FOODPORN

smartini   fb & insta: dokłaczone
18 listopada 2020 13:10
andzia1, pytanie jakie masz tam nakładki 😀 placki można robić z wielu warzyw, nie tylko z cukinii czy ziemniaków, takie grubo starte warzywa to też fajna opcja do mrożenia (w woreczkach strunowych, potem do zupy krem czy innych rzeczy), hashbrows można robić 😀 pewnie w plasterki można machnąć, niektóre mają formatki do frytek
Przeróżne,chyba z 6 . Nie bardzo kojarzę do czego,dziś ogarnelam końcówkę do tarcia i plasterków..a reszta hmm chyba wezmę marchewkę i będę sprawdzać co wyjdzie chodzi mi o to,co mogę przy obiadach warzywnych wyczarować z tego..no tak placki ok,mam jeszcze w głowie różne wariacje z marchewką czy papryka.
smartini   fb & insta: dokłaczone
18 listopada 2020 13:26
andzia1, jeszcze kiszonki polecam, taki caleslaw kiszony, z drobno szatkowanej kapusty i marchewki, pycha 😀 można sobie ogarnąć trochę foodprep, czyli np poszatkować cebulę i pora, pomrozić, potem są gotowe do wrzucenia na patelnię. Sera pewnie też można natrzeć.
A jak zrobić placki z dyni  ? Żeby były takie chrupiące, A nie takie nie podsmażone flaki?

Robiłam już z 3 razy i, nie wychodzi mi za nic w świecie. Robiłam z trzech różnych przepisów. ... coś muszę robić nie tak.
nokia6002 a jak smażysz? Ja z dyni nie robiłam, ale ziemniaczane i z cukinii wiele wersji dość często. U mnie placki zaczęły być chrupiące i "sztywne" od momentu, gdy przekonałam się do smażenia na dużej ilości oleju, bardzo, bardzo gorącego. Ten gorący tłuszcz powoduje, że placki nie nasiąkają nim. Temperatura zamyka wnętrze placka natychmiast. Z pieca, pieczone na blasze nie wychodzą mi takie.
Martini z tym coleslawem to mi zrobiłaś smaka,jak robisz??
smartini   fb & insta: dokłaczone
21 listopada 2020 10:09
andzia1, a tak 🙂



potem tylko odsączam i dodaję odrobiny majonezu, z kapką musztardy jak w klasycznym caleslawie, tylko kwasowości już nie trzeba dokładać 🙂
Dziękuję smartini, będę robić.idea kiszenia mocno do mnie przemawia 🙂
smartini   fb & insta: dokłaczone
21 listopada 2020 20:00
andzia1, ja uwielbiam kiszonki, moimi faworytami póki co są rzodkiewki i kalafiory. A ten kiszony coleslaw jest super, dodaje mu to kiszenie fajnej głębi <3
Poległem  🙁, ciasto z kalkulatora wg Pizza Classica było tak gumowa, że wczoraj wcale nie dałem rady rozpłaszczyć

dzisiaj, po kolejnych godzinach w piwnicy trochę lepiej, mam jeszcze porcje na jutro  🤣 🤣 🤣

granitu w piecu już bardziej nie rozgrzeje
smartini   fb & insta: dokłaczone
22 listopada 2020 15:38
ogurek, to na pewno nie problem granitu a mąki i dojrzewania. Jakiej mąki użyłeś? Z jakim hydro? Ile było w TO a ile w TK, czy dobrze wyrobiłeś inicjując siatkę glutenową?
Na moją intuicję na razie, bo nie doświadczenie, to zrobiła się za mocna siatka i ciasto nie dojrzało na tyle, by tą siatkę 'rozluźnić' i wyszło zbyt elastyczne

czemu w piwnicy je trzymałeś?
Robiłem w piątek wieczorem, było jakieś 2h w mieszkaniu, przed spaniem do piwnicy (zamiast lodówki). Wczoraj podzieliłem około południa i jedna została na popołudnie do pieczenia - 3-4h w mieszkaniu. Dzisiaj też ze 3h przed pieczeniem w mieszkaniu. Doczytałem, że raczej za szybko schłodziłem i za późno wyjąłem (?). Mam jeszcze dwie kulki, rano wyciągnę, będzie ciabatta na śniadanie, a na wieczór pizza. Dla odmiany  😀
Mąka Caputo pizzeria, W260-270. Hydratacja chyba 60%, z https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/
smartini   fb & insta: dokłaczone
22 listopada 2020 16:52
ogurek, a masz w piwnicy 4'C?
Z 8, ale mam miejsce  🤣
smartini   fb & insta: dokłaczone
22 listopada 2020 18:40
No to to już nie jest TK. TK to Temperatura Kontrolowana, czuli 4'C i w takiej ciasto dojrzewa, TO to temperatura otoczenia, w zależności od przepisu i możliwości to zwykle 17-25'.

Jak chcesz się faktycznie nauczyć robić pizzę to polecam jednak wyjść od podstawowego przepisu i powoli rozwijać i eksperymentować. Robią taki bałagan w procesie zwyczjanie nie dojdziesz do tego co poszło nie tak i będziesz błądził bez celu
Podstawy przepis znajdziesz na grupie 'Grupa mistrzów pizzy jak u mammy', w nim jest blok 6h TO, 10h TK, 2h TO i kulki 6h TO
Zwykle potem wydłuża się znacznie TK, nawet do 40-50h. Za to 'staroklasyczna' neapolitana to tylko TO
A w artykule u Pyza made in Poland masz filmiki wszystkich potrzebnych technik - wyrabiania ciasta, kulkowania, rozciągania itp
smartini  podrzuć jakieś przepisy na dobre gnocchi, strasznego mam smaka  😍
I uważam, że powinnaś założyć IG z jedzeniem - będę stalkować 😀
smartini   fb & insta: dokłaczone
24 listopada 2020 11:43
kolebka, od niedawna jaram się gnocchi dyniowymi z "Italii do zjedzenia" Bartka Kieżuna, pyszne są <3 nie ma ich nigdzie online, mogę Ci podesłać na priv (nie chcę rozprowadzać treści z książki) na zachętę, jego książki bardzo warto mieć <3

a co do IG to już mam jedno i więcej nie dźwignę, ale chcę na nim trochę więcej jedzenia, w końcu zebrałam się w sobie i kupiłam softbox, żeby móc robić zdjęcia jedzenia bez ograniczeń 'słonecznych', także powinno się udać. Może nawet ten blog co mi od roku chodzi po głowie powstanie? Na pewnie nie stricte przepisowy jak Kwestia smaku czy Moje wypieki ale jedzenie na pewno na nim będzie 🙂

ostatnia picka. Tak bardzo chciałam ułożyć pizzę bisko przodu piekarnika, że położyłam za blisko i prawy brzeg był poza grzałką. Ale była pyszna <3 świetnie się bawię z tymi plackami :P
[img]https://scontent-frx5-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/sh0.08/e35/p750x750/127288994_817455422163239_1730711838964655103_n.jpg?_nc_ht=scontent-frx5-1.cdninstagram.com&_nc_cat=111&_nc_ohc=cW7slCrtscoAX9e6cEP&tp=1&oh=1ce9fe2ef3c0011c410710bbede2d9e4&oe=5FE66FD5[/img]
Zachęciły mnie wpisy o piecu do pizzy i kupiłam Spice Caliente. Pierwsza próba już za mną i jakie to jest doooobre!  😍 Pewnie miał w tym swój udział również inny przepis na ciasto, ale dzisiejsza pizza wyszła cudownie. Aż się boję pomyśleć co będzie, jak kupię do niej odpowiednią mąkę i nabiorę wprawy.  😀 Przepis wzięłam z Pyza Made in Poland i trochę ciężko szło to formowanie kulek, a potem placków, ale pęcherzyki się porobiły, a ciasto było lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, więc generalnie jestem zadowolona z efektu.
smartini, adoptuj mnie! 😍
Nad ciastem musze jeszcze popracować, ale zmusiłem piekarnik do pracy  😉

Bez „nadzienia” z rozciągniętego placka zrobiła się 15cm poduszka
smartini   fb & insta: dokłaczone
12 grudnia 2020 22:17
dziś wypiek kolejnego ciasta
Hydro 62% zamiast 59% i dodatkowa doba dojrzewania w TK (lodówka, 4'C) Pierwsza zgapiona i wyjęta ciut za późno (5 min, obrócenie po 2), druga ciut za późno (jakieś 4:15, też obracana po 2 minutach)
Zmiana w recepturze wpłynęła na dużo większą ilość pęcherzyków powietrza, nad którymi jeszcze do końca nie panuję przy rozciąganiu placka ale o matko, jaram się jak pochodnia!




PS brzegi przed pieczeniem były mniej więcej takie jak przy poprzednich wypiekach 😉 to nie ilość ciasta, to te pęcherzyki powietrza 😍
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 lutego 2021 17:59
jak tam tłusty czwartek? 😀
u mnie absolutna śmierć cukrowa a nie zjadłam ani jednego pączka 😁

makaroniki różne
rocher
cronut kokosowy
cruffiny z maliną i z adwokatem
brioche z karmelem miso
ciastko muu (karmelowe mocno)
a wszystko od Galerii Tortów Artystycznych w Krk 😍
U mnie... 8 na liczniku. Moja dieta to dziś wyłącznie pączki 😂
Rano odebrałam jedyne 102 sztuki z piekarni pod blokiem, jak pieczywo mają takie se, to pączki klasa <3 Wpadły różane, śliwka, malina, toffi, advocat, czekolada i rafaello, a cały pracowy zespół lubił mnie dziś tak trochę mocniej 😁

Makaroników zazdraszczam! Uwielbiam je, szykuje się do pieczenia w weekend, tylko mega się ich boję...
Ja 5, zakąsilam za to burgerem  😎
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 lutego 2021 19:13
Makaroniki pyszne, chyba najlepsze w krk (trzeba pamiętać, że one muszą odleżeć swoje 😀) ale to jednak nie mój typ słodyczą. Za to cronut kokosowy i brioszka z karmelem miso hit 😍

ale już żałuję, że nie pojechałam po pączki z Karakteru (mięsna knajpa, wyróżniana w Gault Millau i Michelin), zrobili wytrawne
z boczkiem, pietruszkowym majo i marynowanym imbirem
z ozorem, coleslawem z fenkuła i lukrem cytryna/chilli
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
11 lutego 2021 19:39
U mnie wpadło ... 7 pączków.

Ciekawi mnie burger w Mad Micku - Pączek  a w nim: 200g wołowiny, masło orzechowe, żurawina, bekon. Wszystko oblane lukrem z kruszonym bekonem.
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 lutego 2021 19:51
safie, masło orzechowe, bekon i mięso to boskie połączenie 😍
O niee... pączki na wytrawnie to dla mnie herezja, ja jestem jednak team klasyka i najbardziej lubię z różą i śliwką w lukrze 😁
smartini   fb & insta: dokłaczone
11 lutego 2021 19:56
keirashara, well, oryginalne 'pączki' na Tłusty Czwartek były właśnie wytrawne, ze skwarkami słoniny ;D dopiero później przyszły do nas z Francji te puszyste, drożdżowe i na słodko 😀
Ja uwielbiam takie twisty, zdecydowanie preferuję wytrawne drożdżówki chociażby. Ale ja jestem team wytrawnie, słodkie jadam jak mam szczególną ochotę, moim pierwszym wyborem zawsze będzie dodatkowa ciekawa przystawka przed niż deser po ;D
Nie ma to jak prawdziwy polski pączek, u mnie robią fatalne (w ogóle cukiernictwo tutaj leży i kwiczy) ale zeszłam po jednego churrosa. Z kremem w środku, to liczy się jak pączek. Dobre i to.  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się