
Będę wdzięczna jeśli ktoś ma pomysł! 🙂
Musli domowej roboty
autor: thefoxwoman dnia 10 listopada 2022 o 15:31
rzepka, Bardzo dziękuję!
Jaką mieszankę podajesz swojemu koniowi? 🙂
Musli domowej roboty
autor: thefoxwoman dnia 08 listopada 2022 o 12:57
Cześć! Po tym gdy cena musli wzrosła o prawie 50 zł również myślę o swoim. Chciałam odwzorować skład taki jak jest w gotowym musli Eggersmanna, ale troszkę mam obawy czy aby na pewno będzie ok.
Skład Eggersmanna: jęczmień płatkowany, kukurydza płatkowana, otręby owsiane, otręby pszenne, melasa z trzciny cukrowej, wysłodki buraczane, mączka z lucerny, jęczmień, węglan wapnia, kukurydza, mikrobiologicznie sfermentowany ekstrakt roślinny (EMH), olej z ostropestu plamistego, chlorek sodu.

Czy puszczony przez gniotownik jęczmień, kukurydza, owies i pszenica da to samo? Wysłodki teoretycznie powinno się zalewać, ale mniejsza dawka - taka jak w gotowym musli raczej nie zrobi problemu?
Jak w przypadku siemienia, je zalewamy zawsze?