Przepisy kulinarne

zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
22 grudnia 2009 09:34
Wyluzuj a co do tej wioski..... 😉 😉
heheh  wiejskie raczki z bagna  pieczone w ognisku... hmmm to dopiero miodzio sprawa 😀
zrobiłam dzisiaj:Risotto aksamitne po mediolańsku przepis wzięty z portalu wielkie żarcie.
Składniki

- 40 dag ryżu (najlepiej Arborio ale
niekoniecznie)
- 1,25 l bulionu z kostki + ew. duŜa
szczypta szafranu, Ŝeby uzyskać Ŝółty
kolor
- 1 spora cebula
- 2-3 łyżki masła
- 50 g tartego parmezanu
- 1 żółtko
- 200 g śmietany 18 lub 22%
- sól, pieprz

1. Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda
odciekła.
2. W tym czasie siekamy cebulę
3. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła,
dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną
łyżkę masła i wsypujemy ryż.
4. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aŜ stanie
się szklisty, lekko przezroczysty.
5. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2
szklanki) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie
czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten
sposób gotować ok. 20-25 minut- aŜ risotto będzie gęste a ryż
miękki ale nie rozgotowany.
6. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem.
7. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze
mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy
solą.
Ryż jest pyszny sam w sobie ale może też być pysznym
dodatkiem np. do pieczonego kurczaka, ryby czy innych
mięs.
Można go też wzbogacić dodatkami- np. podsmażoną
szynką czy wędzonym boczkiem.

I było super,następnym razem dodam jakiś grzybów🙂
dokładnie - sam ryż jest pyszny  😎
dokładnie - sam ryż jest pyszny  😎


ale piszesz o arborio?
ja akurat takiego nie dorwałam...zrobiłam z jakims innym
tak, ryz do risotto przygotowany w odpowiedni sposób, sam w sobie jest pycha 😉 moja mama robiła dziś z winkiem - wyborne 😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
22 stycznia 2010 20:31
Dziewczyny macie przepis na jakąś fajną i łatwą sałatkę z tuńczykiem ?
my_karen   Connemara SeaHorse
22 stycznia 2010 20:43
JARA jedyna sałatka z tunczykiem jaka robie (bo mąż lubi😉), to tunczyk+majonez+kukurydza (znajomy dodaje jeszcze szynke).
Niezbyt wyszukana 😁 wiec sama chetnie poznam cos nowego 😉
jak ma być bardziej wyszukana to może coś takiego:

Sałatka z bobem i tuńczykiem, z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą i orzeszkami pinii. Z pysznym sosem francuskim. 😉

Składniki, 2 porcje:

• 2 garście mieszanych młodych liści sałat
• 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
• słoiczek tuńczyka w oleju
• filiżanka bobu, ugotowanego i obranego
• 6 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
• kilka krążków czerwonej cebuli
• 2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni

Dodatki:
• SOS FRANCUSKI
( Sos francuski:
    * 3 łyżki oliwy z oliwek
    * 1 łyżka octu balsamicznego
    * 1 łyżka płynnego miodu
    * 1 łyżeczka musztardy
    * sok z 1/2 cytryny
    * 1 ząbek czosnku, drobno posiekany i roztarty końcem noża
    * sól i świeżo zmielony czarny pieprz )
• natka pietruszki do dekoracji
• pieczywo

Przygotowanie:
Przygotować sos francuski zgodnie z przepisem. Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki, cząstki odsączonego tuńczyka, bób, oliwki oraz czerwoną cebulę. Posypać orzeszkami pinii, udekorować natką. Przed samym podaniem sos francuski zamieszać i polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem.







ja zamierzam jutro zrobić tortille, łącznie z plackami, zobaczymy co z tego wyjdzie  😎
moje 2 ulubione:

1.
tunczyk + kuskus + cebula + majonez + sol i pieprz. ew plus ogorek kiszony na tarce starty. (ja nie lubie)

2. warstwowa
skladniki
jajka (tak z 6-8), tunczyk ze 2 puszki, cebula, ogorek kiszony, majonez i lyzka musztardy
z musztardy i majonezu robimy sosik czyli mieszamy i probujemy czy juz smakuje, jak nie to dodajemy wiecej musztardy 😉

jajka (ugotowane na twardo) rozdzielamy - osobno zoltka, osobno bialka.
bialka scieramy na grubej tarce
zoltka scieramy na tej tarce jak do jablek na 'packe' dla dziecka. nie wiem jak to opisac...
ogorki na malych oczkach tarki. odciskamy.
cebule kroimy.

ukladamy warstwowo w misce - na dole bialko, potem warstwa ogorkow, tunczyk, cebula, sos, bialko, sos, zoltko.

Najlepsza jest po nocy w lodowce.

smacznego 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
23 stycznia 2010 10:22
Jednak zdecyduje się na taka sałatkę, znalezioną w necie:

Składniki:

- 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
- 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować na twardo, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich zimny ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Polecam 🙂


- 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
- 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Polecam 🙂


Bleh, czyli flagowa sałatka imieninowa, która króluje na prawie każdej polskiej domówce? Nie wiem, jak dla mnie ten miks jest obrzydliwy i prezentuje się równie okropnie. Taka ciapaja.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
23 stycznia 2010 11:04
Hiacynta, Tak samo jak warzywa w majonezie.. Ja na to patrzeć nie mogę, ale domownicy pożerają az sie uszy trzęsą...

I ta zachwalana szuba.... też niezbyt mi do gustu przypadła 😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
23 stycznia 2010 11:18
Bleh, czyli flagowa sałatka imieninowa, która króluje na prawie każdej polskiej domówce?
U mnie w domu pierwszy raz w życiu będzie sałatka z tuńczyka ;D
Notarialna, taka klasyczna jarzynowa? To pyszna salatka, taka swiateczna. Ale na impreze bym jej nie wystawila - srednio sie prezentuje.
Natomiast ta z tunczykiem jeszcze ma ta wlasciwosc, ze... jest z tunczykiem 😀 a tunczyk, ekhm, po prostu wali. Takie imprezowe eintopfy to wydaja mi sie standardowa prowincjonalna prywatkowa propozycja, kojarza mi sie z ludzmi, u których w domu w piatek na obiad obowiazkowo ryba, a w niedziele rosól; u których generalnie wszystko przyrzadzane z minimalnym uzyciem przypraw (no ok, oprócz Vegety 😀) i z minimalna doza kreatywnosci.
u mnie w piekarniku dopiekają się naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem... 😉

macie jakiś wypróbowane przepisy na krewetki królewskie??
Moje tajskie curry



Jesli ktos zyczylby sobie przepis, to prosze dac znac 🙂
Ita, Hiacynta-bardzo prosze o przepisy :kwiatek:
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
Składniki
ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
farsz:
- szpinak
- 25 dag sera ricotta (ew. zmielony tłusty twaróg)  lub feta
- 10 dag tartego parmezanu
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- 3 łyżki kremówki
- sól, pieprz
sos beszamelowy:
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- 1/2 l mleka
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa

1. ciasto: Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie naleśniki na 2 łyżkach masła.
2. farsz: W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać szpinak i śmietanę. Smażyć 2 min. mieszając. Następnie zestawić z ognia, wymieszać z ricottą, połową parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
3. sos: Zrobić zasmażkę z masła i mąki stale mieszając, rozprowadzić ją zimnym mlekiem. Podgżewać aż zgęstnieje (ok. 15 min.) Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4. Naleśniki smarować faszem +kawałki fety i zwijać jak krokiety lub w kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem, polać szklanką beszamelu i posypać resztą parmezanu.
5. Piec ok. 25 minut w 190-200 stopniach.

To jest delikatnie zmodyfikowany przepis z wielkiego żarcia🙂
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
28 lutego 2010 17:21
Smażony ryż ze śmietaną i paluszkami krabowymi

Składniki:
Paluszki surimi (krabowe) 2-4 sztuki porcja
Ryż (może być wczorajszy, z poprzedniego obiadu)
Śmietana 18%
Masło 1 łyżka
Vegeta
Czosnek granulowany
Majeranek
Z przypraw co kto lubi

Ryz podsmażać na patelni na średnim gazie z masłem, po podsmażeniu dolać 1/3 szklanki wody do odparowania. W międzyczasie doprawić wedle upodobania. Paluszki krabowe należy pokroić w średnie plastry, odłożyć do osobnej miseczki. Do smażącego się na małym gazie ryżu dolać zahartowanej w odrobinie wody śmietany (ja daję pół szklanki, a zahartowana nie zważy się), po kilku chwilach (aż woda prawie cała odparuje) włożyć pokrojone paluszki. Smażyć aż do zgęstnienia 'sosu' śmietanowego.

Można powiedzieć, ze to mój autorski przepis, bo nie znam nikogo kto by tak to jadł 😁
Ale wiem jedno: palce lizać!
Ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam faszerowane warzywa ( papryka i cukinia ). Nie powiem, niezłe.

Czy ktoś może ma jakieś fajne i sprawdzone przepisy na meksykańskie dania? Chętnie z czerwoną fasolą. Za wyjątkiem chilli con carne nie znam nic więcej.

A propos tuńczyka niedawno znalazłam przepis na penne z tuńczykiem w wersji zapiekanka. Spróbowałam bez większych nadziei, okazało się lepsze niż sądziłam 😉
A więc, tajskie curry:

Software:
3 piersi z kurczęcia
2 puszki mleka kokosowego
3 duże garście groszku cukrowego (może byc z mrożonki)
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru - 1 łyżka startego
cebula lub kilka szalotek
zielona papryka
trawa cytrynowa - jedna łyżka pasty / zmiażdżonej
łyżka kminu rzymskiego
dwie łyżki kolendry suszonej
dwie łyżki czerwonej pasty curry
świeża kolendra
ryż jaśminowy

Hardware:
Głęboka patelnia
Gar

Kuraka trza pokroic, lekko przysmażyc i odstawic. Wrzucic na patelnię pokrojoną cebulę i paprykę, starty imbir, zmiażdżony czosnek, po chwili dodac kmin, kolendrę, trawę cytrynową i pastę curry. Zamieszac kilka razy i wrzucic wszystko (razem z kurakiem) do gara, podlac mlekiem kokosowym. Gotowac na małym ogniu. Po 10min dorzucic groszek, gotowac kolejne 10-15 min (aż groszek zmięknie).
Posypac swieżą kolendrą i jeśc z ugotowanym w międzyczasie ryżem jaśminowym.
Smacznego 🙂 Naprawdę polecam - danie jest łatwe i szybkie, a smak (jak dla nas, Polaków wychowanych na schabowych) zupełnie niesamowity

Jajka na 14 sposobów
JAJKA DIABELSKIE

Trudność: bardzo łatwe



Składniki na 4 porcje


•  6 jajek
 
•  łyżka majonezu lub śmietanki kremowej
 
•  półtorej łyżeczki octu winnego
 
•  duża szczypta czarnego pieprzu
 
•  łyżeczka musztardy
 
•  pół łyżeczki sosu Worcestershire
 
•  sól do smaku.
 


Etapy przygotowania


1.  Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę
   
2.  Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem
   
3.  Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub jarmużu.
   
4.  NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB 6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.
   
5.  NADZIEWANE SARDYNKAMI 6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem); 1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz do smaku
   
6.  JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI 6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.
   
7.  JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI 6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.
   
8.  JAJKA NADZIEWANE BEKONEM 6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
   
9.  NADZIEWANE SELERAMI 6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
   
10.  NADZIEWANE SZYNKĄ 6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3 słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.
   
11.  NADZIEWANE KRABAMI 6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu.
   
12.  NADZIEWANE SEREM 6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera; sól i czarny pieprz do smaku.
   
13.  NADZIEWANE KAWIOREM 6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji
   
14.  JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS 6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku; łyżeczka soku z cytryny.
   
15.  JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera. Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i marynatami.
   
16.  JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru (tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma kroplami cytryny

Czy może ktoś zsiadał mleko pasteryzowane przy pomocy probiotyków z apteki?
Ile probiotyku na ile mleka? Mleko odstawiać przykryte czy nie? Do jasnego czy ciemnego? Długo musi stać?
ma ktoś pomysł na coś dobrego, w miarę nietrudnego i niewymagającego trudno dostępnych składników, co będzie można przenieść?  😉 konkretnie kumpel leży w szpitalu i chce mu coś zrobić fajnego, już zrobiłam murzynka i deser panna cotta, a więcej rzeczy nie umiem  😁

swoją drogą gdzieś był chyba wątek o słodyczach itp, ale nie pamiętam tytułu  👀
Jesli ktos  potrzebuje blyskawicznego dania na obiad i lubi takie kombinacje smakowe to polecam pene ze szpinakiem. Zrobienie tego zajmuje max 15 minut🙂

potrzeba: makaron pene, paczka szpinaku rozdrobnionego, smietana, czosnek, sol, utarty parmezan (mozna kupic w sklepach takie male paczuszki juz utartego, ktore sa niedrogie i starczaja akurat na jedna porcje tego dania).

Gotujemy makaron. Na patelni rozpuszczamy lyzke masla i 'smazymy' szpinak (taki rozdrobniony normalny z mrozonki). Do kubka wlewamy 2-3 lyzki smietany i wciskamy ok 3 zabkow czosnku-zalezy co kto lubi🙂 mieszamy i gdy ze szpinaku odparuje woda dodajemy smietane z czonskiem i mieszamy chwilke. pozniej wsypujemy utarty parmezan albo inny twardy,utarty ser. troche solimy, ewentualnie wg uznania dodajemy jakies inne przypray, na koniec dodajemy na patelnie makaron, mieszamy wszystko i voila🙂
Dziewczyny macie przepis na jakąś fajną i łatwą sałatkę z tuńczykiem ?


Była kiedyś taka książeczka Kubusia Puchatka i tam był przepis na tuńczyka ala Krzyś - skład był bardzo prosty - tuńczyk, majonez i... korzeń pietruszki w małych ilościach. Brzmi dziwacznie? zaręczam, że pasuje niesamowicie i jest pyszne!

kasska - ja robię prawie identyczny makaron ze szpinakiem, ale  z serem pleśniowym 😉
Dziewczyny macie przepis na jakąś fajną i łatwą sałatkę z tuńczykiem ?


ja robię taką najprostszą: sałata lodowa, pomidory, ogórki, tuńczyk w puszce, papryka, kukurydza w puszce. kroje sałate, pomidory, ogórki i papryke, dorzucam tuńczyka, dorzucam kukurydze i gotowe  😉 proporcje jak kto lubi  😉

[edit]

Carmen, dzięki  :kwiatek:
Czy miała któaś z Was doczynienia z grzybami mun? Mam pakę suszonych, czy przed dodaniem do potrawy trzeba je jakos przygotowac? sparzyć, zagotowac, polamac, pokroic? w którym momencie dodawac do całości dania?
thaya - grzybki musisz chwile (5min) pogotowac w osobnym garnuszku, zeby zmiekly. Potem je odcedzasz, pozwalasz im wystygnac, a nastepnie kroisz w paseczki i dorzucasz do gotujacej sie juz potrawy 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się