W tamtym roku robiłam pierniczki z witrażami (landrynkowymi). Po kilku dniach wiszenia na choince te cukierkowe "szybki" zaczęły się kleić i topić.To normalne ?
Albo złapały wilgoć z powietrza. U mnie ciasto czekoladowe z truskawkami właśnie się piecze, ciasto na szarlotkę czeka na swoją kolej, zaraz będę przyprawiać jabłka. A w tchibo kupiłam sobie zestaw do dekorowanie muffinek 😁
Ja dzisiaj zdecydowanie pobiłam swój dotychczasowy rekord w pieczeniu. W zasadzie chodzi o ilość ciastek... Upiekłam pierniczki i a'la pieguski. Pieguski są u mnie ostatnio numerem jeden, ale dekorowanie pierniczków przyprawia mnie o palpitacje serca 😉
Ja się pochwalę, że niedawno robiłam danisze z syropem klonowym i wyszły takie: Zrobiłam nieco oszukane, bo z orzechami włoskimi zamiast pekanów, ale i tak smakowały nieziemsko 😍
świetne te danisze 🙂, mnie się odechciało takich zaplatań, jak mi motylki chałwowe sie nie chciały pozlepiać.. 🙁
ja poświątecznie zrobiłam miodownik z moichwypiekow.pl, wyszedł pychota - mega słodki, więc budyń dobrze tonuje, najlepszy przepis na blaty jakby ktoś szukał
Jak chcę coś udekorować kremem to najpierw dekorować czy najpierw schłodzić krem? 👀 kupiłam te foremki silikonowe do muffinów z Leclerca, świetne są 🙂 tylko 8 mi było za mało i poleciałam następnego dnia po następne 😁
fruity, to zależy jaki krem 🙂 ja ostatnio szaleję. kupiłam zestaw do dekorowania babeczek w tchibo, dwie książki (o czekoladzie i muffinkach), foremki i wyciskacz do kremu z mnóstwem końcówek w empiku. bardzo duże przeceny mają po świętach. uznalam że muszę jeszcze kupić formę do muffinek i będę szczęśliwa 🙂 a ostatnio zrobiłam pierwsze od dawna makaroniki. wyszły piękne i pyszne 😀
edit
kupiłam w tesco blachę do muffinek jutro będę testować
Strasznie wkręciłam się w pieczenie muffinek. Po tym jak zrobione z przepisu z moich wypieków wyszły bardzo średnie postanowiłam zrobić według własnego braku przepisu (na zasadnie: wiem co dam i wrzucam na oko). Wyszły bardzo fajne w smaku i całkiem ładne, niezbyt słodkie ale z kawałkami czekolady w środku. Upaćkane rozpuszczoną gorzką czekoladą z odrobiną słodkiego kakao i mleka + posypkami wszelakimi.
Co babie w ciąży przyszło do głowy, żeby tu wejść 😍 Ja z pytaniem o bezy i piekarnik gazowy-robiła któraś ? Robiłam Pavlovą wiele razy, ale w znanym sobie piekarniku. W tym aktualnym boje się robić nawet muffin, ale tak za mną chodzi torcik bezowy... Jest sens ryzykować czy odpuścić sobie ryzyko ew. depresji po nieudanym wypieku ?
Zelmutek, to lukier plastyczny (kupny?) czy jakaś inna masa tego typu? Ja na razie jestem na etapie wymyślana przepisu na najlepsze muffinki i ozdabiania ich polewami i kremami.
Jara, wkładasz owoce na ten kwadrat z ciasta, zawijasz i nacinasz? Wygląda na bardziej skomplikowane origami 😉 Jak to poskładać? Mam w lodówce dwie rolki ciasta i gotowe jabłka z kokosem. Coś bym naskładała 😉