matura
Muhahaha,tez pisałam drugi temat,rozpisałam się o obu równo bo dosyć dobrze znam obie lektury,o matematyce jeszcze nie myślę bo czeka mnie rozszerzenie w poniedziałk i tak po cichu marzy mi się Mistrz i Małgorzata albo Faust 😉
a zdaje ktos rozszerzony pol?Ja zdaje, ale na lajcie do tego podchodze, bo na próbnej rozszerzenie lepiej mi poszło niz podstawa😀
Ja też zdaję - co będzie, to będzie, nie zależy mi jakoś mega na nim. Tekst o wikipedii był ok. Najgorsze były te tematy :/ Ostatecznie wybrałam drugi, a teraz pluję sobie w brodę, bo jak zwykle nie napisałam wszystkiego, a dopiero teraz sobie przypominam - zajęło mi całe miejsce na wypracowanie bez 3 linijek.
Obawy przed matmą rosną. Ale dzisiaj na odstresowanie idziemy klasowo na piwko! 🏇
A jaki był pierwszy temat?
Jak brzmiał dokładnie to nie wiem,ale miał być tekst w oparciu o Dziady. Zobaczyłam fragment Dziadów to podziękowałam i przerzuciłam stronę dalej 😀
A ja jak zobaczyłam Lalkę, to miałam ochotę zacząć skakać i krzyczeć z radości. Temat był banalny i naprawdę przyjemny. 😉 Czytanie ze zrozumieniem było jak dla mnie nie za bardzo fajne, ale jakoś na pewno poszło. 😉
Ja piszę rozszerzenie w poniedziałek. 😉 Ale też na lajcie. 😉
Drugi temat to było porównanie symbolicznego znaczenia prawej i lewej strony w Dziadach.... Coś takiego.
W jaki sposób odwoływałyście się do całości utworów?
Ja w obu przypadkach nawiązałam do miłości tych bohaterek i tego jakie miały podejście do zainteresowanych nimi mężczyzn. Tylko teraz, jak na spokojnie o tym myślę, zaczynam się zastanawiać, czy nie uznają mi za błąd tego, że napisałam, że Joanna i Judym chcieli stworzyć dom bezpieczny, który dla każdego będzie ostoją, itp., bo teraz wydaje mi się, że to raczej Podborska tego chciała, a nie obydwoje. No i napisałam, że do ślubu nie doszło, bo Judym stawiał dobro najbiedniejszych ponad dobrem swoim własnym. Tak było, czy zmyśliłam? 😡 🙁
No i nie wspomniałam o tym, że Joanna nie miała rodziców 😤
Też wybrałam drugi temat. Jak zobaczyłam ten pierwszy to pomyślałam, że to koniec, bo drugi to pewnie będzie jakiś poeta. A tu taka miła niespodzianka, bardzo przyjemny temat. Jako że naprawdę nie znoszę tej Izabeli to się o niej rozpisałam na całą stronę i się musiałam powstrzymywać, żeby czegoś dosadnego nie napisać. 😂 Ludzi bezdomnych nie za bardzo ogarniam, więc napisałam tylko to, co wynikało z fragmentu i tyle. 😉 A tekst o Wikipedii niby w porządku, ale ja zawsze mam problem z tymi pytaniami. Dla mnie one zawsze są niejasne. I aktualnie mam wrażenie, że z I części będę miała 0 punktów. 😵
ale do tej pory gryzę się z tym, czy zdanie "tworzenie encyklopedii to wielka inwestycja" jest opinią czy informacją.
Zaznaczyłyście, że to opinia czy informacja?
Nie pamiętam jak były po kolei zdania, ale u mnie wyszło w kolejności I I O O. I pewnie mam źle, bo ja zawsze mam problem z odróżnieniem jeśli nie jest jak byk napisane 'moim zdaniem' albo coś w ten deseń. 🤔wirek:
flygirl - Tez mam wrazenie ze bedzie ładne 0 z I częsci :p.
i rowniez miałam I I O O.
czekam tylko az sie pojawia jakies odpowiedzi na internecie , zeby chociaz troche wiedziec na czym stoje ;P.
[quote author=fin link=topic=131.msg1391072#msg1391072 date=1336124988]
ale do tej pory gryzę się z tym, czy zdanie "tworzenie encyklopedii to wielka inwestycja" jest opinią czy informacją.
Zaznaczyłyście, że to opinia czy informacja?
[/quote]
Napisałam, że opinia. Każdy mierzy wg swojej miary i to pojęcie względne... ale odpowiedzi prawdopodobnie będą o 14 🙂
Jak sobie teraz pomyślę, co ja tam pisałam... to praktycznie nic konkretnego. 😵 Za bardzo dosłownie biorę do siebie to "lanie wody".
Ja mam I O O O . Też pisałem drugi temat i mam problem, bo zrobiłem błąd rzeczowy 😤 Napisałem, że ten fragment "Lalki" to rozmyślania Rzeckiego...a to chyba Wokulskiego prawda? Mam nadzieję, że nie obleją mi matury za błąd rzeczowy...(koleżance polonistka oblała na próbnej).
Ja też IIOO. 😉
Tematy KOSZMARNE. Najgorsze, co mogło być. Menda Żeromski i kolejna gnida, Mickiewicz. Oczywiście wzięłam drugi, bo Dziadów nienawidzę.
Nie wiem, czy nie machnęłam jakiś kardynalnych, bo wciskałam wszystko, co mi przyszło na myśl. Zamiast etosu inteligencji u Podborskiej wcisnęłam etos pracy(ale to chyba przejdzie) i to, że była self-made manem jak Wokulski(to to nie wiem skąd mi się wzięło właściwie, ale nie czytałam tej książki, a z fragmentu tak wynikało). Jestem tak wściekła i zdemotywowana, że odechciało mi się tych matur zupełnie.
grzesiek ani Rzecki, ani Wokulski, tylko narrator trzecioosobowy, narracja zza pleców bohatera.
Ja mam I O O O . Też pisałem drugi temat i mam problem, bo zrobiłem błąd rzeczowy 😤 Napisałem, że ten fragment "Lalki" to rozmyślania Rzeckiego...a to chyba Wokulskiego prawda? Mam nadzieję, że nie obleją mi matury za błąd rzeczowy...(koleżance polonistka oblała na próbnej).
Żartujesz? 🤔 Po prostu masz zaznaczone: "rzecz." i jest odejmowane z jakiegoś tam działu za kompozycje czy za coś tam. Nie wiem, po co nauczyciele sieją taki terror 🤔wirek:
I nie wiem, czyje to przemyślenia... Czytałam streszczenie Lalki rok temu i naprawdę pisałam to trochę na pałę 🤣
feno, Jezus Maria, jakie etosy, jaka inteligencja, jaka praca... 😲 Masakra, ja napisałam, że Joanna wykonuje pracę organiczną (w XX-leciu międzywojennym :hihi🙂 i jest idealnym przeciwieństwem Izabeli, która dostaje wszystko "na gotowe". Na babski rozum i już, co się będę silić. 😀iabeł:
Maea A "ludzie..." to nie Młoda Polska?
No tak nam babka nagadała, że jak jest jakiś poważny błąd rzeczowy to mogą oblać...ale chyba panikuję 😉
Maea A "ludzie..." to nie Młoda Polska?
Możliwe, Przedwiośnie było w XX-leciu i było w sumie ostatnim jego "dziełem", Ludzie bezdomni mogli się załapać na Młodą Polskę, nie wiem, szczerze. Ale nie napisałam tego, po prostu motyw z pozytywizmu z taką łatwością przeniosłam do innej epoki... 🤣
edit: chociaż wg wikipedii Żeromski zawarł tam pozytywistyczne odniesienia. Może akurat 😀
Ludzie bezdomni to Młoda Polska. ;D
Praca organiczna = praca u podstaw = motyw pozytywistyczny. Za błąd rzeczowy są odejmowane punkty, za kardynalny jest 0(kardynalny jest dopiero wtedy, jak piszesz o czymś zupełnie innym niż było w lekturze, pomylisz lektury itp.).
Też napisałam I O O O
Ominęłam na wszelki wypadek kwestię przyporządkowania do epok, żeby nie zrobić rażącego błędu. Kiedyś na próbnej zrobiłam rzeczowy, a wtedy skreśla się cały akapit, w którym ten bląd był zawarty. Dlatego lepiej mieć zapas jeśli chodzi o ilość słów...
Praca organiczna nie jest tożsama z pracą u podstaw.
Ja też ominęłam epoki, bo nie byłam pewna gdzie byli Ludzie. Napomknęłam tylko, że były odmienne. Ja chyba nie chcę widzieć tych odpowiedzi z I części, załamię się. 😵
Jak brzmiał dokładnie to nie wiem,ale miał być tekst w oparciu o Dziady. Zobaczyłam fragment Dziadów to podziękowałam i przerzuciłam stronę dalej 😀
ja tak samo a teraz żałuję, bo chodziło o porównanie "stolikowe" w salonie warszawskim.
tych polaków co nagadują na Nowosilcova i śmietanki co im szkoda, że wyjechał bo bale fajne robił.. 🤔
Averis jedno wynika z drugiego. Zresztą jeden pies, oba są poprawne przy Podborskiej.
Serio, bez spiny, to tylko polski 😀 Zobaczymy, co będzie na matmie 😁
"ZAD. 1.
Na podstawie akapitów 1. i 3. odpowiedz na pytanie, dlaczego tworzenie encyklopedii powszechnej jest niezwykle trudnym przedsięwzięciem. Wymień trzy powody.
ODP: Tworzenie encyklopedii powszechnej jest niezwykle trudnym przedsięwzięciem, ponieważ:
- wymaga przestrzegania stylu naukowego,
- jest skomplikowane organizacyjnie (wymaga zaangażowania wielu autorów),
- wymaga dużych nakładów finansowych
Inna możliwość: jest to praca skomplikowana pod względem edytorskim.
ZAD. 2.
Podaj dwa powody uzasadniające celowość użycia liczb w akapicie 5.
ODP: W akapicie 5. użyto liczb, ponieważ napisanie ich słownie:
- niepotrzebnie wydłużyłoby akapit,
- utrudniłoby przyswojenie informacji z tekstu.
Inne możliwości: zgodnie z zasadami pisowni wartości pieniężne zapisuje się liczbowo, według zasad poprawnej pisowni duże wartości liczbowe zapisuje się liczbowo."
what this is ?!
ja się pytam !?
😵 😵 😵 😵
Ja może lepiej poczekam na oficjalne odpowiedzi CKE.
ja też czekam na odpowiedzi CKE, wolę nie robić sobie wody z mózgu 🤔
Pisałam w zeszłym roku maturę, wszyscy się przygotowali, że nie będzie Granicy, bo była na próbnej. I klops- na wypracowaniu Granica. Rozpisałam się na 3 strony i wiecie ile punktów dostałam za treść? 5 pkt na 25 pkt 🤔 Nienawidzę tego klucza 👿 Przez niego nie dostałam się na studia...
A matmą się nie martwcie. Macie tablice, zadania banalne nawet dla takiego matematycznego głąba jak ja. 😀
Ja teraz przygotowuję się na biologię i chemię rozszerzoną 😜
Zaczęłam się w sumie trochę bać o ten polski, napisałam niby o obu laskach, ale bez żadnych odniesien do epok etc. Ludzi bezdomnych tak sobie ogarniam, więcej napisałam o Łęckiej, ale ta moja praca wydaje mi się na poziomie gimnazjum, taka płytka, ale w sumie temat nie był jakiś super trudny 😵 czekam na klucz