Zamówiłam bilety, dostawa DHL z Niemiec. Nie dostałam żadnego powiadomienia o planowanym doręczeniu, dzisiaj sprawdziłam status przesyłki na stronie i w ten sposób dowiedziałam się o nieudanej próbie doręczenia...siedziałam całe przedpołudnie w domu, nikt nie próbował dostarczyć ani w żaden sposób skontaktować się ze mną. Oni od razu odeślą przesyłkę do nadawcy czy mogę jeszcze mieć szansę ją jutro skądś wydrzeć?
DHL ma zwykle 2 próby doręczenia, trzeba pilnować trackingu, w appce często też jest dostępny numer do kuriera lub nawet jego namierzenie na mapce.
Można też przekierować przesyłkę do pickup pointy z tego co kojarzę, w appce lub na infolinii.
A, po 2 próbach jest jeszcze opcja odbioru z magazynu, tzn teoretycznie jej nie ma, ale jak dobrze trafisz/zasiejesz terror to można.
Problem w tym, że apka wyświetla brak przesyłek w drodze, nie dostałam ani powiadomienia mail ani SMS z kontaktem do kuriera jak to zwykle wygląda. Śledzenie przez apkę niemiecką prowadzi do takiej strony jak na załączonym obrazku, nie widzę tu opcji przekierowania. Zostaje mi chyba tylko dobijać się od rana na hotline, ewentualnie czatować na kuriera na osiedlu...
1000012610.jpg
DeJotka, napisz maila do sprzedawcy i zadzwoń na infolinię polskiego oddziału DHL + wyślij maila z reklamacją. Rób zrzuty ekranu! Na poprzedniej stronie masz opis moich przebojów z nimi. Po trzeciej akcji (pech chciał, że 3 z rzędu z Zooplusem), kolejną paczę DHL dostarczył nieomalże w zębach. Aż byłam w szoku. Mój mąż, który jest bardzo stonowany i zawsze mocno mnie hamuje, bo ja lont mam krótki, napisał im w opinii: "gówniana obsługa klienta".
Lanka_Cathar, mail do sprzedawcy i reklamacja na brak powiadomienia i kontaktu ze strony kuriera poszły od razu, dzisiaj przez hotline udało mi się połączyć z kurierem i teoretycznie paczka ma dziś do mnie trafić.
Unikam DHL jak tylko mogę, ale tym razem nie miałam innej opcji dostawy :/
DeJotka, DHL ma jakby dwie podstrony do śledzenia, ja zawsze korzystam z obu, bo czasami w jednej są dane których nie ma w drugiej i na odwrót 😉 i na tej drugiej można kliknąć przekierowanie.
Zobacz sobie pod tym linkiem:
https://sprawdz.dhl.com.pl/
A u mnie w poniedziałek po 12. przyszedł mail z Allegro, że przesyłka pobraniowa DPD jest w drodze (paczka do rodziców, ogólnie planowana dostawa była na 13 sierpnia) i cisza. W poniedziałek wieczorem sprawdziłam, że nic się nie zmieniło. We wtorek przed południem telefon od kuriera, że stoi pod drzwiami... Dzwonię do rodziców- pojechali gdzieś. Na szczęście sąsiadka z piętra niżej zapłaciła te kilkaset złotych za paczkę i ją odebrała... Bo kurier mi marudził, że on drugi raz nie będzie tej paczki wiózł (to było siedzisko do przedpokoju 35x60, ale w sporym opakowaniu.
Zwykle miałam informację, że paczka w doręczeniu lub o której planowana jest dostawa, a tu nic.
DPD ma spoko dzialajaca appke, polecam, są też zawsze namiary do kuriera.
faith, wiesz, nie jestem fanem milionów aplikacji na wszystko 😉 Paczek często nie zamawiam z dostawą kurierem, tylko jak już, to do paczkomatu. A taką sytuację z przesyłką miałam pierwszy raz. Na tle ostatnich wzmożonych zakupów (dla rodziców- nie lubią paczkomatów) ta firma przewozowa wypadła najsłabiej. Od pozostałych przewoźników miałam informacje mailem, czasem dodatkowo sms i każdy dzwonił, jak miał być za 5-30 minut. Jednego poprosiłam jeszcze o pomoc (w miarę możliwości) tacie we wniesieniu zamówienia i kierowca pomógł z wniesieniem na 1 piętro i nie wziął za to ani złotówki.
Ja nie usprawiedliwiam, ja podaję sposoby na ułatwienie sobie życia z kurierami którzy często są problematyczni 🙂
faith, mi taka sytuacja zdarzyła się drugi raz. W sensie pierwszy raz, że zero informacji, że paczka będzie doręczona w danym dniu. Bo tak to kiedyś paletę z workami z pelletem sama rozładowywałam z auta, bo w transporcie się przechyliła i kilka worków uszkodziło więc kurier kazał mi samej ściągnąć całość. Wtedy uniosłam się honorem i taszczyłam worki. Teraz bym sporządziła protokół przy kurierze, porobiła zdjęcia i nie przyjęła przesyłki, gdyby mi tego nie ściągnął z auta.