Dzisiaj na obiad ...

U mnie eksperymentalny wege kapuśniak, a później klasyczne pałki kurczaka z ryżem i kalafiorem.

Lena, uwielbiam tadżin, wrzuć później przepis, bo w sumie każdy inaczej go robi :kwiatek:
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
31 października 2015 13:32
U mnie dzisiaj eksperymentalny karczek zapiekany w powidłach śliwkowych z puree ziemniaczanym  👀 I rosół, na wszelki wypadek  😁
hamburger z sałatką groszkowo-ogórkową
Pierś z kurczaka duszona w lekkim sosie z ziemniakami i jakąś tam sałatką zrobioną przez chłopa 🙂
Moja wersja tadżina (tzn. przepis gdzieś znaleziony i lekko zmodyfikowany).

Kroję w malą kostkę ok. 300g jagnięciny.
Mięso mieszam z łyzeczką soku z cytryny i przyprawami w składzie: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry i ostra papryka wg uznania, odstawiam do lodówki.
W międzyczasie do garnka do zapiekania (lub naczynia żaroodpornego z pokrywką) wrzucam puszkę odsączonej ciecierzycy i pokrojoną w kostkę dynię - dyni u mnie jest zawsze trochę więcej, niż mięsa.
Podsmażam cebulę, 3 ząbki czosnku oraz mięso z przyprawami i wrzucam do naczynia.
Do tego kilka suszonych fig i daktyli
Całość solę i mieszam.
Zalewam około 1/2 litra bulionu warzywnego zmieszanego z przecierem pomidorowym (mniej więcej pół na pół).
Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika na około 2 godziny na 160 stopni (bez termoobiegu).

Najlepiej wchodzi z kuskusem 🙂
Dziękuję Lena! Będę coś działać w tygodniu 🙂 Dzisiaj planuję zupę z jarmużu i soczewicy 🤣 Ale moje chłopaki obecne w domu zgodnie spytali czy będzie w razie czego coś innego 😁
madmaddie   Życie to jednak strata jest
02 listopada 2015 14:50
Chili sin carne (z jadłonomii) z brązowym ryżem  😍
Na życzenie męża- pomidorówka z żołądkami . Bardzo dawno nie robiłam, wyszła pyszna  😜 . Na drugie placki po węgiersku .
czy warto kupić multicookera philipsa?
W piatek roladki schabowe z selerem naciowym i szynka szwarcwaldzka, dzis losos z salsa kolendrowo-selerowo-chilli  😍
Ma ktoś przepis na prostą i smaczną zupę cebulową?? Nigdy sama nie robiłam, a kucharz ze mnie taki sobie więc im prostsza tym lepiej.
Bulana, ja co prawda rzadko kiedy gotuję z przepisów, ale jak już znajdziesz jakiś, to koniecznie żeby było w nim wino, albo dodaj sama ww własnym zakresie  😉 w przypadku cebulowej naprawdę robi robotę 😀
a mnie wczoraj cos "odbiło" i zrobiłam pyzy , takie tradycyjne z zmienaków suroeych i gotowanych z nadzieniem mięsnym. Cholernie pracowite.
A przepis na zupę cebulową , taka łatwy i szybki

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min.

    W garnku, na średnim ogniu stopić margarynę, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut, aż się zrumieni.
    Wmieszać mąkę i sól. Stale mieszając, stopniowo dodawać bulion drobiowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    Gdy cebula będzie już bardzo miękka, wmieszać mleko i śmietanę. Dobrze podgrzać. Przelać do miseczki 1/2 szklanki zupy i wmieszać do niej żółtka. Mieszając zupę w dużym garnku, powoli dodawać zawartość miseczki. Dobrze podgrzać całość, ale nie doprowadzać do wrzenia! Dodać paprykę, pieprz i sos chili. Podawać na gorąco. Udekorować natką pietruszki.
U nas się robi tak bardziej po prostu:

Wkroić cebulę do 2/3 garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
Jedną dużą cebulę zbrązowić na patelni, dodać do reszty.
Zmiksować.
Dodać sól, pieprz, paprykę, kminek- powinna być ostra.
Można dodać kostkę.

U nas dziś cukiniowa z bazylią 😉
Najlepsza cebulowa 🙂 i do tego gruyere  😜

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html
Ma ktos dobry przepis na kurczaka, calego, z piekarnika? Czym doprawiac? Tak mnie naszlo na upieczenie calego 🙂
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
07 maja 2016 07:44
zen, można na butelce
Najgorzej ze piekarnik potem calu uwalony po takim kurczaku 🥂
safie, ja bezglutenowa 🙂 zrobilam w koncu klasycznie, papryka, sol, pieprz, ziola. Do srodka wlozylam pomarancze i licze, ze bedzie zjadliwy 😁
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
07 maja 2016 10:58
Ale to tylko butelka 😉 piwem można włosy potraktować :p podesłałam bo na taki sposób smakuje jak z rożna 🙂
Sprobuje nastepnym razem :kwiatek:
ja dzisiaj postawiłam na: pierogi zawsze spoko 😉 zabieram sie za lepienie 😀  🏇
Butelka to sposób przyrządzania a nie przyprawiania, można doprawić po swojemu i nalać wody.
zen rzuciłem okiem i zastanawiam się jak ona to odmiana  🤣
[[a]]https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Liczi_chi%C5%84skie[[a]]
Hahahaha, liczę, w sensie, że mam nadzieję 😁 Wybacz, akurat dłubałam na innym kompie i nie przerzuciłam klawiatury na polską 😉
a ja nie doczytałem zdania do końca🙂
Zabawnie wyszlo 🙂 W kazdym razie kurczak calkiem przyzwoity, ale chyba za malo go natarlam przyprawami.
zen, może nie za mało, a po prostu za krótko w tych przyprawach leżał? My zazwyczaj pieczemy same udka, minimum to cała noc w lodówce już nasolony, z papryką itp. Taki w całości pewnie jeszcze więcej czasu potrzebuje zanim przejdzie przyprawami 🙂
Bardzo mozliwe, bo raptem 2 godziny sobie tylko lezal zanim go upieklam. Ale to byl poranny spontan w sklepie 😁
skraweknieba, na imprezie rozmawiamy o... CV. Tak się złożyło. Gadają i składający takowe i pracodawcy. Jeden z pracodawców:  CV? Wszystkie takie podobne, nic ciekawego ludzie nie piszą 🙁 A gdyby ktoś napisał, że lepi super pierogi, mniam! Brałbym w ciemno! Kto dziś umie lepić pierogi?!
halo, umiem zrobic ciasto i lepic na kilka sposobów,

U mnie dzis tortilla z kurczakiem, marchewka z groszkiem,  kukurydza i sosem na jogurcie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się