wypieki i słodkości domowej roboty

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
02 marca 2011 16:33
Moja mama piecze jutro pączki z jabłkami, a resztę kupuje w sklepie. 49gr/szt w carrefourze, a paczki sa pyyyyyyszne!
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
02 marca 2011 17:40
Zabieram się za robienie pączusiów. Trzymać kciuki żeby wyszły! 😀
Dziewczyny dajcie przepis na pączki!
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
02 marca 2011 22:57
hanoverka http://whiteplate.blogspot.com/2011/01/paczki-mae-abc.html

mi wyszły z tego przepisu takie:

Jakiego mi apetytu narobilyscie !!!!!!!
Florcik, http://folkmyself.blogspot.com/

a ja się przyznam bez bicia
wczoraj mnie oświecono że tłusty czwartek jest dzis, nie za tydzień

Edytka mniam!
Edytka dzięki! Ależ one wyglądaja 😜
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
03 marca 2011 08:27
głupie pytanie, ale jak kupię ten lukier plastyczny np w 3 kolorach każdy po 250g to wystarczy mi na jeden tort czy kilka? kompletnie brak mi wyobrazni  😉
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
03 marca 2011 08:38
smarcik zależy jakiej wielkości- ja na karuzelę z konikami (wrzucałam kiedyś zdjęcia) potrzebowałam 5 paczek 😉


a ja się przyznam bez bicia
wczoraj mnie oświecono że tłusty czwartek jest dzis, nie za tydzień

podwijaj rękawy i bierz się do pieczenia! 😀


A propos pączków: bałam się śmażenia, tego że wszędzie będzie potem śmierdzieć. Całe szczęście mieszkam w kraju, gdzie frytki są potrawą narodową i produktów do smażenia jest tu masa. Wybrałam jakiś z górnej półki i nic a nic nie śmierdział, nie spalił się i w ogole och i ach.
Tak więc dobry tłuszcz do pączków to podstawa! 🙂
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
03 marca 2011 11:32
Fritule - pączki z tartym jabłkiem - 16 porcji
2 jajka
2 łyżki cukru
skórka z 1 cytryny
1 jogurt naturalny 250g
1,5szkl mąki tortowej
1 mały proszek do pieczenia
1 starte jabłko bez skórki


Jajka z cukrem ubić mikserem na gładką masę, a następnie dodać resztę produktów i wymieszać. W szerokim rondlu rozgrzać olej, pączki kłaść łyżką i obracać, by z każdej strony miały rumiany kolor. Odcedzić i pozwolić obcieknąć. Posypać cukrem pudrem lub według uznania.


edit:
Edytka jak patrzę na Twoje pączki to mam bardzo sprośne myśli
Edytka, objadalismy się goframi z bita śmietaną i owocami;]
Polecam swój przepis na mufinki. Oto jakie mufini wychodzą z tego przepisu.

A smakują wyśmienicie.
Piecze ktoś chleb na zakwasie i ma jakiś sprawdzony przepis na zakwas żytni? W necie od groma i się różnią jednak.


Ja piekę! (; Ale wybieram te, do których trzeba dorzucić trochę drożdży, bo boję się że młody zakwas sam jeszcze nie udźwignie ciasta.

Robiłam z tego przepisu:
http://chleb.republika.pl/zakwasnawesolo.htm
bo podany w przystępnej formie :P Dawałam więcej wody, bo strasznie gęsta pasta mi wychodziła.

Mogę odstąpić, ale ma za sobą dopiero kilka pieczeń, także niewiele będzie się różnił od świeżo zrobionego.
Kuki- to spróbuje sama. Jak mi wyjdzie breja to się zgłoszę do Ciebie. W wtedy drożdże po prostu wrzucasz czy tak normalnie robisz zaczyn?
Averis   Czarny charakter
10 marca 2011 08:08
JARA, Ty też 😁?
Hija, ze świeżych robię zaczyn, ale do chlebów używam częściej tych instant, które wystarczy wymieszać z mąką.
Powodzenia! (;
Ada   harder. better. faster. stronger.
22 marca 2011 13:19
Mój pierwszy wypiek w życiu, trochę pomyłek było ale są jadalne i całkiem dobre 😉

masa:


Ada, wyglądają smakowicie 😉 Jak na pierwszy wypiek w życiu to wielki  👍
mmm, pysznie wyglądają 🙂 Aż zaraz zacznę szukać fajnych przepisów  upiekę <mniaam>  😜
Ada   harder. better. faster. stronger.
23 marca 2011 10:28
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: może jeszcze ludzie ze mnie będą  😁
Gagulec   Mistrz lokalny
24 marca 2011 10:39
Edytka! Wygladaja cudownie!!!

To macie tu super przepis na Amerykanskie pancakes... Po ptostu coś tak pysznego... ze no szok 😀.

http://sookie.pentaxian.pl/?p=52
deborah   koń by się uśmiał...
24 marca 2011 10:52
ja upiekłam chleb orzechowy

17 jajek
450 gram zmielonych orzechów laskowych i kostka masła.

mój B zajada się nim jakby t był 8 cud świata
dla mnie szału nie ma 😉
ash   Sukces jest koloru blond....
24 marca 2011 10:57
deb, a jakaś mąka?

daj proszę cały przepis! :kwiatek:
deborah   koń by się uśmiał...
24 marca 2011 11:09
bez mąki 🙂
to własnie cały przepis.
orzechy mielę łącze z masłem i żółtkami
białka na sztywną pianę.

delikatnie łączę obie masy, do piekarnika na 50 minut 180 stopni.

jak piekę dla siebie dodaje suszone morele migdały w płatkach i pół szklanki cukru. Można polać roztopioną czekoladą
Jak dla Bartka to bez dodatków bo on to wcina z masłem i z serem w formie kanapek. zjadłam rano jedna kromkę z nutella i do teraz nie czuję głodu. normalnie już o 9 byłabym głodna jak wilk 🙂
dempsey   fiat voluntas Tua
24 marca 2011 11:18
deb, fajne!!
trochę jak mój ulubiony przepis na  biszkopt do tortu orzechowego. w sumie to samo, tylko się żółtka ubija z cukrem, no i orzechy są przeważnie włoskie
tylko jaj mniej, bo 8 na 25dkg orzechów
muszę spróbować kiedyś Twojego przepisu  😜

ja wczoraj zrobiłam tartę z jabłek ultraprostą (spód wytrawny, kostka masła + dwa razy tyle mąki + trochę ciepłej wody, zresztą jest to spód uniwersalny i z tych proporcji wychodzą dwie tarty; ja zrobiłam wcześniej na słono obiadową ze szpinakiem i jajkami)
natomiast jabłka przyznaję że były gotowe, masa slodzona kupiona w sklepie...

żywot tarty był krótki.. może z pół godziny zanim zostały wylizane ostatnie okruszki.
deborah   koń by się uśmiał...
24 marca 2011 13:13
orzechy mogą być włoskie. ja wole laskowe więc używam laskowych 🙂

a to moje cupacakes ( :
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
12 kwietnia 2011 11:06
Potrzebuję naprawdę dobrego, sprawdzonego przepisu na muffinki - podzieli się ktoś?
Chciałabym je upiec z czekoladą i teraz mam problem - jak kupię zwykłą czekoladę i ją rozdrobnię będzie ok czy lepiej zaopatrzyć się w takie groszki czekoladowe?
ja polecam to cudo: krem karmelowo-cytrynowy. przepyszna rzecz i fajna w przygotowaniu  😍

ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na tartę cytrynową?
martva - http://mojewypieki.blox.pl/2009/07/Babeczki-orzechowe-z-czekolada.html

Polecam z całego serca, moje pierwsze muffinki, wszyscy są nimi nieustannie zachwycenie i jak robię inne, to marudzą, czemu nie te z czekoladą😉

Polecam dodać więcej orzechów, są jeszcze lepsze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się