Od odsadka do trzylatka - jak dojrzewa koń.

anetakajper   Dolata i spółka
30 sierpnia 2024 07:34
zembria, strasznie. W stadzie ciężko odróżnić go od starszych koni, a 2,5 latek wygląda przy nim jak rówieśnik 🤷

A Twój sraluch dzielnie znosi karcer? Jak to kopyto? mocno odciąża ?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
30 sierpnia 2024 08:01
anetakajper, Dobrze to znosi, serio. Ma duży boks 4x7m, kolegów przez drzwi na zewnątrz i nie świruje. Bałam się, że będzie trzeba podzielić ten boks na pół, żeby nie miał za dużo miejsca, ale jest ok. Nogi już nie odciąża wcale, okuty jest na okrągłą podkowę z wspawanym środkiem, plus 4 kapturki, żeby wszystko od boków mocno trzymało, do tego pełna wkładka i bardzo mu to poprawiło komfort. W stępie nie kuleje w zasadzie wcale. Także samopoczucie ma dobre. No tylko jakiegoś bakcyla przywlókł z kliniki 🙄 Wczoraj wieczorem Łaciaty miał 40,3 stopnia gorączki, a dziś rano Gówniarzyk mi zaprezentował pięknego gila z nosa 😝
1.jpg 1.jpg
2.jpg 2.jpg
Post został usunięty przez autora
anetakajper   Dolata i spółka
30 sierpnia 2024 08:06
O fujjjjj jaki gill! no niedobrze :/ kolejne zmartwienie :/
Boks i kumple w oknie rewelacja. W takim komforcie czas szybko ucieknie - Tobie i gówniazykowi 🙂
30 sierpnia 2024 08:12
anetakajper, Mam nadzieję, że to tylko jakaś wirusówka i szybko im przejdzie. Pierwszy miesiąc w klinice spędził, teraz już minął tydzień, za kolejne 3 tygodnie zaczynamy krótkie spacery w ręku 😁 Także mam nadzieje, że już poleci szybko. Wet jest raczej dobrej myśli, także to mnie pociesza i podtrzymuje na duchu! Za 2 tygodnie rtg i przekuwanie za około 3 tyg.
zembria, a co się stało?
30 sierpnia 2024 08:26
Perlica, Złamana kość kopytowa 🙄 Nie mam pojęcia jak on tego dokonał. Także czekan go dłuuugi areszt. Wrzucam linka do wątku o złamaniach, tam więcej pisałam, na samym dole strony są rtg https://ogloszenia.re-volta.pl/forum/topic/30043/10/
zembria, jezus, współczuję.
Może miał tam cystę wcześniej i puściło? Bo pamiętam że chyba żrebakiem kupiliście, to nie wiadomo co było w środku.
Na pocieszenie to znam złamania kości kopytowych, akurat koni chodzących pod siodłem,w szystkie się wygoiły i konie normalnie startują.Także myślę, że będzie ok😉
30 sierpnia 2024 09:53
Perlica, Nie, nie miał nic takiego tam. Tu dosyć niefortunne to złamanie, bo miejsce takie, że może być różnie, rokowania ostrożne na początku. Jak są złamania bardziej boczne, albo zupełnie centralne to rokowania są dobre. Teraz wet przy wypisie konia na szczęście wet mówił, że powinno się udać zagoić 🙂
03 września 2024 12:53
Dziś w pracy zawał 😱 Na szczęście szybko mu przeszło, ale parę baranów i kłusów tam zaliczył 😖
1000024513.jpg 1000024513.jpg
1000024514.jpg 1000024514.jpg
zembria, CBD 😉
03 września 2024 15:44
Iskra de Baleron, Sytuacja się wyjaśniła... winowajcy poniżej 😅 Zwiali ze swojej kwaterki przez źle zamkniętą bramkę 🤦
1000024528.jpg 1000024528.jpg
Iskra de Baleron, moje mialy CBD w tylku niestety 🙁
Pytanie do osob ktore maja juz prawie trzylatki 😉 czy w momencie wdrazania konia do pracy zaczynacie suplementacje wspomagajaca sciegna i stawy? Jezeli tak to czy robicie to prewencyjnie czy tylko jak kon ma już zdiagnozowane predyspozycje do takich problemow? Mam za chwile trzylatka i probuje znalezc wiecej info na ten temat u mlodych konii i poki co za duzo sie nie dowiedziałam
Czemu one tak szybko rosną? Nie idzie za nimi nadążyć. Boguś (Cadeau Noir x Samarant) idzie w ślady półbrata Vangelisa…
15 miesięcy i powyżej 160cm…
Mam nadzieję że jak jego brat TUV będzie miał czysty jak łza 😅
Zdjęcie nie weszło
IMG_7331.jpeg IMG_7331.jpeg
Iskra de Baleron, Piękny Bogusław!
No ja mam inny problem, kupiliśmy kucyka D grupowego do towarzystwa, na szybko...
Skubany ładny chłopak, papier jest, rodzeństwo skacze itp.. Jak nie będzie potrzebny to kucyka się łatwo sprzeda....
2 lata 9 miesięcy aktualnie 155 w kłębie 😅 łeb cob /full
Ojciec 148, matka 143, jego pełny brat 147 cm 😂
Był wet wczoraj Dziada mi prześwietlił nóżki czyściutkie, ale powiedział że jeszcze będzie rósł ...
Ten koń to jest HYDROZAGADKA 😜
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
08 września 2024 07:31
Olimpia190, mam trzylatki, TUV przed zajazdką powtórzony - jest czysto, więc żadnych dodatkowych supli poza balancerem/witaminami.
-Alvika-, dzieki! Dalej mam wątpliwości, bo mialam juz takiego delikwenta z czystym TUV (byl nawet starszy). Byl na dobrym balancerze i w treningu wszechstronnym, nie byl mocno obciazany, bo to mial byc kon rodzinny i po 4 latach przy sprzedaży okazalo sie, ze trzeszczki II i skostnienia w stawie skokowym.
Olimpia190, ja zimą suplementuje odsadki, roczniaki i sporty na stawy ze względu na dużo krótszy niż latem dzień i dużo mniejsza ilość swobodnego ruchu. Zmieniam suple, ostatnio ćwiczyłam ta firmę https://horsevetal.pl/

Bezwzględnie też stepuje 10 minut na początku treningu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się