wrzody żołądka

Perlica, ten EQGastro to po prostu czerwone algi wapienne Lithothamine i melasa, to na to samo wychodzi kupienie buforu żwacza dla krów, gdzie masz 100% alg czerwonych, a pudło chyba 10 kg kosztuje jakieś 60zł, a to dla koni 134zł/2kg...
Katasia, nie wiem o czym piszesz, bo ja mam na myśli zioła EQUIHerbs, mieszanką Gastro, ale użyłam skrótu.
https://www.dlakoni.pl/510-gastro-mieszanka-ziolowa-1kg-br-equiherbs

Mi się ta mieszanka sprawdza , podaję dwa razy do roku.
Pronutrin będę dawać pierwszy raz, ale taka promka jest na niego, że aż żal nie skorzystać.
Perlica, a gdzie ta promka?
Perlica, a to jest sprawdzony, pewny sklep? Bo sama bym skorzystała...
Perlica, dzięki. To faktycznie najkorzystniejsza cena obecnie, jeśli sklep legitny.
W 2022 roku kupowałam Pronutrin na Amazonie za 299 PLN…
Legitny, kupuję tam dosłownie wszystko 🙂
Weterynarz zalecił nam sieczkę dengie i żel przy wrzodach, używałyście tego? Faktycznie minimalizuje owrzodzenie ściany żołądka?
https://horsetack.pl/pl/p/Sieczka-dla-koni-wrzodowych-Dengie-Healthy-Tummy-20kg/13012
[[a]]https://horsetack.pl/pl/p/Suplement-dla-koni-wrzodowych-w-zelu-OMEGA-EQUINE-Omega-Ulsoothe-Gel-4%2C5L/37081[[a]]
Gillian, ja też tam zamawiam wiele leków, które jak zwykle nie są dostępne w naszym kraju...
Perlica, jest suplement który się nazywa EQGastro i myślałam że o tym piszesz 😂
https://horsevetal.pl/EQGASTRO_4000g
Katasia, nie znałam go w sumie nawet ;-)
Krzysztof_Jarzyna, sieczkę bardzo polecam🙂 Moje konie uwielbiają ogólnie sieczki z tej firmy no i też są fajnie skladnikowo. A co żelu to niestety nie znam go ale mogę polecić ze strony hippovet
https://sklep.hippovet.pl/produkty/ulgastrol-kliniczny-preparat-na-wrzody-zoladka-1-kg/
albo też żel z tej samej firmy🙂
https://sklep.hippovet.pl/produkty/hippovet-pharmacy-gastrogel-24l/
Pytanie do tych co dają Pronutrin: Ile go dajecie? Bo faktycznie cena wygląda na tej promocji fajnie, ale dawkowanie jakie znalazłam to 50g na 100kg konia, czyli dajmy na to 250-300g dziennie. To przecież nawet na tej mega promocji wychodzi mega nieekonomicznie 🤔🤔
Czy na opakowaniu faktycznie jest takie dawkowanie?
NowaJa, leczenie wrzodów nigdy nie było ekonomiczne.
Cały post mi uciekł.
Są konie, które na tym się leczą, a na lekach wcale.
Cena jest równoważna do kuracji abrazole,
Podajesz całą dawkę 28 dni , zostanie ci 1,5kg to potem to już na mniejsze dawkowanie.
W tej promoce wyjdzie taniej niz abrazole.
Perlica, a czy taką kurację mogę przeprowadzić bez wiedzy czy koń posiada wrzody?
Do tej pory podaję zioła na trawienie i gastro żel, ale wiadomo zawsze można podać coś lepszego.
Jeśli koń jest chory - leczymy go. Jeśli nie - to po co? Jedyną metodą sprawdzenia, czy koń ma wrzody jest gastroskopia. I jak wyżej - nie jest to tania zabawa. Więc skoro wrzodów nie ma to po co?
Perlica, to że leczenie nie jest tanie to wiem akurat 😅 z tym, że nie miałam takiej wiedzy, że tym produktem się leczy, myślałam, że to do dłuższego podawania jest, jak suplement. Na opisie produktu, na stronie na którą weszłam takiej informacji nie było 😉 więc jak sobie policzyłam, że wyszłoby nawet na promocji (która wiadomo wiecznie nie trwa) ok.700zł miesięcznie to jednak stwierdziłam że są suplementy które działają i jednak są tańsze.
cytrynaa, myślałam, że to jest suplement, a nie lek 😉
NowaJa, jak najbardziej masz rację.
Ja po prostu czytałam o przypadku zawodniczki jednej, której koń się nie leczył lekami przez 2lata, a na kuracji tej się wyleczył startując czynnie. Oczywiście to nie jest tak, że dostał suplement i już, ale kilka rzeczy razem zostało zmienione i podziałało, potwierdzone gastroskopią. Dlatego zamówiłam, bo dawno mnie korciło.

Podpinam się pod pytanie Perlicy 🙂
Albo po prostu napiszcie co podajecie prewencyjnie w tym roku.

Meise, ciężko sobie dobrać preparat prewencyjny bo to jest schorzenie, któe ma wiele podłoży... i to czy kon ma tendencje/sznsę na te w cześci gruczołowej czy bezgruczołowej robi różnicę.
Jak masz konia z szansą na wrzody od gównianego siana- no to musisz dowalić supli, które uzupełnią niedobory.
Jak masz szansę na wrzody od za mało siana - no to musisz dać sianokoszony albo olejów (odpowiednio zbilansowanych).
Jak masz szanse na wrzody od "chlapie sok po bezgruczołowej" to musisz pilnować buforu przed jazdą.
Jak masz szansę na wrzody, bo się śluzówka nie regenruje, to dbasz o ciemność po zmroku i kolageny i inne do regeneracji śluzówki.
Jak masz szansę na wrzody od niekontrolowanie spadające pH i nadmierna ilość soku to musisz niwelować skrobię w żarciu.
I tak, dalej.
Nie ma (w moim rozumieniu) złotego środka, który pomoże przed zawsze i na każdą okoliczność.
Kochani!
Młoda klaczka kolkująca. Gastroskopia wykazała dwie minimalne zmianki, ledwie zauważalne. Weterynarz nie zalecił leczenia, a póki co zacząć od odpowiedniej diety.
I tu mam pytanie. Z tych wrzodowych podajemy obecnie gastrogel mebio, gastrobalsam brandona, suszony rokitnik, rumianek, nagietek, sieczka dengie tummy. Gastro mesz/ siemie codziennie na przemian.
Czy coś jeszcze byście zalecili np. Yarrowia gastro, sok z aloesu lub ulcosan?
Czy jest ok jeśli gastrogel i gastrobalsam podaje razem z treściwym?
kotbury, chce podawać po prostu coś wspomagająco (osłonowo) ze względu na zmiany pogodowe i skoki temperatury. Mój koń miał 5 gastroskopii, więc naprawdę dbam o warunki bytowe, siano itd. Ma zapewnione wszystko 😉 nie szukam jakiegoś świętego graala, ale czuję się w obowiązku coś zapodać.

Postawiłam ostatecznie na "starą, dobrą" Yarrowie Gastro, bo mi się to w sumie zawsze sprawdzało i jest ekonomiczne. Tylko nie wiem, czy coś zmienili w składzie, czy koń się zrobił wybredny, bo mu ją dziś zawiozłam i na dzień dobry chciałam dać garstkę z ręki, a tu error - obwąchiwał każdą dziurką po kilka razy i powiedział mi "spadówa". Na szczęście z paszą zjadł.

Mam pytanie: Yarrowie dawkuje się 40g na dobę. Podajecie to rozłożone na dwa razy czy raczej raz dziennie całość? Zastanawiam się jak byłoby lepiej. Producent nie stawia w tym temacie zaleceń.
Chestnutpower a jak wygląda reszta diety? co dostaje do jedzenia?
gastrogel najlepiej działa jak jest podawany chwile przed posiłkiem, ale do też można dawać
charlieeee,
Nuba grow1 balancer, sieczka dengie tummy, probiotyk mebio biocell, gastrogel, gastrobalsam brandon, rumianek, nagietek, niepokalanek (mocne rujki), melisa, lecytyna. Wieczorami na przemian glut z siemienia / gastromash.
Wszystko rozłożone na 3 posiłki. Siano 24/7.

Gastrogel przed posiłkiem niestety nie przejdzie bo nie tknie, nawet jeśli wymieszam z odrobiną sieczki.

Rokitnik suszony kupiłam, ale również całe wiadro zostawia jak dorzucę.
Chestnutpower ja podaje bezpośrednio strzykawka do pyska, ale jak to są niewielkie zmiany to myślę że w posiłku jak dostaje to wystarczy
W gastrobalsam masz olej z rokitnika i jego wyciągi, więc myślę że jak odpuścisz owoce to nic nie zmieni i będzie ok 🙂 na tym co podajesz, jeżeli to były mini zmianki to się powinno wygoić, ewentualnie możesz spojrzeć na ten nowy suplement z hippovetu, opisali na blogu wczoraj jego działanie i czym się różni od gastrogelu 🙂
charlieeee, dziękuję! 🙂😉)
Mam MEGA DZIWNE pytanie.
Klacz cichutko rży przy pracy z ziemi (cofaniu lub ustępowaniu od łydki) - skąd taka reakcja?
Rozwinę temat:
Kobyłka lat 15, leczone bardzo zaawansowane wrzody (4 st), aktualnie jesteśmy po gastroskopii, jest super progres, małe zaczeriwenienia w odźwierniku. Aczkolwiek w gastro wyszły larwy gzów, co trochę psuje nam plan na super zdrowy żołądek.
Ostatnio zaczęła rżeć podczas pracy z ziemi. Kiedy proszę ja o cofnięcie lub ustępowanie i znajduję się na wysokości jej łopatki odwraca do mnie głowę, stawia uszy i cichutko rży, oczywiście nie wykonuje wtedy ćwiczenia.
Rozwala mnie to i zazwyczaj rozczula, ale zastanawiam się czym może być spowodowane takie zachowanie. Przy czyszczeniu nie reaguje na dotykanie brzucha czy łopatki.
Na popręg i derki reaguje negatywnie.
Na początku myślałam że się grzeje (ale czemu na mnie XD), ale to trwa już dłuższy czas.
Czy macie jakieś pomysły? Czy to może być objaw bólowy, czy może znalazła sobie taki słodki sposób na odmawianie wykonywania ćwiczeń?
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
09 października 2024 00:07
Perlica jak ci wychodzi to 3.5 kg wiadro na 28 dni i jeszcze ma zostać 1.5 kg ?
domiwa, niczego takiego nie napisałam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się