FOODPORN

safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
15 lipca 2022 18:51
Perlica, u mnie świetnie sprawdzają się warzywa (papryka, marchewka, ogórek) z hummusem albo jogurtem z czosnkiem.
Perlicarozgrzewasz olej i wrzucasz ziarna kukurydzy
smartini   fb & insta: dokłaczone
15 lipca 2022 22:15
tak, surowe słupki warzyw (lubię chrupiące) i nabieram nimi hummus, serki typu almette i inne maziaje.
A pudełka to ja zamawiam, z Nice To Fit You, bo mi się domowe gotowanie zupełnie rozjechało z pracą.
smartini, świetna idea i zdrowa. Kurde,że ktoś nie wymyślił żeby sprzedawać pokrojone już w słupki i obrane 😂
Bardzo sensowny z opisu ten catering, mają też fajną dietę dla jelitowców.
Też właśnie biorę pod uwagę catering , tylko kurcze drogo się zrobiło i tak rozmyślam.
A korzystałaś może z Maczfit? Bo też mają fajne diety do wyboru.
smartini   fb & insta: dokłaczone
16 lipca 2022 23:29
Perlica, nie, nice to fit you mi bardzo siadło od początku (szczególnie bardzo duża elastyczność w wyborze posiłków na każdy dzień). Dokładnych bilansów jeszcze nie robiliśmy, ale chyba wychodzi nam za jedzenie całościowo tyle samo miesięcznie albo nawet mniej. Robimy znacznie mniejsze zakupy, lepiej kontrolujemy zawartość lodówki, mniej wyrzucamy, mniej kupujemy szajsu, praktycznie nie zamawiamy niczego 'na szybko'. A spokój w głowie bezcenny.
Amerykanie wymyślili - tam można wszystko kupić obrane, pokrojone i zapakowane... w tonę plastiku. Wygląda to przerażająco w sklepach
Facella   Dawna re-volto wróć!
17 lipca 2022 00:51
smartini, świetna idea i zdrowa. Kurde,że ktoś nie wymyślił żeby sprzedawać pokrojone już w słupki i obrane 😂

Perlica, oczywiście ze wymyślił. Zapakowane w plastik. W Polsce dostępne może nie tak szeroko jak w Ameryce, ale jednak. Raz w desperacji i z braku laku kupiłam taką marchewkę i nijak się miała soczystością i chrupkością do świeżej 🤷
Co Wy z tym plastikiem? Czysty plastik w sensie PE jest w 100 % recykling, więc bardziej ekologiczny niż pseudo bio worek, który nie nie nadaje się do recyklingu, a się nie rozłoży. A ludzie widzą bio i myślą,ale super to kupię.

Ja nie widziałam nigdy i nigdzie , w sensie w PL.
Np w delegacjach chodzę po marketach czasami i ostatnio we Wloszech widzialam świetne zestawy:różne rodzaje sera w słupkach i do tego fajny topping. U nas bieda jeśli chodzi o takie sety gotowe dla leniwych.
Jest mnóstwo takich setów... W żabce nawet można dostać, w Lidlu, w biedrze, wszędzie...
smartini   fb & insta: dokłaczone
17 lipca 2022 11:15
Perlica, to że teoretycznie da się recyklingować to jeszcze nie znaczy, że się to robi. Tak jakby zanieczyszczenie planety plastikiem jest faktycznym, udokumentowanym problemem 🙄
Mnie osobiście rozłożył na łopatki widok mandarynek i pomarańczy obranych ze skórki i zapakowanych w 3 warstwy plastiku. I nie mówimy tu o dwóch/trzech półkach w lodówce. Mówimy o całej lodówie jak z wielkiego Carefoura wypchanych takim czymś.
Nie da się uniknąć plastiku ale jednak są granice rozsądku, przynajmniej dla mnie

A tak swoją drogą, polecam marchewki, ogórki czy rzodkiewki sobie kroić 'hurtem' i trzymać w lodówce w pudełku/słoiku z wodą - zachowują chrupkość i świeżość dobry tydzień jak nie więcej
smartini, no to prawda, że to realny problem. Ale można taki plastik używać wielokrotnie tyle, że mało jest firm, które się tym zajmują. Byłam w takiej fabryce, bo moja poprzednia firma ma taka instalację. Jednak nie ma ich wiele.

Na trzymanie w wodzie bym nie wpadła , dzięki.

Nie widziałam czegoś takiego, ani w Biedzie, ani Żabce. Lidla nie sprawdzałam to fakt. Może w moim regionie tego nie ma ?
Jakie sety konkretnie masz na myśli ?

faith,
smartini   fb & insta: dokłaczone
17 lipca 2022 15:55
Że można to wiem. Ba, ze styroduru da się robić filtry do wody, tylko firmom się nie chce a przepisy nie narzucają obiegu zamkniętego itd itp. Długa dyskusja i trochę nie na ten wątek

Także wracając do tematu, to jeśli ktoś w Krakowie szuka czegoś pysznego i nietuzinkowego ale nie chce wydawać kilkaset złotych to bardzo polecam lunch w Restauracji Pod Różą. Są wydawane codziennie 12-16, lunch kosztuje 69,-/osobę
Dziś jedliśmy:
(na tacy przystawek)
- świeżo wypiekany chleb z solonym masłem
- alatatar z papryki i pomidorów z marynowaną gorczycą
- konfitowane żółtko z pianką z kefiru
- chłodnik pomidorowy z arbuzem i oliwą
- przegrzebki na puree z groszku
(danie główne)
- mule w winie z szalotką, porem i kurkami
(deser)
- parfait kajmakowy z sosem miodowym i lodami z maślanki i poziomek

wspaniałość
IMG_20220717_145059.jpg IMG_20220717_145059.jpg
IMG_20220717_143604.jpg IMG_20220717_143604.jpg
IMG_20220717_141417.jpg IMG_20220717_141417.jpg
efeemeryda   no fate but what we make.
20 lipca 2022 08:43
Nie wiem czy dobry wątek ale próbuje 😀
Od niedawna jestem posiadaczka thermomixa i mam całkowity szał ( a niby wcale nie lubię gotować 🙃 ).

Polećcie proszę wasze ulubione i najtrafniejsze przepisy ? Chciałabym wypróbować jak najwiecej 😀
Jestem na fb grupie, ale tam się przewija mam wrażenie w kółko to samo 😉
O to to efeemeryda, też się chętnie dołączę, bo mój ma być lada dzień 😀
efeemeryda   no fate but what we make.
20 lipca 2022 12:22
martrix,
od siebie mogę polecić chałkę, jagodzianki, rogaliki, zupe z kiszonych ogórków, krupnik, klopski skandynawskie i absolutnie obłędny chleb portugalski !!! W życiu już chleba nie kupię 😀
Czy mozecie polecic mi jakies ciekawe miejsca w Gdansku?
Bede tam kilka dni na poczatku sierpnia i chetnie zjem cos dobrego. Lubie miejsca, gdzie mozna zjesc swieze, lekkie i sezonowe potrawy.
Mieszkam teraz w Niemczech i mam dosyc ciezkiej kuchni szwabskiej, okropnej pizzy i wszedobylskich kebabow 🤢

Planuje pojsc do Boteco Vieira, ze wzgledu na sentyment do Brazylii i brazylijskiej kuchni
https://m.facebook.com/botecovieira/?ref=page_internal&mt_nav=0

Gdzie jeszcze warto?
Aleks   Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
20 lipca 2022 17:35
Briliante - Tawerna Orłowska (co prawda Gdynia, ale warto) - jeśli lubisz ryby to mają sezonowo głównie bałtyckie , ale i halibut się znajdzie, którego z resztą polecam oraz zupę rybną. Jak ja nie cierpię zup rybnych to tam niebo w gębie ...

Pierogarnia u Dzika (Gdańsk)- poezja pierogowa, wybór bardzo duży i wszystkie są pyszne.

Tawerna Dominikańska (Gdańsk) - polecam tam golonkę 😉 co prawda akurat w tawernie daaawno nie byłam jednak wiem, że jedzenie mają tam wciąż bardzo dobre.

Tawerna Orłowska i Pierogarnia to stałe moje punkty jedzeniowe kiedy jestem w Trójmieście 🙂
Z rybnych to też Rybakówka - bardzo byłam zadowolona zarówno ze smaku jak i obsługi - Gdańsk.
Poza tym na śniadanko - Babette pracownia zupy i chleba - Gdańsk bliziutko dworca 🙂
smartini   fb & insta: dokłaczone
21 lipca 2022 02:59
Briliante, Tabun! To jest jednocześnie stajnia, restauracja i cydrownia. Mają własny ogród z którego biorą do kuchni warzywa i owoce, jedzenie jest pyszne. Polskie ale z twistem i na bardzo wysokim poziomie. Pyszności
Do tego Flow Cafe Gdynia, Cały Gaweł, Sztuczka Bistro (Sopot), House of seitan, Zakwasownia, Nie/mięsny.

W części byłam, część z poleceń z bardzo legitnych źródeł 😉
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
21 lipca 2022 05:14
Polecę jeszcze Syntezę w Garnizonie i Tekstylia na starym mieście.
Briliante, Husak we Wrzeszczu to obłęd jeśli chodzi o włoską kuchnię, polecam 😀
Facella   Dawna re-volto wróć!
21 lipca 2022 07:23
Czy mamy nad morzem jakieś dobre restauracje w pasie Międzyzdroje-Koszalin? (Ewentualnie Świnoujście, ale ja serdecznie nienawidzę promu w tym mieście) Znalazłam jedną polecaną ale aż pod Słupskiem, tak to głównie smażalnie ryb za potworne pieniądze 🙄 byłam ostatnio w Kołobrzegu, chcieliśmy coś zjeść i po 1,5 łażenia po mieście zrezygnowaliśmy i trafiliśmy do Dzikiej Gęsi w… Szczecinie.
No akurat w kołobrzegu jest kilka bardzo dobrych knajp 🙂
Wichlacz, Mamma czy Maltgarden np.
Ostatnia zwłaszcza 🙂
Facella   Dawna re-volto wróć!
21 lipca 2022 10:22
faith, Mamma jako włoska odpadła w przedbiegach (oboje nie jemy pomidorów), w Wichłaczu nie było akurat miejsc, a Maltgarden jest, no cóż, za drogi.
Przecież włoska kuchnia to nie tylko pomidory - ogrom włoskich klasyków nawet na oczy nie widział pomidora. Wszystkie pizze bianche chociażby, które nie mają sosu pomidorowego na spodzie, bardzo wiele makaronów też robi się bez pomidorów (cacio pepe chociażby, aglio olio czy carbonarę)
Dziewczyny, wielkie dzieki 😍
Facella   Dawna re-volto wróć!
21 lipca 2022 13:03
infantil, niestety ale jeszcze się nie spotkałam w takim miejscu z pizzą bez pomidorów, a ile można jeść carbonare…
Ja nie znam żadnej dobrej włoskiej knajpy, która poza kartą pizz czerwonych, nie miałaby kilku pozycji z pizzami białymi 🙂
Facella   Dawna re-volto wróć!
21 lipca 2022 13:23
infantil, może tu jest pies pogrzebany - dobrej 😉
Facella, aż zerknęłam w menu tej knajpki Mamma, mają osobną listę pizza bianca, są też makarony bez pomidorów 🙂 warto zawsze spojrzeć w menu, często wyobrażenia o restauracji nie pokrywają się z rzeczywistością 😀 kilka razy się tak zaskoczyłam 😉
I to jest faktycznie bardzo spoko miejsce, porządna kuchnia, może nie ekskluzywna ale porzadna 🙂
Niestety jak to mawia moja siostra - tanio to już było. Tyczy się też gastronomii, zwłaszcza jak ma być dobrze i zwłaszcza nad morzem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się