wypieki i słodkości domowej roboty

Upiekłam to:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/01/Ciasto-kokosowo-budyniowe.html

Primo, to okazało się, że nie mam brytwanki  🤔 Ale była, nie wiem, wcięło. Przecież piekłam w niej jakiś czas temu frytki... Dobrze, że zorientowałam się przed wyjściem do sklepu.
Dwa, opadł mi biszkopt  😡
Trzy, pierwsza masa budyniowa którą zrobiłam smakowała proszkiem, więc ją wyrzuciłam.
Drug masa budyniowa była smaczna, ale.... jak zaczęłam ucierać ją z masłem to zrobił się mega glut który okręcił się wokół ubijaczki miksera i nie wiedziałam co z tym zrobić. Musiałam podzielić to na cztery części i jakoś udało mi się utrzeć. Strasznie ubrudziłam kuchnię i sibie, bo masa pryskała wszędzie gdzie było to możliwe.
Cztery, masa kokosowa przywarła mi do pergaminu i jak ją odcinałam to się rozpadła. Węc na na cieście nie jest w jednym kawałku tylko w kilku, no może kilkunastu i okruszki  😡

Jestem ciekawa czy da się to zjeść  🏇
Demonem w kuchni to ja nie jestem, ehhhh....
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 marca 2012 17:47
A z mojego ciasta zostało ok. 1/4 jak nie mniej, zdążyłam zjeść 2 kawałki 🤔
właśnie się zabieram do ciasteczek "ala" pieguski 🙂

z innego przepisu ale na tym się wzorowałam

http://twojemoje.blogspot.com/2009/01/ciasteczka-z-kawakami-czekolady.html
za mną od jakiegoś czasu chodzą sezamki i ciasto mleczna kanapka, ale nie mam weny żeby się za to zabrać i trochę się zniechęciłam moją porażką jak robiłam ciasto ptysiowe 👿
a ja produkuje babeczki ze snikersami - pychota 😍
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 marca 2012 20:36
Obiecany chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem 😜
wygląda cudownie mniam mniam
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 marca 2012 20:42
Jak ciut przestygnie to próbuje 😁
Misskiedis bez urazy, ale jakoś słabiutko wyrosło to bananowe 🤔 a robiłaś wczesniej? zawsze Ci tak wyrasta?
u mnie to idzie do góry jak nic a przy tym jest miękki, w zależnosci od ilosci bananów odpowiednio wilgotne w środku...no pycha, no ❗  😉

ale chleb wygląda super 🍴 jak mozesz poprosze przepis na prv :kwiatek:

Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 marca 2012 20:56
Nat, ono sporo wyrosło, jak zwykle zresztą, jest ponad 2 razy więcej niż było ciasta surowego 😀 Wszystko zależy od ilości bananów (ja dziś robiłam z 2 nie za dużych), mąki i ilości sody, czasem się sypnie więcej, czasem mniej. Ciasto jest puszyste i wilgotne 😉

Przepis wyślę jutro bo teraz nie mam przy sobie dysku z przepisami a z pamięci nie chciałabym skłamać 😀

Ach, chleb był pieczony w żeliwnym garnku (z IKEI) ale można piec też w misce żaroodpornej 🙂
Misskiedis  chlebek wygląda bardzo apetycznie,
ja dzisiaj piekłam po raz pierwszy wieloziarnisty 🙂
Oki. spoko spoko. tylko pytam...
byc moze wysokkosc zalezy od foremki. ja pieke w 10x20
i wyrasta tez dwa razy...ponad brzegi. Ale ja daje 4 duze banany :-) tak zeby bylo bananowe max hehe...i jest  😉
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
16 marca 2012 21:41
Ja miałam 2 na stanie 😁
Misskiedis mogłabym również poprosić o przepis na chlebek. ?  :kwiatek: Wygląda smakowicie.  😍
Moje ciastoda się zjeść,jest bardzosmaczne, udoskonalę przepis i będzie rewelacyjne  🏇

Misskedis Zamieść przepis tutaj na forum  :kwiatek:
Dworcika   Fantasmagoria
17 marca 2012 11:05
Ja ogólnie czekam na przepisy na chleby 🙂
Jak spiszę od Mamy, to wrzucę taki, jak Ona robi - uwieeeelbiam 🙂
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
17 marca 2012 18:06
Chleb w garnku

Składniki
• 625 g mąki (1 l)
• 500ml wody
• 2 łyżeczki soli
• grudka świeżych drożdży wielkości ziarna grochu
• ziarna lub suszone pomidory, zioła

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzić w wodzie. Dodać do mąki z solą (z ziołami lub sparzonymi wrzątkiem i pokrojonymi pomidorami) i wymieszać rękoma bądź łyżką, tylko do momentu aż cała mąka będzie mokra. Miksturę przykrywamy i zostawiamy na 12h. Po tym czasie nasze ciasto znacznie zmieni swój wygląd, będzie lekkie, puchate i naznaczone sporą ilością bąbli. Ciasto przekładamy teraz na omączony blat, lekko rozciągamy aby uzyskać prostokąt i składamy w pionie zaginając 1/3 ciasta od góry do środka i podobnie 1/3 ciasta od dołu do środka, a następnie tak samo w poziomie. Uformowany bochenek odkładamy do wyrośnięcia np. w koszyczku na 2 godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z garnkiem glinianym/żeliwnym do 250 st. Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Garnek musi być sporych rozmiarów, tak aby chleb na tym etapie zajmował jedynie połowę jego objętości, bo nam jeszcze sporo przyrośnie. Pieczemy 30 minut w 250 st. z pokrywką, potem 15 minut w 230 st. bez pokrywki. Upieczonemu bochenkowi dajmy jakieś 20 minut na wystudzenie a potem możemy rozpocząć degustację🙂
Petit spróbuj najpierw mikserem rozbić budyń z dwiema łyżkami cukru. Jak będziesz później dodawać go do utartej z cukrem margaryny, to nie zrobi Ci się glut. 
Cień na śniegu Dziękuję za podpowiedź.
Rozmawiałam z mamą i podpowiedziała mi, że masło być może było za zimne i dlatego zrobił mi się "twardy glut".
Albo budyn za ciepły 😉
Żeby wyszła puchata masa , najpierw trzeba rozpuszyc masło/margaryne, potem po łyzce dodawac zimnego! budyniu, wtedy sie uda :kwiatek:
Dzięki za rady dziewczyny. Następnym razem bardziej się postaram.  :kwiatek:
aaaaa, zrobiłam to: http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Muffinki-pomaranczowe-z-biala-czekolada.html

jeszcze są w piecyku, ale zapach jest obłędny 😀
Nowy pomysł na prowiant stajenno-pracowy: pajony 🙂
Zrobić kilka, upiec, wykorzystywać stopniowo (chyba nie będzie problemu z mrożeniem?).
Tym razem pie na ostro, ale wersje słodkie w planach. Ten dostał do środka nadzienie groszek/ziemniaki/cukinia/czosnek/cebulka. A ciasto ma jakieś dziwne - mąka + majonez. Ale dało radę. Nawet z mąką bezglutenową. I nie przywarło do foremki. I wszystko (bez foremki) podgrzało się ładnie w mikrofali. Muszę pomyśleć o jakimś pasującym rozmiarowo pudełku transportowym...
Ja właśnie w ramach testu przed świątecznego włożyłam do piekarnika te muffiny: http://mojewypieki.blox.pl/2012/04/Babeczki-jogurtowe-z-nutka-cytrynowa.html
Pachną wspaniale, mam nadzieję, że też tak smakują :]
temat chlebowy 😍
Niestety zdjęcie nie oddaje nawet połowy uroku chlebka, o zapachu nie wspominając.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
02 kwietnia 2012 18:41
Czy do karmelowego ciasta pasuje poncz z kawy?
nie wiem jaki mam zrobić  😡
ChingisChan   Always a step ahead! :)
03 kwietnia 2012 20:32
Arroch podołam tym babeczkom? 😁 Muszę coś szybko upiec na stajenne "jajeczko" 🙂.
Osobiście goraco polecam ciasto marchewkowe z tego przepisu: http://mojewypieki.blox.pl/2012/02/Ciasto-marchewkowe-najlepsze.html

Proste a rewelacyjne w smaku
Arroch podołam tym babeczkom? 😁 Muszę coś szybko upiec na stajenne "jajeczko" 🙂.


Jasne, bardzo proste, 15 min i już, z tym, że ja używam blendera, więc mi i tak idzie bardzo, bardzo szybko, tylko bardzo rosną więc uważaj przy nakładaniu, z przepisu mi wyszło 15 babeczek a nie 6  😁 ale są przepyszne! Wczoraj zjedliśmy wszystkie 🙂
ChingisChan   Always a step ahead! :)
03 kwietnia 2012 20:48
Super 😀.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się