FOODPORN

smartini, - u mnie w Lidlu są, czas wykupić hurtem i sprzedawać na allegro? 🤣 Gyoza wyglądają przepysznie.
smartini   fb & insta: dokłaczone
28 marca 2020 18:46
keirashara, zdecydowanie! :P biznes prawie jak papier toaletowy 😉
dziękuję 😀 trochę krzywuśne ale nawpychałam dużo farszu :P
Pierwsza pizza z kamieniem w piekarniku:
z braku łopatki wszytko się rozpier..., ser spadł na kamień i śmierdzi niemiłosiernie w całym mieszkaniu.  👿

do mnie idzie bilbia chleba  😜


Zadowolona? Zastanawiam się nad zakupem. Znalazłem przepis „60% żytni” chyba z tej książki i mam zamiar od niego zacząć (jak tylko dojdzie mąka żytnia  :icon_rolleyes🙂. Na jutro szukam przepisu na bułki śniadaniowe, lekkie i chrupkie. Może te jogurtowe safie,?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
04 kwietnia 2020 13:24
ogurek, na blogu Pracownia Wypieków masz część chlebowych przepisów na bazie tej książki 😉
ja też czekam na mąkę. Czas realizacji wydłużył się do 20 dni  🙄
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
04 kwietnia 2020 13:30
ogurek, ja te bułki już w tym tygodniu 4ty raz będę robić 🙂
smartini   fb & insta: dokłaczone
04 kwietnia 2020 15:07
ogurek, ja śniadaniowe robię ekspresowe na proszku do pieczenia, z przeróżnymi dodatkami 😉

książka boska tylko to jest tak o chlebie 'na poważnie'. 12 etapów, opis powstawania glutenu, składanie ciasta, parowanie piekarnika. Na razie ogarnęłam mniej więcej teorię (jakieś 70 stron :P), dorwałam drożdże i mąkę chlebową i dopiero dzisiaj będę przygotowywać zaczyn i ciasto do rośnięcia żeby piec jutro. Ale jaram się niesamowicie, lubię, jak jest dużo konkretu i teorii i faktycznie się człowieka uczy a nie odtwarza instrukcję. Także jak ktoś potrzebuje 'zestaw prostych przepisow na chleb' no raczej nie pozycja dla niego. Ale jeśli się ktoś chce faktycznie o chlebie nauczyć to strzał w 10!
A teraz rosną mi portugalskie bułeczki :P
no i w ogóle kupiłam i dzisiaj pomrozilam PÓŁ KILO DROŻDŻY! 😍
madmaddie   Życie to jednak strata jest
04 kwietnia 2020 15:35
Śniadaniowo fajne są też proste pełnoziarniste ze słonecznikiem z Pracowni Wypieków. Wyrastają pół godziny i są bardzo smaczne.

Ja wczoraj nastawiłam zaczyn i dziś upiekłam pełnoziarnisty chleb (w całości z mąki typ 2000, pszennej) na zakwasie z siemieniem lnianym. Skórka chrupiąca, wnętrze wilgotne, sprężyste mięciutkie. Drugi chleb na zakwasie, może jeszcze jeden zrobię, bo jedynie kilo sensownej mąki było w sklepie.


kocham siemię, przygarnę wszystkie ciekawe przepisy, gdyby ktoś miał. Litewska czekolada z lnem i lawendą mnie zachwyciła.
smartini, kupowałem mąkę na aledrogo i patrzałem co by ty dobrać do Smarta, więc z mąką przyjedzie kilogramowa paczuszka drożdży  🤣
Mam pytanie odnośnie bułeczek jogurtowych-czy ktoś robił z innej mąki pszennej niz 550?mam 450 i 650..może  wymieszać pół na pół?  🙂
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
04 kwietnia 2020 19:07
andzia1, ja robię z takiej najzwyklejszej z lidla - 450  😂
W takim razie rozmrazam drożdże (dobry patent,polecam) i jutro bede robic,narobiliscie mi smaka!
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
04 kwietnia 2020 19:42
Tylko ja daje więcej soli niż w przepisie, bo dla mnie było za mało słono.

Chętnie bym zamroziła, ale ostała mi się końcówka 🙁
U mnie nadal brak drożdży. Przerzucam się na bułki na proszku :P
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
05 kwietnia 2020 06:38
My dorwaliśmy wreszcie w MAKRO. Ostatnie 5 kostek. To jest zjawisko. Wrócił papier toaletowy, jajka i pizza mrożona, ale drożdże są jak biały kruk.  🤣
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
05 kwietnia 2020 10:24
ogurek, i jak? Wyszły?  🙂
safie dlaczego nie napisałaś, że miska powinna być odpowiednio duża?  😂  Ciasto w czasie nocowania w lodówce, mimo szczelnego owinięcia folią, postanowiło wyrwać się na wolność. Na szczęście w porę tam zajrzałam  😁
Wyszły smaczne, ale odpowiedziałem w innym wątku, bo tutaj coraz mniej FOODPORN, a więcej zwykłego pi...a  🤣
smartini   fb & insta: dokłaczone
05 kwietnia 2020 12:33
ogurek, to wrzuć tu jakieś zdjęcia czy coś? 🙄


muszę się pochwalić, pierwszy chleb z Biblii, jeszcze sporo praktyki przede mną, chyba było ciut za mokre ciasto, składając nawkładałam surowej mąki więc gdzieniegdzie ją widać ale OMÓJBOŻE jaki pyszny wyszedł  😜 pszenny (miała być razowa ale ogarnęłam, że razową mam tylko żytnią a żyto inaczej pracuje więc dałam pełnoziarnistą + oczywiście chlebowa), z miodem. KOCHAM GO
Trzy sery plus kindziuk na zakwasie. Wyszło, że wyhodowane przeze mnie życie nie jest gorsze od jakiś kupnych od nikomu nieznanej babuni  😀
A chyba nawet lepsze  😉
smartini   fb & insta: dokłaczone
06 kwietnia 2020 18:37


dzisiejszy lunch, focaccia con papate e rosmarino 😍
z Italii do zjedzenia
Czy ktoś ma sprawdzony sposób na zbyt ostre chilli? Zrobiłam chilli con czarne i mam problem je zjeść 😁
smartini   fb & insta: dokłaczone
07 kwietnia 2020 17:43
keirashara, jeśli jest mocno ostre to można dorzucić smietany, awokado, delikatnego sera żeby zrównoważyć. Helsinki zabija to chyba jedyne co mi przychodził do głowy to zrobić drugie z 0 ostrością i wymieszać je razem 😁 nadmiar zamrozić
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
07 kwietnia 2020 17:45
keirashara, wysłać mi! 😁
smartini, - no właśnie nic z tych rzeczy nie pasuje do tego dania. Zamrozić nie dam rady, bo mam lodówkę podblatową i do zamrażarki wchodzi ledwo tacka z lodem i whisky 🤣
JARA, - będę pamiętać 😁

Okazało się, że mojemu P. smakuje, ja zagryzłam miseczkę dwoma bułkami i jakoś poszło 😂
smartini   fb & insta: dokłaczone
10 kwietnia 2020 12:49
ja się przyszłam pochwalić bo w sumie czemu nie :P
pierwsze moje tamagoyaki, praca zdalna służy moim skillom, gorzej z obwodami 😁
[img]https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/92789076_225427055233566_7220087827009110016_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=c2ajeueumQsAX_gnLAT&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=60dc483e021fc3873bfe763177a543fb&oe=5EB49281[/img]

lunch w japońskim stylu, ryż krótkoziarnisty, tamagoyaki, salsa z awo i kimchi
smartini, wygląda super! Masz taką małą patelnię do tego czy jak ogarniałaś? I od czego takie ciemne?
smartini   fb & insta: dokłaczone
10 kwietnia 2020 13:44
FurryMouse, nie, nie mam specjalnej, kwadratowej patelni więc smażyłam i zwijałam na zwykłej i w sumie tylko brzegi były brzydkie do odcięcia 😉
a ciemne od sosu sojowego 😀 akurat miałam tylko ciemny, z jasnym wyszłyby bardziej w naturalnym kolorze jajka 😉

[img]https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/93147241_358866875030430_42927004122611712_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=wv4jtx1Nx6cAX9rKZke&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=265e1dc1ddb4c86d29a8afdfa1f31b5e&oe=5EB53581[/img]
smartini, jeszcze powiedz, że kimchi Twojej roboty  🤣

Siedzenie w domu zdecydowanie źle wpływa na wagę 😀 wczoraj robiłam budyń, dzisiaj robiłam budyń...w związku z czym mam do wykorzystania 6 białek. I co? I na jutro zapowiada się Pavlowa "na winie" (bo nie mam ani śmietanki ani mascarpone, będzie wielka improwizacja 😀)
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
10 kwietnia 2020 18:41
Siedzenie w domu zdecydowanie źle wpływa na wagę 😀

Potwierdzam, moja waga niedługo zacznie krzyczeć: "Rozejść się! Nielegalne zgromadzenie!".  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się