Caroline -Czego się nie robi dla swojego futrzaka 😀. Nie chodzi tu o koszta , sprawia mi przyjemność robienie,mieszanie z różnych ,najlepiej świeżych składników papu dla mojego zwierza. Mi przy okazji produkcji ,,wyrobów mleczarskich" dla domu zostaje zawsze troszkę bakterii 😉 i bardziej upierdliwe w takiej sytuacji jest zamawianie, czekanie na gotowy produkt. Chodzi nie o koszta ,ale o świeżość i żywotność produktu , a co za tym idzie ilość żywych bakterii w produkcie , który tylko wtedy ma wysoką wartość. Z tego co pamiętam, ze szkoły bakterie namnażają się w pożywce w odpowiedniej temperaturze (chyba najlepiej coś ok.37 stopni) tylko do pewnego momentu.( szlachetne bakterie kwasu mlekowego i drożdże składniki Em-15 ) , potem jak pisała dea , z powodu braku pokarmu,lub zatrucia własnymi produktami przemiany materii (tak w uproszczeniu) zdychają -czyli tracą wartość Niska temperatura spowalnia ich procesy życiowe, temp ok. 60stopni wprowadza w stan uśpienia(wtedy nie mają wartości)ale produkt dłużej nadaje się do spożycia. Oznaką życia ,jest między innymi fermentacja, wytwarzanie kwasu mlekowego, a co za tym idzie wytwarzanie gazów (syczenie przy otwieraniu butelki,wybrzuszenie pokrywy jogurtu). Boje się że ta wysoka wartość produktu słabnie gdzieś po drodzę od producenta do konsumenta. Mi ostatnio np., poczta dowiozła podmrożone , czyli bezwartościowe emy. Zdatne do spożycia też nie oznacza zawsze że o takiej samej wartości jak w chwili zejścia z ,,taśmy". Gdzieś ta wartość przez różne niekorzystne warunki ginie.
dea - w razie czego prostuj 😀.
Przy okazji znalazłam ciekawy artykuł o oddziaływaniu bakterii co prawda na organizm ludzki ,ale bakterie te same co w EM-15, działanie raczej podobne.
http://www.zdrowazywnosc.biz.pl/porady-dla-zdrowia/18-probiotyki.htmlBifidum Bifidobacterium
Ochrania przed rozmnażaniem się rotawirusów, działaniem związków chloru na organizm, infekcjom jelitowym. Wzmacnia odporność organizmu.
BIfidobacterium longum
Eliminuje związki nitrowe. Może znacząco hamować rozmnażanie się patologicznych bakterii jelita grubego oraz rozrost komórek raka wątroby.
Bifidobacterium infantis
Pomaga hamować rozwój chorobotwórczych bakterii takich jak Escherichia coli. Produkuje substancje zapobiegające rozwojowi raka piersi.
Bifidobacterium lactis
Pomaga łagodzić zaparcia stolca, chroni organizm przed działaniem związków chloru i zapobiega powstaniu przewlekłych stanów zapalnych jelita grubego w obszarze essicy.
Lactobacillus acidophilus
Pierwsza linia obrony przeciwko drożdżakom. Wspomaga układ krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu. Zapobiega uszkodzeniom ścian jelit przed działaniem czterochloroetylenu.
Lactobacillus bulgaricus
£agodzi problemy trawienia pokarmów. Ułatwia trawienie mleka i jego produktów. Ułatwia wydalanie substancji toksycznych z jelita grubego.
Lactobacillus casei
Ochrania przed bakteriami z grupy Listeria, którymi zakażone są skorupiaki, ptaki i ssaki ( krowy). Bakteriami tymi organizm człowieka zakaża się przez konsumpcję produktów nabiałowych i surowych roślin. Chroni przed rozwojem guzów nowotworowych.
Lactobacillus lactis
Naturalny antybiotyk. Zmniejsza zdolność chorobotwórczą bakterii, zapobiega ich rozwojowi i rozwinięcia się infekcji.
Lactobacillus plantarum
Doskonała alternatywa w stosunku do antybiotyków. Ważne narzędzie w zwalczaniu i ochronie przed rozwojem bakterii patologicznych.
Lactobacillus paracasei
Zapobiega toksycznemu działaniu związków chloru na organizm. Bierze udział w regulacji systemu odpornościowego i być może zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Lactobacillus brevis
Zmniejsza przepuszczalność jelit w ,,zespole nieszczelnego jelita" i ma pozytywny wpływ na pracę systemu odporności.
Lactobacillus rhamnosus
Pomaga łagodzić objawy nietolerancji cukru mlecznego - lactozy, zmniejsza działanie dwuchlorków pochodzenia wirusowego i bakteryjnego na organizm, łagodzi zaparcia, stany zapalne odbytnicy oraz żylaki odbytu oraz skutki alergii pokarmowych. Hamuje wzrost guzów.
Lactobacillus salivarius
Posiada unikalną zdolność leczenia wrzodów trawiennych żołądka przez usunięcie bakterii - Helicobacter pylori.
Streptococcus thermofilus
Wykazuje działanie przeciwutleniające, chroni jelita i organizm przed działaniem wolnych rodników, antybiotyków, cukru i skutkami picia wody chlorowanej. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Likwiduje działanie związków chloru, zapobiega infekcjom jelit i pochwy.
Bifidobacterium breve
Wykazuje korzystne działanie w stanach zapalnych odbytnicy, zapobiega rozwojowi rotawirusów oraz uaktywnia humoralny system odporności.
Lactobacillus gasseri
Likwiduje bakterię - Helicobacter pylori oraz zmniejsza stan zapalny w zapaleniu śluzowym żołądka.
Aleks - mam wątpliwości czy te greenlandu do nawożenia to typowe bakterie jelitowe.