matura
U mnie do 30.03. A jeśli chcemy, żeby nam polonistka sprawdziła plan to też do czwartku 😉
Pamiętam, że gdyby nie ten plan, to w ogóle książek bym nie wybrała przynajmniej do tygodnia przed prezentacją 😁
Potrzebuję waszej rady, mam temat "Fascynacja egzotyką w różnych tekstach kultury" i uściśliłam go do "Obraz Afryki w literaturze (i sztuce/filmie) XX i XXI wieku". Mam w literaturze podmiotu Heban Kapuścińskiego i Kwiat Pustyni i chciałam wziąć jeszcze jakiś obraz, ale nic sensownego nie mogę znaleźć 😵 Może jakiś film, myślałam na "Białą Masajką", muszę do jutra się na coś zdecydować, mam korki i babka kazała mi wybrać, bo będziemy robić ostateczną bibliografię
zonk Jądro ciemności by też świetnie pasowało 😀
zonk, nawet Sonety krymskie Mickiewicza tu pasują.
Edit: Nie doczytałam o uściśleniu. Orient to w sumie też egzotyka 😉
Averis, zdecydowałam się tylko na Afrykę, bo temat jest tak obszerny, że nawet nie wiedziałabym od czego zacząć, poza tym już czytałam Heban i nie musiałabym poświęcać na to czasu przed maturą.
ksiaceq, też myślałam o Jądrze, ale to jest XIX wiek :<
Chciałam jakoś urozmaicić tę prezentację i własnie myślałam nad jakimś obrazem, zdjęciem/fotoreportażem lub filmem, tylko jeśli chodzi o obrazki nieważne co wpisze w internecie wyskakują mi jakieś same słonie przy zachodzie słońca na pustyni 😵
zonk, poszukaj sobie zdjęć z Wybrzeża Szkieletów. Ciekawe, nietypowe. Piękny obraz, który nie przedstawia klasycznych słoni, żyraf i zachodów słońca 😁
Może dla odmiany też Madagaskar? Albo trochę z uroku plemiennych wiosek? Takich, jakich nie zna Europejczyk?
Edit.
Tak się skupiłam na obrazie, że zapomniałam o tekście.
Sugeruję "Pożegnanie z Afryką" Karen Blixen.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/62487/pozegnanie-z-afryka
Do chemików
Gdzie znajdę zestawienie / ma ktoś może i zechciałby udostępnić zbiór wszystkich niezbędnych na maturze wzorów? :kwiatek:
edit: dla poz. rozszerzonego
olek nie słyszałam o takim zbiorze wzorów. Trzeba w googlach spróbować poszukać. Ja mam kartkę, na której mam kilka wzorow w razie gdybym nagla doznała zaćmienia umysłu 🤣 Ale tam jest chyba 5 wzorów max
galopada_, bo czegoś takiego nie ma 😉
Właśnie chodzi mi coś takiego, co będzie szybką ucieczką w chwili zaćmienia umysłu, wszystko w jednym miejscu, bo grzebanie po książkach bywa uciążliwe 😉
Google nic konkretnego nie wypluwają..
olek to do boju i zrób sobie. Ja mam na korkowej tablicy na kartkach: kolory płomieni, kolory osadów, kilka wzorów, najwazniejsze reakcje ( charakterystyczne albo te trudniejsze). Podczas robienia zadan/arkuszy miej taką kartkę pod ręką i dopisuj wszystkie na jakie trafisz 😉
Ja zrobiłam dokładnie tak, jak mówi galopada_, czyli po prostu wszystko, co w trakcie rozwiązywania zadań nie wydało mi się oczywiste, albo chociaż względnie logiczne, wklepałam na jedną kartkę która wisi centralnie przede mną i ratuje od zwątpienia 😁
Dworcika, a co myślisz o filmie "Pożegnanie z Afryką"? Wiem, że jest, ale nie oglądałam 😡 Mam w tym temacie głównym "w rożnych tekstach kultury", mam już 2 książki i chciałam jeszcze dołożyć jakiś obraz lub film pokazujący życie w Afryce, jej kulturę. Boję się, że jak wezmę trzy książki to się mnie będą czepiać, bo przecież miałam wziąć różne teksty kultury 🙄
Orientuje sie ktos jak wyglada sytuacja z matura miedzynarodowa? Niby teraz na zagraniczne uczelnie mozna sie dostac rowniez z polska matura, a jesli chodzi o Polske to przelicznik na nasza punktacje jest dosc krzywdzacy...
Ktos mial z tym stycznosc? Oplaca sie isc do tej klasy IB [najpierw pre-IB]?
jeśli jesteś zdecydowana to idź, tylko np. u mnie w mieście jest tylko jedna taka szkoła najpierw masz 4 lata klasy MYP, zamiast gimnazjum, później 2 lata IB, można się dostać bezpośrednio z normalnego gimnazjum, ale testy są naprawdę trudne. Jak pójdziesz do zwykłego liceum jest później strasznie dużo zachodu z tym wszystkim, z tego co wiem 😉 ale może ktoś z forum był w takiej klasie, ja tylko rozważałam, niestety jako dziecko bardzo chciałam się uczyć francuskiego i poszłam do dwujęzycznego gimnazjum z francuskim i teraz fakt znam język, ale do niczego nieprzydatny 😁
Zna ktoś jakiś film o duchach,zjwach lub wampirach, gdzie owa istota nie czyni wobec innych niczego negatywnego, a np pomaga ludziom/lub coś tego pokroju? Brakuje mi jeszcze jednego filmu i nic pasujacego nie moge znalezc
zonk, u nas maja byc tylko jakies specjalne testy do pre-IB z polskiego, matematyki i angielskiego. Z tego ostatniego i pisemne i ustne. 🤔
Potem po pre-IB bedzie odsiew, a kto nie przejdzie ten spokojnie przechodzi do wybranej klasy w szkole.
Najbardziej mnie jednak martwi to, ze wiele osob mowi, ze zapiernicz jest zupelnie nieadekwatny do pozniejszych korzysci, jesli ktos zostaje w Polsce.
Zdecydowanie, idź tylko jak chcesz studiować za granicą, te biedne dzieci w gimnazjum nie kończą lekcji przed 17 😲 U nas do IB są testy z angielskiego i wszystkich przedmiotów, z których chcesz zdawać maturę ale tez po angielsku, poziom miażdżący, przynajmniej był taki dla mnie jak szłam do liceum, a z angielskiego akurat całkiem ogarniam 🙂 do tego pre-IB idzie się po gimnazjum? Widzę, że trochę inna organizacja niż u nas.
Wlasnie tak. Gimnazjum normalne jest, a teraz maja byc egzaminy wstepne o ktorych wczesniej pisalam.
A co do zagranicznych studiow - nie mam pojecia. 🤔 W zasadzie chcialabym, ale martwi mnie strona finansowa. I wybor kierunku.
Do tego wszystkiego kolezaki mi naopowiadaly, jakie to istoty przychodzily na dni otwarte: "mam 5 laureatow, myslicie, ze sie dostane?" 🤔wirek:
Jasnowata-myślałam o tym i jak nic innego nie znajde to chyba na to sie zdecyduje🙂 dzieki
Podłamałam się dzisiaj trochę. Niby dobrze mi idzie ta chemia, ale potem biorę do ręki jakieś próbne arkusze maturalne ze swojego kursu i nie umiem zrobić 80% zadań... 🙁 Matko, został tylko miesiąc!
Goździk, mam tak samo z matematyką. Rozmawiałam dzisiaj o tym z moją Sorką, ona wierzy i stara się podtrzymywać na duchu, ale ja jestem przerażona tym, że pisząc ciągle matury i starając się jak tylko mogę, nadal nie przekraczam 70% z próbnych arkuszy 👿
Ja nawet nie osiągam 70% 😁 No dobra, są takie arkusze, gdzie mi się zdarza, ale potem dla odmiany są takie (jak na przykład zeszłoroczny), z których ledwo wyciągam 40%. Brrr. Spinam się jak mogę, ale powtarzam materiał i trzaskam zadanka od początku, a potem nagle zaglądam do jakichś późniejszych działów, czegoś nie pamiętam i wpadam w panikę. Wariactwo 🤣
zonk, jeśli bierzesz pod uwagę również filmy, to "Pożegnanie z Afryką" jak najbardziej. Co prawda film oglądałam dość dawno i słabo pamiętam szczegóły, ale książka generalnie napchana jest zachwytem nad Afryką, więc i w filmie da się to spokojnie wyłapać 🙂 Druga rzecz - obejrzenie go to jeden wieczór 😉
Wiecie co?
15 minut to jednak szalenie mało 😁
Ja mam klase z rozszerzonym polskim, a z próbnej z arkusza podstawowego najwięcej /5 w klasie to było 62...a z rozszerzonego koło 50% w tym ja je miałam, także poziom zabójczy 😜
incognito, ja mam klasę z rozszerzonym polskim, a podstawowy piszę na 50% 😡 Ale to wybitnie nie jest mój przedmiot, zawsze napiszę zupełnie co innego, niż się potem znajdzie w kluczu 😉
Dworcika, wybrałam tak wstępnie "Białą Masajkę", jak znów zmienię zdanie to się chyba moja korepetytorka popłacze 😁 Nie moge nigdzie znaleźć "Pożegnania z Afryką", na yt wszystko pokasowane 👿
Goździk, incognito pocieszylyscie mnie bo ja tez rozszerzony polski,
a 62% to moj najlepszy wynik, takze... 🤣
ah, jeszcze. czy ktos wie jak w bibliografii zapisac muzyke filmowa i spektakl (a najlepiej jego fragment), ktore bede omawiac?
Haha a już myślałam, że ja i moja klasa to jakieś ewenementy 😁
Goździk-też nie potrafię trafiać w klucz i pisze całkiem co innego