Szafirowa, jak masz naczynie żaroodporne/ garnek żeliwny lub gliniany to polecam ten przepis:
Chleb w garnku
Składniki
• 625 g mąki (1 l)
• 500ml wody
• 2 łyżeczki soli
• grudka świeżych drożdży wielkości ziarna grochu
• ziarna lub suszone pomidory, zioła
Sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w wodzie. Dodać do mąki z solą (z ziołami lub sparzonymi wrzątkiem i pokrojonymi pomidorami) i wymieszać rękoma bądź łyżką, tylko do momentu aż cała mąka będzie mokra. Miksturę przykrywamy i zostawiamy na 12h. Po tym czasie nasze ciasto znacznie zmieni swój wygląd, będzie lekkie, puchate i naznaczone sporą ilością bąbli. Ciasto przekładamy teraz na omączony blat, lekko rozciągamy aby uzyskać prostokąt i składamy w pionie zaginając 1/3 ciasta od góry do środka i podobnie 1/3 ciasta od dołu do środka, a następnie tak samo w poziomie. Uformowany bochenek odkładamy do wyrośnięcia np. w koszyczku na 2 godziny. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z garnkiem glinianym/żeliwnym do 250 st. Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Garnek musi być sporych rozmiarów, tak aby chleb na tym etapie zajmował jedynie połowę jego objętości, bo nam jeszcze sporo przyrośnie. Pieczemy 30 minut w 250 st. z pokrywką, potem 15 minut w 230 st. bez pokrywki. Upieczonemu bochenkowi dajmy jakieś 20 minut na wystudzenie a potem możemy rozpocząć degustację🙂
Przepis jest łatwy, nie robi się zakwasu tylko zostawiamy do wyrośnięcia. Ja robię z suszonymi pomidorami ze słoika (w oliwie- odsączam, kroje dość drobno- za duże kawałki są ciężkie o opadają na dno) i rozmarynem, można dodać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów- daje fajny smaczek. Pyyycha 😜
po upieczeniu wygląda tak:
klik