Przepisy kulinarne

D&A, Jeśli chce Ci się używać patelni: kromki kilkudniowego pieczywa (np. chałki) namoczyć w mleku, utaplać w jajku, smażyć z obu stron. Albo: kromki świeżego pieczywa, wytaplać (krócej) w mieszance jajek i gęstej śmietanki, smażyć z obu stron. Można jeść na słodko (konfitura, powidła, syrop klonowy), albo na słono (ser, szynka). Można też już do samej ciapciałygi dodać trochę cukru waniliowego i cynamonu. A w ogóle najlepszy przepis jest w Sprawie Kramerów. No, w drugiej części :p Totalne poranne zasłodzenie to mogą być smażone banany (na maśle, ew. z miodem, ciemnym cukrem, cynamonem albo innymi dodatkami).

Z różnych bezkuchenkowych: można wymieszać jogurt z miodem i wkroić jakieś owoce (truskawki, obrane z błon pomarańcze, kiwi, morele, brzoskwinie, jagody... co komu pasuje i co jest pod ręką). I np. melisę. Albo zrobić muesli według własnych upodobań (dowolne owoce, ziarenka, mleko). Mnie by zawsze w ciepły dzień ucieszył arbuz, może być i na śniadanie. Można pokroić arbuza/melona/ananasa. No w ogóle zależy, jak daleko do sklepu, co w nim jest, czy trzeba na plecach wszystko z daleka przynosić. Z niesłodkich to wszelkie paćki pt. biały ser + trochę jogurtu/śmietany + sól + rzodkiewki/szczypiorek/czosnek/cebula/... W sam raz do jakiegoś ciemnego chleba. Albo innego, co kto lubi.
Tak zachwalacie przepis Hiacynty na zupe, że chyba jutro spróbuje ją zrobić 🙂 A co do zupki porowej to osobicie mogę polecić. Bardzo dobra (ale tylko z serkiem topionym) ja dodaje jeszcze grzanki.
Teodora,kilkudniowe pieczywo smażyliśmy na obozie.W sumie dobrze,że mi o tym przypomniałaś🙂
Może ma ktoś pomysł na jakieś ciekawe podanie  parówek(facet lubi;p)?
Co można zrobić z patisonów? (oprócz pikli)
widziałam dzis w sklepie ale nie wiem  "z czym to jeść" 🙂
gwash ja ściągam skórkę, kroję w plastry grubości 0,5 - 1 cm, lekko przyprawiam, obtaczam w jajku i bułce i smażę na złoty kolor. Super w smaku, w środku soczyste, lepsze od schabowego 😉
Patisony gotowałam na parze, nieobrane, pokrojone na trójkąty (ile - zależy od wielkości patisona). Bardzo delikatne. Odrobina soli, pieprzu i masła i było miło. Pewnie można by poszukać jakiegoś lekkiego i nieprzesadnie intensywnego sosu.
Również muszę pochwalić zupę cukiniową Hiacynty 😉
Przyprawiłam pieprzem cytrynowym i była pikantna pycha 😜
abre   tulibudibu
21 lipca 2009 23:15
Zrobiłam dziś pierwszy w życiu chłodnik litewski. I smaczny, i kolor ładny... ale brakuje mu tej puszystości, którą kojarzyłam z tą zupą. Może jakiś trik potrzebny? Jakiś zabieg ze śmietaną żeby nadać gęstości?

Składniki:
- pęk boćwiny ugotowanej na małym ogniu w 1 szklance wody
- 3 x po 400 ml kefiru Kościan (może za rzadki?)
- ok. 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 ogórki
- koper, szczypiorek, czosnek
Ma ktoś sprawdzony przepis na sałatkę z gyrosem? Tylko w takiej wersji dla mocno opornych :kwiatek:
Uwielbiam chińszczyznę, na www.kuchniachinska.pl jest mnóstwo przepisów, m. in. pyszny kurczak Generała Tso

dla niezalogowanych:
Kurczak Generała Tso
Czas przygotowania: 45 min
Czas marynowania: -
Proporcje: dla 2 osób

składniki
kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
2-3 małe papryczki chilli posiekane
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
woda

Sos:
1 łyżka mąki kukurudzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego
1/2 szklanki bulionu kurzego
1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie)
   
Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba miał rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka.
Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.
Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast.

ode mnie: można wino ryżowe zamienić innym, natomiast mąkę kukurydzianą mąką zwykłą

zdjęcia ze strony:



edit: zapomniałam o składnikach  😡
Kami   kasztan z gwiazdką
13 września 2009 20:39
Co można zrobić z mostku cielęcego? Mam duży, podłużny płat  🙄 wszędzie jest jeden przepis na faszerowany mostek, ale jak dla mnie to za dużo roboty  😎
Mam też w lodówce seler naciowy. Trochę dodałam dzisiaj do pieczonego karczku, ale zostało jeszcze sporo. Co można z niego zrobić  👀
Avocado - kupiłam z pewną obawą. Rozgniotłam z czosnkiem i solą i zjadłam z czarnym chlebkiem.
Tłustawe -słono czosnkowe. Brzuch mnie nie bolał.
Ale pewnie są inne opcje-jakie?
Sa w plasterkach daję na kanapkę, tak jak pomidora czy paprykę. Można do sałatek dodawać. albo faszerowac, ale nigdy tego nie robiłam.
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
16 września 2009 11:13
Avocado z krewetkami koktajowymi... mniam.
Miąsz avocado mieszasz z krewetkami, dajesz troche majonezu , sól pieprz i wkladasz do "miseczek" z avocado. Świetne jako przystawka.

[quote author=Chromek_ link=topic=139.msg333922#msg333922 date=1252782806]
Ma ktoś sprawdzony przepis na sałatkę z gyrosem? Tylko w takiej wersji dla mocno opornych :kwiatek:
[/quote]

Chromek nic prostszego (i smaczniejszego)  😉

duza micha:

- 2 podwójne piersi z kurczaka
- pól glówki czosnku
-1 cebula
-1 puszka kukurydzy
- sloik ogórków konserwowych
- kapusta pekinska
-majonez, ketchup
-przyprawa do gyrosa Kotanyi (najlepsza), ew. Prymat.

Mieso kroisz na kawaleczki, do glebokiej patelni lejesz 50ml oliwy i 50ml wody, w tym trzeba rozmieszac cala przyprawe a nastepnie dorzucic miesko i pokrojony czosnek. Dusi sie to  na srednim ogniu pod przykryciem, dopóki mieso nie bedzie dobre (ok 10min), czesto mieszajac.
Kapuste myjesz i kroisz wzdluz, nastepnie jeszcze raz na pól i na paseczki.
Cebule i ogórki kroisz w kostke, kukurydze odsaczasz
Wszytko ukladasz warstwami wedle uznania np. na dno mieso, na to majonez, na to cebula, na to ogorki, na to ketchup, na to kukurydza, na wierzch pekinska. I juz 🙂
Krewetki...
znów temat.
Takich surowych w sklepie się boję.Bóg wie ile leżą.
Są mrożone. Różne rozmiary.
Umiem tylko je ugotować i to nie mam dobrego oka jak długo.
Czy się nie gotuje?
Kurczę-jadałam tylko w restauracji - jak się to robi w domu?
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
16 września 2009 11:27
Tania,
ja kupuje takie koktajlowe w zalewie i sa smaczne. W Taco na Poselskiej maja wlasnie avocado z krewetkami, ale lepsze jak sie samemu zrobi.
Tania,
ja kupuje takie koktajlowe w zalewie i sa smaczne. W Taco na Poselskiej maja wlasnie avocado z krewetkami, ale lepsze jak sie samemu zrobi.


W zalewie czyli.... w czym? W słoiczku? Czy takie z Almy ze stoiska? One są już gotowe do jedzenia?
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
16 września 2009 11:51
Tak, w słoiczku moga byc, albo takie z Almy. Spytaj sie pani sprzedającej to ci doradzi napewno.
Sałatkę z awokado podrzucałam w "szybkim gotowaniu": ogórek w ćwierć plasterkach + pomidor pokrojony na niewielkie kawałki + awokado obrane, pokrojone w kosteczkę + sok z ćwiartki cytryny + kilka łyżek oliwy + sól + pieprz. Surówka jest dość pożywna, przez to awokado, ale czy brzuch będzie bolał? Nie wiem, mój nigdy nie narzekał.
Fantastyczne są krewetki w tempurze, i w ogóle tempura. Tylko nigdy w życiu nie robiłam, mam przepis co prawda... robił ktoś to w domu?
Ser Camembert + żurawinka.
Na ciepło lub na zimno. Dobre ale takie zbyt łagodne i nijakie jak dla mnie.
Moja modyfikacja autorska -dodać odrobinkę ze słoiczka z fotki:

I pojawia się magiczny zapach mix i smak.... mrrrr.
Te pikle bywają gdzieś tam zakurzone na półce.Kosztują z 16 zł i są takostre,że się je zjada dłuuugo.
Polecam
Dla urozmaicenia zrobiłam sobie kanapeczki jak powyżej na pumperniklu.
Oj -można się uzależnić.
Znacie jakiś w miarę szybki przepis na pikantne (nie na słodko) nadzienie do naleśników?

I po drugie: co można zrobić z karczocha? Kupiłam bo mi się spodobał 😀
cześć qwash 🙂 i pozostali 🙂

z karczocha nie wiem co zrobic...

szukam przepisu dobrego na pyszne mięsko na kolację. moja córcia ma niedługo dwa latka. chodzi mi oczywiście o przepis dla dorosłych 🙂

qwash ja kiedyś dałam do naleśników gyros, kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę, potarty ser żółty, majonez. Pycha było 🙂
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
17 października 2009 12:43
To podam przepis, który jest chyba moim ulubionym! 😅

Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
Śmietana 12% - 50 ml
Warzywa na patelnię (najlepiej te z ziemniakami lub czerwoną fasolą albo brokuły)
2  - 1,5 szklanki ryżu
Kostka bulionowa knorr
Sos italia - cztery sery lub Pomysł na kurczaka.

Ryż gotujemy, musi być pół miękki. Nie może być rozgotowany, najlepiej by był twardawy jeszcze. Po ugotowaniu ryżu ryż wsypujemy do naczynia szklanego żaroodpornego (w metalowym się przypala). potem kroimy piersi z kurczaka w małą/ średnią (jak kto lubi) kostkę i robimy marynatę z sosu sojowego, majeranku i czosnku. Po 5 minutach mieszamy ryż z surowym kurczakiem w szklanym naczyniu żaroodpornym.
Według przepisu przygotowujemy pomysł na lub sos italia (ja lubię to drugie bardziej, ale 'pomysł na' też jest dobry). Do naczynia szklanego nakładamy warzywa na ten ryż z kurczakiem. Potem zalewamy to sosem i pieczemy w piekarniku od 40 do 120 minut.

PYCHA!


Galop, najlepiej zrobić albo roladę z kurczaka albo pieczeń z czosnkiem. Rewelacyjne na rodzinne kolacyjki i obiadki.
Albo Nadziewanego kurczaka, też super sprawa 😉
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY lub CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO !
Help!
Uwielbiam robić surówki i umiem -ale czerwona kapusta jako baza -jakoś mi nie bardzo wychodzi.
Albo za twarde albo za miękkie -no nie bardzo umiem.
A pasuje do gęsi .
Ma ktoś sprawdzony sposób?
Kami   kasztan z gwiazdką
27 października 2009 14:37
Kupiłam dzisiaj piękną, czerwoną dynię do wydrążenia. Macie jakieś sprawdzone sposoby na zupę albo placuszki, żeby wykorzystać miąsz  👀
Prosta zupa dyniowa:

kawałek dyni obrać ze skóry, oddzielić pestki
pokroić w kostkę (raczej małą - to przyśpieszy gotowanie)
w garnku podgrzać odrobinę masła
wrzucić dynię
chwilę podsmażyć
doprawić gałką muszkatołową
zalać wodą - żeby tylko przykryła dynię
gotować, aż dynia zmięknie
wtedy ją zmiksować (albo rozgnieść widelcem)
posolić, popieprzyć
dolać mleka do smaku

Robi się szybko i prosto, ale jest naprawdę fajna w smaku. Raczej łagodna, słodkawa.
szukam dobrego przepisu na pieczonego kurczaka w całości.
Zna ktoś jakiś fajny.
Bo ja znam tylko jeden z cytryną i rozmarynem.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
27 października 2009 15:03
W&W, Jak znajdę słynny przepis ojca to napiszę przepis na nadziewanego kurczaka. Bardzo dobry ! 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się