Dzisiaj na obiad ...

Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
25 lutego 2014 11:37
deksterowa
Jak to bez szału? spaghetti to jedno z moich najbardziej ukochanych dań 😍

Ja dziś wcinam zapiekankę warzywną z masą jajeczno-jogurtową, czyli moja radosna twórczość 😁
Sluchajcie, z racji tego że dopiero zaczynam ogarniać się kulinarnie, to mam pytanie: znacie dobry sposób, żeby smażona wieprzowina nie była twardawa? To zależy od rozbicia mięsa czy też np. temperatury smażenia ?

Ja miałam wczoraj pierś z kurczaka nadziewaną mozarellą i ogórkiem, do tego brązowy ryż i surówka z białej rzodkwi i marchewki - banał, a jaka pychota  😍  Dzisiaj jeszcze nie mam pomysłu, może babcia coś zrobi  😁
Pauli, fajnie brzmi ta radosna twórczość  🙂 Jak robisz?

U mnie dzisiaj kurczak ze szpinakiem, ziemniaki i surówa. Ajj stęskniłam się już za domowymi obiadkami  😁
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
25 lutego 2014 11:52
kolebka
A w jakiej postaci będziesz robiła wieprzowinę?
Bo jeśli saute, to polecam podlać ją odrobiną czerwonego wina, zrobi się delikatna i mięciutka.

Carmen
Ja akurat kupiłam świeży brokuł i mieszankę warzyw na patelnię (ale mogą być dowolne, na jakie masz chęć 😉 ), wrzuciłam je do parowaru, żeby trochę zmiękły (proponuję nie trzymać zbyt długo, ponieważ spędzą trochę czasu w piekarniku i mogą być zbyt miękkie). Na patelni podsmażyłam kawałek wędliny drobiowej (chciałam, żeby była chuda, ale może być szynka konserwowa lub kiełbasa, tu również pełna dowolność), do tego dorzuciłam cebulę, trzy świeże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Składniki z patelni doprawiam trochę do smaku.

W osobnym naczyniu przygotowuję masę do zalania całości, na niewielkie naczynie 2-3 jajka, do tego 1-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ja akurat miałam bałkański), masę przyprawiam dość solidnie ulubionymi przyprawami.

Warzywa i zawartość patelni mieszam ze sobą w naczyniu żaroodpornym i zalewam masą jajeczno-jogurtową. Na wierzch można dać żółty ser. Wstawiam do nagrzanego na 180-200 stopni piekarnika i trzymam do czasu, aż jajka się zetną.

Pauli robiłam swego czasu wieprzowinę po chińsku, trzeba ją obsmażyć a potem dusić z warzywami. Wino mi jakoś nie pasuje do chińszczyzny  😁  Kupiłam wtedy mięso schabowe - może polędwiczki są delikatniejsze ?
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
25 lutego 2014 15:08
Wina w potrawie nie będzie czuć, jeśli dasz go np. pół szklanki i dobrze odparujesz, za to różnica będzie wyczuwalna w miękkości mięsa 😉
Polędwiczki mogą być bardziej suche.
A dziś na obiad kurczak z cukinią, porem, pieczarkami, estragonem i cebulką w sosie śmietanowym na winie 🙂
Kajula, przepis, przepis! Uwielbiam estragon 💘
Przepis z głowy 🙂

Kurczak w kosteczkę - przyprawiony solą, pieprzem i curry (może być bez curry jak ktoś nie lubi - ja uwielbiam kurczaka w curry i daje go praktycznie wszędzie  😜 )
Pieczarki w plasterki (ok 200g), por w plasterki, pół dużej cukinii lub jedna mała w półplasterki, 2 łyżki posiekanego estragonu, 1/3 szklanki białego wina wytrawnego, 1/2 szklanki śmietanki 36%, sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania 🙂
Wszystko podsmażyć na patelni a później dusić z 10 minut, żeby sos zgęstniał.
Zastanawiam się tylko z czym to podać  😁
Macie pomysł na połączenie kapusty i brokuł w jeden obiad?
kapusty i brokółów nie, ale za to ja uwielbiam gotowane jajko + brokuły + sos czosnkowy na jogurcie naturalnym + prażony słonecznik 🙂

a ja dzis robię tortille po hiszpańsku z ziemniakami, świeżym szpinakiem, serem feta itd 😀
ovca   Per aspera donikąd
26 lutego 2014 18:32
U mnie dziś najlepsza na świecie meksykańska zupa z papryki, fasoli i kukurydzy, zwana przez mojego Tatę "zupą czterech puszek"  😁  😜
Zapiekanka z cyklu "sprzątanie lodówki": marynowane tofu, batat, marchewka, brokuł i suszone pomidory.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
28 lutego 2014 19:00
Ja zrobiłam barszcz ukraiński i muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł mi genialnie 😜

A na jutro będzie chłopski garnek.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
05 marca 2014 16:04
U mnie dziś najlepsza na świecie meksykańska zupa z papryki, fasoli i kukurydzy, zwana przez mojego Tatę "zupą czterech puszek"  😁  😜

dasz przepis? 🙂

u mnie dzisiaj kotlety sojowe i szpinak
na bogato! u mnie śledź z ziemniakiem 😉
maleństwo   I'll love you till the end of time...
05 marca 2014 17:36
mery, czyli ponoć po łódzku 😉 Mój Luby mieszkał parę lat w Łodzi i stamtąd śledź z ziemniakami przywędrował do naszej kuchni.

A u nas dziś, jak na post przystało, chili con carne :p
Melduję pomidorową bardzo pyszną bardzo zdrową, jeszcze nie wiem czy z makaronem czy ryżem🙂
No a u mnie dzisiaj placki ziemniaczane (grube) z tzatzikami i do tego warzywa na parze polane bułką tartą.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
06 marca 2014 10:40
Dziewczyny, mam w lodówce pół główki białej kapusty i zero pomysłu na to, co można by z niej zrobić...
Zupa jarzynowa i kapusta zasmażana odpadają.
Ktoś ma koncepcję? :kwiatek:
Dziewczyny, mam w lodówce pół główki białej kapusty i zero pomysłu na to, co można by z niej zrobić...
Zupa jarzynowa i kapusta zasmażana odpadają.
Ktoś ma koncepcję? :kwiatek:


Pierwsze co wpadło mi do głowy to łazanki.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
06 marca 2014 12:10
Ze świeżej kapusty? Ja zawsze robiłam z bigosem z kiszonej.
Może to jest jakiś pomysł... a jak robisz?
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
06 marca 2014 12:33
Pauli, ja osobiście uwielbiam surówkę z białej kapusty -> colesław
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
06 marca 2014 12:35
Ale do surówki musi być jakieś danie główne, a ja dziś mam pustkę w głowie, jeśli chodzi o pomysł na obiad...
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
06 marca 2014 12:39
Ja to lubię tak, że jestem w stanie zjeść tylko surówkę.

Jeżeli masz mięso mielone to może "gołąbki na odwrót"- kapusta wymieszana z mięsem

edit:
łazanki-> http://www.przepisy.pl/przepis/lazanki-z-biala-kapusta-i-kielbasa#szukaj/obiad%20z%20kapusty%20bia%C5%82ej/przepisy

Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
06 marca 2014 12:47
Właśnie o tych "gołąbkach" myślałam...

Gdyby to miało być tylko dla mnie, to zadowoliłabym się surówką, ale jednak mięsożernego mężczyznę muszę jeszcze nakarmić 😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
12 marca 2014 17:59
rozgrzewająca zupa z soczewicy. ciekawe czy kiedyś uda mi się coś ugotować i nie przesadzić z chilli  😎
To z chilli można przesadzić? Nieee 😉
madmaddie   Życie to jednak strata jest
12 marca 2014 20:03
no ja wszystko co ostre zjem, ale nie każdemu pasuje  😁
ovca   Per aspera donikąd
12 marca 2014 20:15
[quote author=ovca link=topic=37442.msg2023818#msg2023818 date=1393439534]
U mnie dziś najlepsza na świecie meksykańska zupa z papryki, fasoli i kukurydzy, zwana przez mojego Tatę "zupą czterech puszek"  😁  😜

dasz przepis? 🙂
[/quote]

a dam! 😉
Najpierw do gara wrzucasz puszkę białej i puszkę czerwonej fasoli, dolewasz trochę wody i wstawiasz na średni ogień. W tym czasie kroisz świeżą czerwoną paprykę w kostkę (im drobniej tym lepiej) jedną albo dwie- jak wolisz 😉 Jak fasolka pobulgocze wrzucasz puszkę kukurydzy i pomidorów, pokrojoną paprykę i gotujesz pod przykryciem. Przyprawiasz słodką papryką w proszku (ja wrzucam całą torebkę), trochę ostrej papryki, soli, można też wlać kilka kropli tabasco.  I gotowe 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się