No dokladnie. W sklepach wystepuja :'baking powder' i 'baking soda'.
Maz wlasnie napisal, ze cisnienie byly wysokie cala noc. Cos mi sie wydaje, ze jednak moze nie wyjsc dzis do domu 🙁
U nas lato tez sie skonczylo. Nareszcie! 😀 Powspominajmy przez chwile letnie upaly...
A wracajac do kulinariow, jako ze nietaktem byloby zamieszczac link do watka kulinarnego na innym forum (watek w kulinariach na forum, do ktorego podawalam link), pozwole sobie skopiowac swoje przepisy dla miesozercow. I w sumei takei jesienno-rozgrzewajace.
Zawsze wychodzi duzo, ale mozna zamrozic-lub podac na spedy rodzine czy na wizyte znajomych :kwiatek:
Przypomnialo mi sie moje ostatnie chilli, prawdziwe teksanskie, ktore doprawilam sosem z malej buteleczki. W przepisie stalo 1/4 kubka tegoz sosiku tak wiec dodalam...dopiero po tym fakcie obrocilam buteleczke i przeczytalam, ze to co moj maz zakupil zamiast chili bylo sosem habanero....ekhem...chilli ratowalam dodajac ekstra mieso, wiecej sosu pomidorowego i probujac rozcienczyc to letalne stezenie.
Maz i jego gosc meznie je zjedli, pocac sie obficie, popijajac mnostwem plynow i bedac w kolorze tegoz chilli...Gosc stwierdzil ze on takie chilli lubi bo jest prawdziwe. Hmmm....
Maz od tamtej pory nie wyraza zyczenia, zebym mu znowu je ugotowala 😁
Kickin' Texas chili 1 kg poledwicy wolowej lub wolowiny bez kosci
4 lyzki oleju
2 duze posiekane cebule
3 zabki czosnku , rozgniecione
1/2 kg mielonej wolowiny
2 puszki pomidorow calych lub puree
1 puszka czerwonej fasoli, nieodsaczonej
1/3 szkl ostrego sosu chili (zalecam wszystko ale nie habanero, nawet jalapeno jest lepsze)
1/4 szkl chili w proszku
2 lyzki kminku
1 lyzka suszonego oregano
1/2 lyzeczki czarnego pieprzu mielonego
opcjonalnie starkowany ser Chedar na wierzch
1. Pokroic wolowine na kawalki ok 2 cm. Podgrza lyzke oleju w duzym garnku na srednim ogniu; podsmazyc cebule i czosnek przez 5 minut lub do chwili gdy zmiekna. Przeniesc do malej miseczki i odlozyc.
2. Dodac reszte oleju i podsmazyc mieso w kawalkach i mielone, w porcjach, na srednim ogniu przez 15 minut lub do chwili gdy zbrazowieja. Odlac tluszcz. Dodac pozostale skladniki z wyjatkiem sera Cheddar. Doprowadzic do zagotowania na srednio wysokim ogniu.
3. Wrzucic cebule z czosnkiem do gara i czesciowo przykryc garnek. Zmniejszyc ogien i podgotowywac przez 1 godzine lub do momentu gdy mieso jest miekkie.
Na talerzu posypac starkowanym serem, jesli ktos lubi.
Zaleta tej potrawy jest to, ze w zasadzie niewiele sie to miesza i mozna sie oddalic do innych robot, wracajac tylko od czasu do czasu zeby pobeltac 😀.
Moj slubny powiedzial, ze najlepsze chili jakie jadl, bylo zrobione z 20 odmian papryczek 😎: Za to w ksiazce znalazlam informacje, ze co jest w chili, zalezy gdzie sie je je. W Teksasie (jiiihaaa!) bedzie mialo mieso w kostke i zawieralo wedzone papryczki chili; w Cincinnati natomiast jest zupelnie inaczej. Two-way Chili jest przyprawiane cynamonem i innymi przyprawami z Bliskiego Wschodu i serwowane na spagetti. Three-way jest zas dodatkowo podawane ze starkowanym Cheddarem. Four-Way ma tez posiekana cebule a Five _way ma na wierzchu dekoracje z czerwonej fasoli. Jest tez tradycyjnie podawane z dwoma hot-dogami posypanymi serem. Natomiast w Nowym Meksyku chili moze byc ugotowane z baranina lub jagniecina zamiast wolowiny.
Akurat w Nowym Meksyku chili nie probowalam (jeszcze, ale nic straconego, bo niedaleko od nas), ale za to mialam jadra bycze posiekane w cienkie plasterki, upanierowane i usmazone na chrupko. Calkiem dobre! Choc nie umywwaja sie do smazonego grzechotnika...
Ale wracajac do tematu..
30-minutowy gar chiliPo puszce: czarnej fasoli; chickpeas, czerwonej fasoli
2 lyzki oleju
1 duza posiekana cebula
2 srednie posiekane marchewki
1 duza slodka papryka zielona
2 posiekane zabki czosnku
1 puszka 28 oz pokrojonych pomidorow z sokiem
2 lyzeczki ostrego sosu chili
1. Odsaczyc i przeplukac fasole. Podgrzac olej na srednim ogniu, dodac cebule, marchew, papryke i czosnek. Gotowac mieszajac 8 minut lub gdy warzywa zmiekna.
2. Dodac wszystkie fasole i reszte skladnikow. Zagotowac na duzym ogniu.
3. obnizyc ogien do malego, przykryc i dusic , mieszajac co jakis czas, przez 12 do 15 minut.
Touchdown chili 1 puszka (400 g mniej wiecej) fasoli czerwonej lub czarnej
1/2 kg mielonej wolowiny lub indyka
1 szkl posiekanych warzyw: slodkiej papryki, marchwi i cebuli.
1 puszka pokrojonych w kostke pomidorow
1 puszka (8 oz) sosu pomidorowego
1 paczka mieszanki przyprawowej chili
1/2 szkl sera Cheddar startego
1/4 szkl posiekanej cebuli
1. Wyplukac fasole. Smazyc mieso i warzywa w duzej patelni na srednio-wysokim ogniu az mieso przestaje byc rozowe, rozbijajac brylki lyzka. Wylac tluszcz.
2. Dodac fasole, pomidory, sos pomidorowy, przyprawy chili i zagotowac. Zmniejszyc ogien, przykryc i dusic przez 10 minut.
W talerzu na wierzch dac lyche posiekanej surowej cebuli i druga sera
Drugie,
Teksanskie chili-Big Bowl of Red-bo dla Teksanczyka to wlasnie znaczy chili
ok 700 g chudego wolowego miesa mielonego
2 posiekane zabki czosnku
1 1/2 lyzki chili (proszku)
1 3/4 ostrego lub lagodnego sosu salsa
3 lyzki sosu sojowego
1 1/2 szkl mrozonej zielonej fasolki szparagowej
1 puszka czarnej fasoli, oplukanej i odsaczonej
1. Smazyc wolowine z czosnkiem i chili w duzym garnku na srednim ogniu, az zbrazowieje. Dodac salse i 1 lyzke sosu sojowego, zagotowac.
2. Zmniejszyc ogien, przykryc i dusic przez 15 minut. Dodac fasolke i podgrzewac nastepne 15 minut. dodac czarna fasole i podrzewac kolejne 5 minut. Zdjac z ognia i dolac reszte sosu sojowego.
Serwowac z lyzka kwasnej gestej smietany.
Moje ulubione chili-klasyczne
American Chili Pot1/2 kg chudej mielonej wolowiny lub mielonego indyka
1 puszka czerwonej fasoli z woda
1 mala puszka ( 8 oz) sosu pomidorowego
1 lyzka octu
2 lyzki przyprawy chili w proszku
2 lyzki suszonej cebuli (granulki lub platki)
1 lyzeczka cukru (opcjonalna)
1/4 lyzeczki soli czosnkowej
1. Wwalic mieso do duzego gara, podgrzewac na srednio-duzym ogniu przez 4-5 minut, lub do chwili gdy zbrazowieje, mieszjac brylki i rozbijajac je bokiem lyzki. Wylac tluszcz.
2. Wsypac fasole z jej woda, sos pomidorowy, ocet, chili, suszona cebule, sol czosnkowa i cukier, jesli ktos uzywa. Zagotowac a nastepnie natychmiast przykrecic ogien, przykryc i dusic, mieszajac oc jakis czas, przez 15-20 minut (moim zdaniem troche dluzej). Potem mozna sobie regulowac smak, dodajac troche wiecej octu albo cukru.
W talerzu przyozdobic siekana szalotka, kwasna smietana lub startym serem Cheddar, jesli ktos lubi :kwiatek: