Oklep, czy siodło.

Skoro to już ''żyje własnym życiem'' proszę bardzo ;DD
Często mi się zdarza zimą jeździć na oklep. To dobry sposób, żeby nie zamarznąć.
Tylko koniowaty nieszczególnie przepada 😫
Co to jest w ogole za pytanie??
Tu nie ma kwesti wole / nie wole.
Na oklep mozna sobie wsiadac od tak, dla przyjemnosci "pobujania" sie na koniu. Zeby pracowac zaklada sie siodlo. I tyle.
Normalne, jak każde inne. U mnie jest kwestia, mogę sobie wsiadać na każdej jeździe na oklep i powiedzieć, że to wole znacznie bardziej niż jazdę w siodle, bądź na odwrót. To chyba jednak normalna sprawa i pytanie.. Oczywiście jeśli chodzi o rekreacje, a nie sam w sobie sport.
To nie jest pytanie.... Ratunku. Mozesz sobie wolec powozic sie na oklep.
A jak chcesz POPRACOWAC to nie ma o czym mowic.
sam se oklep ;p
Przecież po prawiłam, że chodzi mi o REKREACJE, a nie sport... Bo jednak w rekreacji, za dużo to z koniem nie po pracuję O.o
Galopeem, takie tematy na qnwortalu możesz zakładać.
To forum jest zbyt poważne  😉
In.   tęczowy kucyk <3
29 grudnia 2009 17:55
galopeem, pff... dobra. Klami chodzi o to, czy chcesz JEŹDZIĆ czy WOZIĆ DUPĘ. Już rozumiesz różnicę?
Manta   Tyłkoklep leśny =)
29 grudnia 2009 17:56
Klami - na oklep tez sie da popracowac ;-)

Ja osobiscie, w ramach odpoczynku po jezdzie, lub ogolnie jazdy na stepa lub luzny teren jak kon ma dobry humor - oklep. Ale jak chce cos bardziej pojezdzic (tj nawet powozic dupe tylko, ale jakos dluzej, "szybciej" to siodlo) no i jak kon ma zly humor to tez siodlo =)
Nie no jaaaaasne, że się da pracować na oklep. Cross pewnie też się da pojechać.

Świetny wątek, czemu jeszcze otwarty? 🤔wirek:
Taaaa... pytanie co na to kon. Zeby pozwolic sobie na takie prawdziwe jezdzenie na oklep to trzeba miec
a) dobra rownowage i ogolnie technike
b) konia z ladnie wypracowanymi plecami.
Inaczej koniowi jest zdecydowanie niefajnie i siodlo to JEGO wygoda. Tak na marginesie.

Manta, 👀 pytanie co nazwiemy praca, bo chyba mamy inne definicje.

galopeem, przeczytaj co napiasala In.
pff... dobra. Klami chodzi o to, czy chcesz JEŹDZIĆ czy WOZIĆ DUPĘ. Już rozumiesz różnicę?
I czemu niby rekreant ma nie pracowac z koniem.... Chyba na innym swiecie zyje.

rewir, nie mam pojecia czemu wciaz otwarty. Pewnie modki jeszcze nie zauwazyly tego cuda.
Poza tym, że bez siodła nie popracujesz, jest jeszcze inna kwestia.
Koniowi nie jest wygodnie jeśli siedzisz na jego grzbiecie bez siodła. Twoje kości uciskają grzbiet punktowo. Czyli mocno. Usiądź sobie na podłożonych pod pupę rękach? I podziukaj na nich. Wygodnie?  😉
Siodło ma pod spodem ławki, które rozkładają ciężar jeźdźca na dużo większej powierzchni.
Siodło to wygoda dla konia.

Można sobie raz na jakiś czas wleźć na oklep, nawet w teren tak pojechać jeśli masz ochotę, pławić konia, pobawić się z nim, ale żeby tak jeździć cały czas? Niee..
Manta   Tyłkoklep leśny =)
29 grudnia 2009 18:06

Manta, 👀 pytanie co nazwiemy praca, bo chyba mamy inne definicje.

no niektorzy costam na oklep pracuja - a przynajmniej tak twierdza.

Ja nie potrafie bo nie mam takiej rownowagi i umiejetnosci. Ja to ogolnie sie woże, nie pracuje, więc mowie, co rozni ludzie sadza. Ja jak mowilam, lubie na oklep postepowac, odpoczac, pojechac na relaksik do lasu.
Ja nie mogę... Nie w każdej stajni jest tak, że możesz ,w jakikolwiek sposób rozumiecie, pracę z koniem wykonywać  ;D I nie chwytajcie mnie za słowa ;D ,
( to jest po prostu pytanie na które wiem, że większość odpowie, że w siodle 😉 )
Oczywiste jest, że wole w siodle jeździć i nie męczyć konia, ale czasem jazda na oklep, np kiedy mam zamiar chociaż chwilę stępować czy coś takiego nie ważne, jest dla mnie przyjemna i dla konia - no przynajmniej kiedy ma dobry humor, czego nie mogę powiedzieć o wczorajszej jeździe na oklep -.-
Chcę żebyście wyrażali tu swoje zdania, ale nie na zasadzie, że tu nie można tak pracować, a tak można ! Na oklep też się da pracować, ale nie na każdym koniu, przynajmniej ja odnoszę takie wrażanie 😉
chcę tylko żebyście podzielili się swoimi wrażeniami z jazd na oklep, ogółem takie rzeczy...
galopeem
Na oklep też się da pracować, ale nie na każdym koniu, przynajmniej ja odnoszę takie wrażanie
A co rozumiesz przez prace ??  👀

Pozatym zacytuje sama siebie z postu powyzej:
Taaaa... pytanie co na to kon. Zeby pozwolic sobie na takie prawdziwe jezdzenie na oklep to trzeba miec
a) dobra rownowage i ogolnie technike
b) konia z ladnie wypracowanymi plecami.
Inaczej koniowi jest zdecydowanie niefajnie i siodlo to JEGO wygoda. Tak na marginesie.
A kolejną sprawą jest, że faktycznie jazda na oklep to wożenie się, ale czasem to nawet przyjemne, np na wyjechanie na ścięzki nawet na 10 min ;p
galopeem, zadzwoń do fundacji Mam Marzenie, albo się przenieś na inne forum z takimi chęciami, tutaj sukcesu nie wróżę 😎
btw. voltahorse.pl to jest w tej chwili odpowiednie miejsce, na takie wątki 😁
galopeem, chcesz pobić jakiś rekord głupich pytań i założonych wątków?
Wlasnie, rewir, dobrze prawi. Takie watki na jakies "konisiowe forum" zapraszamy.
Tutaj zaraz zginiesz.
galopeem, młoda jesteś, nie zrozumiałaś po prostu o co chodziło dziewczynom, więc nie stawaj tutaj okoniem [o! koniem 😉 😁 ] i nie broń się zażarcie ponieważ z tej dyskusji i tak nic nie wyniknie.
rewir mistrzyni ciętej riposty!  🏇
E tam.... rewir zgapila tekst od Housa.
No, tak bo to takie poważne forum mądrych ludzi.  🤔 🤣
Tak nie zrozumiałam, chciałam tylko poznać Wasz zdanie na ten teamt, a widocznie wyszła jakaś... głupia... nie wiem.. kłótnia ?
Nie sądziłam, że na TYM forum, jest tak ( jak ktoś napisał ) poważnie...
Ale nie ważne, nie dodam już tak GŁUPIEGO wątku, bo po części macie racje, jazda na oklep jest wożeniem się, a praca na oklep wymaga tak jak Klami napisała ; dobrej równowagi i techniki...
sory..
monika27, bije poklony !!    🙇 🙇

Gdzie reszta towarzystwa?? Dawno nie bylo tu szczypiorkow z werwa idacych na pozarcie.  😉
Jest tu dopiero kilka dni, a nie 5 lat ! ;D
I to nie jest tak prosto przystosować się do tego forum.. Gdybym napisała na innym to pytanie, to zaraz były by odpowiedzi znacznie inne niż te od Was.. ;D
galopeem
1) nie lam regulaminu i nie dupluj postow
2) to jest revolta wlasnie... tutaj glupie pytania, glupie wypowiedzi nie uchodza bez konsekwencji / to nie forumz  cyklu "kofam konisie, ale tak wlasciwie to nic nie wiem i napisze cos zeby napisac nie wazne, ze plote trzy po trzy".
E tam.... rewir zgapila tekst od Housa.
to ja piszę teksty dla Housa  😎
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
29 grudnia 2009 18:40
rewiri reszta...mogłybyście byc milsze,temat jak kazdy inny 🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się