matura

Chyba łatwiej będzie wybrać jedną część, żeby nie dawać egzaminatorom tak ogromnego pola do zadawania pytań. Może pierwszą? Tam szczególnie wyeksponowana jest odmienność, niezwykłość i "dziwność" Harry'ego.
A opowiadania Edgara Allana Poe? Może by Ci podpasowały   😉

A i jeszcze przyszedł mi na myśl "Buszujący w zbożu", bohater jest mega indywidualistą.
A "Buszujący w zbożu" to nie kanon lektur?  👀

Ten Harry kusi, oj kusi. ;D
Ja na podstawie nie miałam, czytałam do szkoły jako "lekturę dodatkową" do wyboru.
W lekturach ze spisu maturalnego CKE nie ma "Buszującego w zbożu".
Zdaje się, że to lektura gimnazjalna, ale jeśli rozsądnie się do niej odwołasz, nie powinno być problemu, bo pasuje imho świetnie 😉
Tematem mojej prezentacji jest: Indywidualiści, szaleńcy, dziwacy. Przedstaw sylwetki bohaterów innych niż wszyscy, ciekawych, nieprzeciętnych (odwołaj się do różnych epok).

Wybrałam 4 lektury:
1. Romantyczność A.Mickiewicz (Karusia)
2. Lalka B.Prus (Rzecki)
3. Ludzie bezdomni S. Żeromski (dr.Judym)
4. Granica Z.Nałkowska (Justyna)

Co myślicie o takim doborze lektur? Coś zmienić, dodać? Mam problem z literaturą przedmiotu... ;(

masz jakieś opracowania do "Romantyczności"? też to miałam w prezentacji, ale ciężko mi było cokolwiek znaleźć. już lepszy byłby Konrad z "Dziadów". niby oklepane (i trudne raczej 😉), ale to taki "klasyk" moim zdaniem 🙂
Nie bierz Dziadów, pasują do wielu tematów i komisja o nich słucha cały dzień, u mnie w klasie chyba połowa ludzi ma je w bibliografii  😁
Hehe, Dziadów na pewno nie wezmę. Kordiana również nie. 😉
Zostaw 'Ludzi bezdomnych', moim zdaniem super pasuje Judym do twojego tematu 😉 I Buszujący lepszy od Harrego, trudno powiedzieć jak komisja na to zareaguje, mojej by sie na 100% nie spodobało.
a co byscie poradzily do takiego tematu:
"Funkcja muzyki w literaturze, filmie, teatrze. Przedstaw temat, analizujac wybrane przyklady"

muzyke filmowa juz mam. Jesli chodzi o literature to na pewno
"Cudzoziemka" Marii Kuncowiczowej, mysle nad Panem Tadeuszem (koncert Jankiela).
Czytal ktos Nicka Hornby ksiazki: "wiernosc w stereo" i "Byl sobie chlopiec"?  Takie tytuly google wyplulo odnosnie mojego tematu 🤣
I tak najwieksza zagwozdke mam z teatrem 🙄
Lenna, masz Koyaanisquatsi? Wiem, że filmową już masz, ale to byłby świetny przykład 😜
Jak wam idzie nauka? Ja im więcej się uczę, tym bardziej mam wrażenie że jestem daleko w polu  😵 Założyłam sobie bana na wszelkie wyjścia od zeszłego tygodnia i non stop siedzę i katuję - czytam lektury, staram się robić dziennie przynajmniej 1 maturę z matmy.  Boję się, że nie zdam tej cholernej matematyki, a z polskiego z rozszerzenia nie dojadę nawet do 70%.
feno, a jak Ci idą próbne matury z matematyki? Korzystasz z tablic przy ich rozwiązywaniu? Jeśli "przeklepiesz" duże ilości zadań i wyrobisz sobie nawyki rozwiązywania pewnych typów, to nie ma szans, żebyś nie osiągnęła tych 30% 🙂

Ja się zaczęłam bać... Polskiego. Piszę podstawę, ale nie czuję się przygotowana ani trochę 🤔wirek:
Gozdzik  a co to jest 😡?  wole mowic o czyms, co mi 'w sercu gra' dlatego wzielam muzyke do
"Czasu Honoru"  Bartosza Chajdeckiego  💘

feno
Ja teoretycznie tez sobie zalozylam bana, ale im wiecej 'bana' tym gorzej sie czuje psychicznie. Takze chyba wroce do codziennej silowni i koni 3 razy w tygodniu 🤣
Lenna czytałam "Wierność w stereo". Jest o kolesiu pracującym w sklepie z płytami (chyba? dawno to czytałam już  :hihi🙂, generalnie spory motyw muzyki w tej książce. Chociaż nie wiem, czy będzie pasowała do tematu.. Zależy pod jakim kątem rozpatrujesz swoją prezentację.

39 dni do matury.. aaa!
Ja polskiego się nie obawiam, ale z biologią jestem daleko w tyle, a co jak co jest ona na pierwszym miejscu, zaraz po niej angielski. Co do matmy, to jeśli będzie taki tekst jak był ostatnio próbny, to powinno być ok, jeśli dadzą coś z kosmosu, to leżę. Próbna Operonowska np. była dla mnie za trudna, bo dobiłam ledwo 30 😡

39 dni, a jeszcze niedawno było 100 😲
Jak dla mnie operonowska była łatwa dość. Ja antytalent matematyczny miałam coś koło 60%. A zadanie z prawdopodobieństwa zrobiłam na podstawie wzorów na maksimum punktów, a to dział, którego wtedy nie mieliśmy przerobionego.
a mieliście ten test diagnostyczny z cke? o wiele trudniejszy od operonowskiej próbnej, z dwoma zadaniami nawet matfizy miały problemy 🤔 Ogólnie to na matmie podstawa to dobrze znać tablice, naprawdę pomaga  😎
zonk mówisz o tym arkuszu? http://www.cke.edu.pl/images/stories/0000000_Matura_2012/matematyka_pp.pdf

Według mnie on był sporo łatwiejszy od operonowego.
Dla mnie ten diagnostyczny trudniejszy od próbnej z operona, miałam ze 42%. Co do tablic to święta prawda  😉
Gozdzik   a co to jest 😡?  wole mowic o czyms, co mi 'w sercu gra' dlatego wzielam muzyke do
"Czasu Honoru"  Bartosza Chajdeckiego  💘

Lenna, film, w którym muzyka właściwie gra główną rolę, ale masz rację, że najlepiej mówić o czymś, co się czuje, po prostu to mi pierwsze wpadło do głowy 🙂

Nasza szkoła nie pisała testu CKE, ale faktycznie - były tam dwa zadania, w tym ostatnie (za aż 5 punktów), które uważam za naprawdę trudne. Mam nadzieję, że to miało nas tylko wystraszyć i zmobilizować do roboty, bo jednak nie chciałabym czegoś takiego ujrzeć w maju... 🤔
inteligentnie zostawiłam notatnik w szkolnej szafce. Proszę pomóżcie. Ogarniam bibliografię na polski. Mam cztery piosenki, jedną książkę jako opracowanie. Rozumiem, że książka, to będzie lit. przedmiotu, ale piosenki gdzie? Temat o Kaczmarskim, więc omawiam tylko jego utwory.
Będę potrzebowała laptopa z Winampem, więc mam to wpisać jako "Sprzęt:", czy "Pomoce dodatkowe:"?
Moim zdaniem arkusz z CKE był sporo łatwiejszy niż Operonowski, mimo ostatniego zadania z kosmosu. W Operonie nie tknęłam żadnego zadania otwartego oprócz 1 🤔wirek: Ja będę szczęśliwa jak trafi się podobny arkusz to tego z CKE..
U nas były dużo gorsze wyniki niż z operonu, niektórzy spadli z 96% do jakiś 60% 😁 , ja się matmy i angielskiego najmniej boję, ale też najmniej mi są potrzebne 🤔 Gorzej z tym, co najważniejsze  😵
inteligentnie zostawiłam notatnik w szkolnej szafce. Proszę pomóżcie. Ogarniam bibliografię na polski. Mam cztery piosenki, jedną książkę jako opracowanie. Rozumiem, że książka, to będzie lit. przedmiotu, ale piosenki gdzie? Temat o Kaczmarskim, więc omawiam tylko jego utwory.
Będę potrzebowała laptopa z Winampem, więc mam to wpisać jako "Sprzęt:", czy "Pomoce dodatkowe:"?

Teksty, które omawiasz, to literatura podmiotu, więc piosenki tam bym wpisała. Natomiast to, co traktuje o omawianych przez Ciebie tekstach i pomaga Ci je zinterpretować, to literatura przedmiotu, więc książka tam 🙂

Nie wiem, jak ma się sprawa laptopa, sama chętnie się dowiem :kwiatek:
W bibliografii na końcu musisz zrobić punkt "Materiały pomocnicze" i wpisujesz nośnik np płyta CD, komputer przynajmniej u mnie udostępnia szkoła, najlepiej przyjść jeszcze przed maturą, sprawdzić czy wszystko działa.
a do kiedy trzeba oddać bibliografie? do końca marca czy do 4 kwietnia?? bo dwie daty mi si obiły o uszy 😉
u mnie do 4.04, więc pewnie u wszystkich tak  😉  niektórzy zbierają szybciej, żeby coś tam jeszcze uczniom poprawić
Dzięki!
U mnie też jest do 4.04.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się