wypieki i słodkości domowej roboty

Proszę:
[[a]]https://www.facebook.com/pages/I-tyli-razem-d%C5%82ugo-i-szcz%C4%99%C5%9Bliwie/1520236104915182?sk=photos_stream&tab=photos_albums[[a]] 🙂
Od razu uprzedzę, że jestem upośledzona kulinarnie 😉
Poleci mi ktoś jakieś względnie łatwe ciasto do zrobienia?
W sobotę walentynki i chciałabym się wykazać, że czasem coś w kuchni potrafię zrobić 😉
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-chocolate-loaf-cake Tego chyba nie da się zepsuć 🙂
Uwielbiam je.
Chess dziękuje :kwiatek:
Spóźnione ale Devil's cake jest tak samo banalny do wykonania 🙂
Czekoladowiec, jako że pierwsze ciasto mi podobno wyszło całkiem jadalne, to będę testowała dalej 😉
Przyda się  :kwiatek:
Milla ja robiłam je w pt jako tort urodzinowy. Tylko daje dużo  mniej cukru niż jest w przepisie 🙂
😎

Kochani re-voltowicze 😀
Chce zrobić muffinki. Już raz się chwaliłam jak zrobiłam i wyglądały super, smakowały tez ale były jakieś takie... "suche"?

Macie jakiś przepis/pomysł na Muffinki już sprawdzony?
Bo mogłabym przekopać przepisy w Googlach ale chciałabym soc sprawdzonego 🙂
I żeby Muffiny były bardziej miękkie czy puszyste i "mokre".
blue horse ja mam taki przepis🙂 na czekoladowe. Zaraz poszukam

mam:
skł. suche wymieszać:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru (ja daję mniej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pokruszona na takie kawałeczki półcm czekolada

skł. mokre połączyć:
pół szkl. oleju
1 jajko
1 szklanka mleka
aromat jeśli chcesz

potem wszystko wybełtać w misce i włala🙂  dosyć gęste jest ciasto. Ja nakładam tak do 3/4 foremki

piec w 190 stopniach przez 15-17 minut (ja piekę trochę więcej)
Super wychodzą też muffinki z ciasta na chlebek bananowy - są właśnie wilgotne 😉

Widziałam gdzieś w internetach takie babeczki wielkanocne przyozdobione jakimś jasnym kremem tworzącym jakby gniazdko a w tym gniazdku leżą kolorowe jajeczka  😍 . Pomysł na jajeczka mam, ale jaki krem się do tego nadaje? Wpadł mi do głowy kajmak, ale on chyba może nie utrzymać kształtu.. Nie znam się na robieniu ciast z masami.. 😉
qwash mozesz podać przepis na chlebek bananowy ? Ale mi narobiłyście ochoty na babeczki ... Czy myślicie, że taka blacha do babeczek, ale bez tych papierowych foremek da radę ? Posmarowałabym ją tłuszczem oczywiście.
http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread

z tym że ja daję olej zamiast masła i dodaję często migdały (płatki).
Z tej ilości wychodzi mi akurat blaszka muffinek, ta na 12 dołków.
Blacha posmarowana olejem spokojnie da radę, papilotki są właściwe dla ozdoby, no może troszkę pomagają trzymać wilgoć.

Tak sobie znalazłam że masa z serka mascarpone + cukier puder + ew. aromaty/barwniki będzie dobra.

opolanka   psychologiem przez przeszkody
30 marca 2015 14:39
Moje drogie 🙂

Szukam przepisu na coś słodkiego, co nie zawiera cukru, tj. może je jeść cukrzyk, a jest słodkie. Trudno dogodzić.
Czy cukier można czymś zastąpić?

http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread



Czy ten chlebek można piec jak babeczki/ muffinki?
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
30 marca 2015 15:17
Tak, ten chlebek można piec jak muffinki 😀

Wilgotne muffinki wyjdą też z ciasta marchewkowego 😍
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze
(ja dodaję gotową przyprawę do piernika, ananasa pomijałam i i tak były dobre i wilgotne, a muffinek nie przekładałam kremem 😉)
Wrzucę wam mój przepis na pełnoziarniste, ze zwykłą mąką też super smakują 🙂

Muffinki

1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
pół szklanki cukru brązowego
¼ łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Mokre składniki w temperaturze pokojowej:
2 łyżki oleju (używam rzepakowego)
1 duże jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
plus kilka łyżek mleka
do środka - owoce, masło orzechowe, cynamon
Przygotowanie:

1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny, jeżeli używasz.

2. W drugiej misce połącz składnik mokre: olej, jajko i jogurt.

3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste, jeżeli jednak ciasto będzie za suche i składniki nie będą się chciały połączyć, dodaj kilka łyżek mleka (ok. 4-5 łyżek).

4. Ciasto nakładaj do 2/3 wysokości foremek. Muffinki ładnie urosną podczas pieczenia.

5. Na wierzchu lub do środka dodajemy nasze dodatki.

6. Piecz przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Moje ulubione muffiny to te:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_czekoladowe/przepis.html
Raz dolałam rumu i wrzuciłam kawałki białej czekolady - rany, jakie dobre.
http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-bananowo---wisniowe-z-biala-czekolada
Bananowe robiłam bez wiśni, do ciasta dawałam trochę kakao i na wierzch polewa z białej czekolady.

Bardzo lubię białą czekoladę 🤣
qwash dzięki  :kwiatek:
opolanka   psychologiem przez przeszkody
31 marca 2015 07:41
Ja uwielbiam muffinki marchewkowe, ale niestety poza mną w mojej rodzinie nikt nie podziela tego zauroczenia 😉

podrzućcie coś dla cukrzyków :kwiatek:
Tak, z marchewkowego ciasta też wychodzą super muffinki, jednak w moim odczuciu trochę suchsze. Ale bananowe rządzi!

Co z tą masą do babeczek ma ktoś pomysł? Mascarpone może być?
Więc jasne muffiny, z kawałkami mlecznej czekolady w środku + czekoladowy krem z torebki Dr Oetkera (swoja droga mega pyszny 🙂😉 i troszeczkę posypki 😉
Rodzina potwierdziła tak jak miało w końcu być: miękkie, pyszne i przeobrzydliwie słodkie = mission accomplished 😉
Dzieki za wsparcie 🙂 Idę robić jeszcze równie przeobrzydliwie słodkiego mazurka oraz sernik wiedeński 🙂
BASZNIA   mleczna i deserowa
05 kwietnia 2015 00:12
Kurde, sernik mi wyszedł grubości naleśnika. A nawet pytałam znajomych o przepis na sernik, który wychodzi z prawdziwego sera... Jaka jest tajemnica?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
05 kwietnia 2015 00:41
Sernika nie wyciąga się z piekarnika tylko w nim studzi przy uchylonych drzwiczkach.
I najlepiej piec go w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu w piekarniku powinno się go schować do lodówki. Na "Moje wypieki" jest wpis o serniku idealnym. Odkąd go przeczytałam, wszystkie moje serniki są idealne  😎
Ja uwielbiam muffinki marchewkowe, ale niestety poza mną w mojej rodzinie nikt nie podziela tego zauroczenia 😉

podrzućcie coś dla cukrzyków :kwiatek:


Trochę spóźnione, ale jeśli chodzi o cukrzyków, to może wypróbuj wszelkie przepisy "fit", bez cukru, np na fb masz "no sugar challange" gym hero. https://www.facebook.com/events/828386947233348/ Tam masz masę fajnych i bezcukrowych przepisów.
I mam jeszcze jedną anglojęzyczną stronkę, jeśli by Cię to interesowało. Laska robi niesamowite rzeczy, mało kaloryczne i wszędzie jest możliwosc zastąpienia cukru.
BASZNIA   mleczna i deserowa
05 kwietnia 2015 16:05
JARA, szepcik, tak studzilam. Poczytam ten wpis..
to ja też się pochwalę moją świąteczną bezą. 🙂

Pavlova wg przepisu z www.kwestiasmaku.com - robiłam ją już nie po raz pierwszy, ale dzisiaj wyszła perfekcyjna 🙂

[img]https://lh6.googleusercontent.com/zzCQ_3sieAfPRtKjrXvQTSUh1siD8Dboj0xLEjIG-HY=w1200-h800-no[/img]

Moje babki - cytrynowe z lukrem i bananowe z kremem (niestety zdjęcia już nocne więc kiepskie 😉 )
pozostało po nich wspomnienie 🙂


Przetestowałam kupioną w biedrze maszynę do mini donutów. Przepis z głowy, na szybko.
Graba.   je ne sais pas
10 kwietnia 2015 18:28
Chess, co to za maszyna? 😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się