wypieki i słodkości domowej roboty

dempsey   fiat voluntas Tua
10 listopada 2010 22:09
jesteście bardzo dzielne cukiernice  👍
a tu film o lukrze jakby kto potrzebował

edit: dodaję jeszcze jeden, chyba lepszy

ogólnie słowo klucz to "fondant", tak się nazywa ten wynalazek po angielsku i jest dużo filmików
o właśnie, na filmie to dobrze widać. Muszę się zaopatrzyć jeszcze w barwniki spożywcze, bo w mojej mieścinie nie mogę dostać, a coś czuję, ze zrobię jeszcze parę takich tortów 😉
dempsey   fiat voluntas Tua
10 listopada 2010 22:55
polecałam już?
http://www.tortownia.pl/
bo nie pamiętam
KuCuNiO   Dressurponyreiter
12 listopada 2010 11:59
Poszukuję sprawdzonego przepisu na piernikowe ciasteczka. Chciałabym zeby były smaczne a jednocześnie nadawały się do powieszenia na choince - czyli w miarę twarde i nie kruszące się. Chodzi o takie w róznych kształtach wycinanych foremkami, planuję jeszcze je ozdobić pisakami, lukrem itp.
Przeszukałam trochę internet, jest tam dosyć sporo przepisów, ale prosiłabym o taki dokładny i sprawdzony (po ostatnich próbach pieczenia babeczek z przepisów z jakiegoś forum trochę mam wątpliwości:-))
kucunio,

od 5 lat pieke wg tego przepisu:

60dag maki
1szkl miodu
6 dag masla
2 jajka
przyprawa do piernikow
1 lyzka sody
3 lyzki kakao gorzkiego
1/3 szklanki cukru

miod+cukier ogrzac w garnku. w misce maka+_przyprawa+soda+kakao+jajka+ostudzona masa z garnka. Wyrobic, rozwalkowac, piec krotko w 180sr. ok 10 min, ale to trzeba sobie po prostu zerkac jaki kolor maja ciasteczka 🙂

KuCuNiO   Dressurponyreiter
12 listopada 2010 19:54
Super! Bardzo Ci dziękuję! Spróbuję zrobić najpierw na próbę zeby zobaczyć jak wyjdą a później już na konkretną okazję :-))
Właśnie o taki przepis mi chodziło, jeszcze raz dziękuję🙂😉
hanoverka, super wyszlo
ostatnio gdzies w jakims programie tv pokazywali jak zrobic
sznurka dzięki za uznanie 🙂 tort zjedzony, chłopakowi przyjaciółki było bardzo przykro, że musi pokroić owy tyłek 😁

kasska, a jak robisz ten lukier którym ozdabiasz pierniczki?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
13 listopada 2010 18:20
ekhem, bezy powinny rosnąć w piekarniku?
Bezy powinny suszyc sie w piekarniku,mniej wiecej w temperaturze 100 stopnii
Zrobiłam rafaello z przepisu z poprzedniej strony i jest palce lizac.
Ja mialam dzis robic banoefie pie i guinesowo czekoladowe ciasto, ale zrobie jutro bo dzis moj palec utknal miezy drzwiami a futryna i placze. A ludziska jutro na ciasto przyjda.... 😡
Rafaello.. mrr....
madmaddie, ale z bezą nie jest tez lekko
bo potrzebuje min 2 h
dosc łatwo o porażkę
madmaddie   Życie to jednak strata jest
14 listopada 2010 07:30
ja poniosłam wczoraj porażkę rozpaćkaną w środku, twardą na zewnątrz,  dodatkowo urosła
więcej się za to nie biorę
Przez co może opaść ciasto drożdżowe?
Mamie wczoraj pięknie urosło, otworzyła piekarnik żeby sprawdzić patyczkiem, zamknęła jeszcze na chwile i jak chciała wyjąć to wszystko oprócz boków opadło.
bo by zrobić bezę trzeba mieć już troszkę doświadczenia
Hija bo drozdzowego tak naprawde nie wolno sprawdzac patyczkiem , sprawdza sie na oko czyli rumiane , nie rumiane.
Drożdzowe tez trzeba robic w odpowiedniej temperaturze z odpowiednio swiezymi drozdzami, nie wolno mu przeszkadzac i pozwolic dobrze wyrosnac.
Czy ktoras z Was robila kiedys samodzielnie pralinki? Chcialabym zrobic troche w ramach prezentu swiatecznego. troche znalazlam info w sieci, ale moze macie jakies dodatkowe wskazowki w tym temacie??
Konstantynopol   Co złego , to nie ja .
14 listopada 2010 15:56
ja znam przepis na odchudzające ciasto ( bardzo zdrowe ) i pyyyyyyszne . :mniam:
jak ktoś chce to mogę podrzucić przepis
a ma ktoś przepis na W-Zetkę .?
Będę wdzieczny
trochę wysiłku i np. przepytać wujka Google...
Konstantynopol   Co złego , to nie ja .
14 listopada 2010 17:59
http://lmgtfy.com/?q=ciasto+wz
    dziękuję . 🙂
Konstantynopol-jasne, ze chcemy przepis 😉

zrobilam dzis ciasto dyniowe, lekko zmodyfikowalam przepis, bo nie mialam wszystkich skladnikow, cos dodalam od siebie i wyszlo pyyyszne, zdjecia brak, bo juz tylko kawalek zostal 😉
Konstantynopol   Co złego , to nie ja .
14 listopada 2010 19:22
Ciasto " z sadu "
Składniki :
- 4 brzoskwinie
- 4 jabłka
- 4 banany
- paczka rodzynek
- cukier
- cukier puder
- orzechy
- 2 gruszki
- 1/2 kg . truskawek lub wiśni
- 1/4 kg malin
- ewentualnie można dodać swoje owoce ( tylko nie cytrusy )

Przygotowanie :
brzoskwinie , jabłka i gruszki pokroić na grubsze plastry i układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym , na to położyć pokrojone banany w plasterki a na to położyc rodzynki wiśnie / truskawki i maliny . Wszystko posypać ( LEKKO ! ) cukrem ( żeby wyszedł sok z owoców ) i wstawić do piekarnika na 30 minut . Temperatura 160 stopni .
KARMEL :
Szklankę cukru wspyać do garnka z 1/4 szklanki wody i postawić na ogień i cały czas mieszać aż do roztopienia się cukru . Zróbcie to po wyjęciu ciasta .
Po wyjęciu ciasta i ostygnięciu polać karmelem .
SMACZNEGO .  🙂
Mam nadzieję że będzie smakować . :P
Pandurska, za mna chodziły w tamtym roku, moze w tym podejmę wyzwanie?
na razie plan jest piernikowy na dzis
sznurka, a robisz cały piernik, czy takie pierniczki małe?
O też bym chciała pierniki na święta, tyle że jestem totalnym beztalenciem w pieczeniu  😕
Czy ktoras z Was robila kiedys samodzielnie pralinki? Chcialabym zrobic troche w ramach prezentu swiatecznego. troche znalazlam info w sieci, ale moze macie jakies dodatkowe wskazowki w tym temacie??

Już wcześniej wrzucałam ten przepis:
PRALINKI ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
• 100g gorzkiej czekolady
• 50ml niesłodzonego skondensowanego mleka
• 2 łyżki cukru pudru
• 75g herbatników petit beurre
• 100g orzechów włoskich
• 1 łyżka wódki (może być więcej)

Czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej dodajemy skondensowanego mleka i chwilę mieszamy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder i łączymy go z czekoladą. Zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i drobno pokruszone herbatniki. Na końcu dolewamy łyżkę wódki (można oczywiście więcej 😀). Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Z twardej masy wytaczamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach.
pony   inspired by pony
16 listopada 2010 16:33
Pandurska, ja robilam te http://mojewypieki.blox.pl/2010/10/Pralinki-orzechowo-czekoladowe.html i wyszly przepyszne i bardzo piekne🙂

hanoverka, cały piernik
a poźniej pierniczki
ale widzę że dzisiaj nie da rady już;/
pony, mialas jakas specjalna technike obtaczania w czekoladzie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się