Haflingery
mój ma takie czasem ,że stwierdza,że będzie zapier**** galopem i nie da się zatrzymać. xD Ale moze to od nadmiaru energii :P bo nie robi tego często raz w miesiącu xd czasem rzadziej :}
sakura może to też zależy od tego jak dany koń jest ujeżdżony i jakie preferuje prędkości jeździec i koń 😎
[quote="kotbury"] No masz! A mu tu o pierwszym koniu dla dziecka myślimy no!
[/quote]
Moim zdaniem - dobry wybór. One podobno nie są takie wredne i złośliwe jak k-n czy hucuły. Z resztą, zapytaj forumowej Alborek, która nie tak dawno wstawiała zdjęcia swojego dziecka prowadzącego hafa na uwiązie 🙂
Z resztą, to jak ze wszystkim - dobrze wychowany, utrzymany, z pochodzeniem, karny - będzie taki jak rasa zakłada. 😉
[quote="elegance1"]sakura może to też zależy od tego jak dany koń jest ujeżdżony i jakie preferuje prędkości jeździec i koń [/quote]
Ano właśnie 😉
przepraszam za offtop, ale skąd ten pomysł, że hucuły są wredne? może się zdarzyć paskudny hc, haf czy małopolak.
dla dziecka - nie patrzeć na rasę, a na danego konia, na jego charakter. niech się przede wszystkim też dziecku podoba z wyglądu. jeśli więc haf pasuje, to szukać czegoś pośród nich. jak woli koniki polskie - wśród tej rasy jest od groma koników ze złotym sercem.
[quote="kotbury"] No masz! A mu tu o pierwszym koniu dla dziecka myślimy no!
Moim zdaniem - dobry wybór. One podobno nie są takie wredne i złośliwe jak k-n czy hucuły. Z resztą, zapytaj forumowej Alborek, która nie tak dawno wstawiała zdjęcia swojego dziecka prowadzącego hafa na uwiązie 🙂
Z resztą, to jak ze wszystkim - dobrze wychowany, utrzymany, z pochodzeniem, karny - będzie taki jak rasa zakłada. 😉
[/quote]
Sankaritarina skoro piszesz ''One podobno nie są takie wredne i złośliwe jak k-n czy hucuły'' to widocznie nie znasz osobiście rasy 🙄 . Kiedyś miałam styczność w pewnym kj z hucułami i konikami polskimi i powiem szczesze ,że zdarzały się naprawde uparte jak osły zwłaszcza koniki polskie ,ale nie mogłabym powiedzieć ,że wszystkie konie tej rasy są takie. Miałam kontakt także z hucułami i powiem ,że są bardzo inteligentne ,ale że wredne to nie powiedziałabym ,chyba ,że akurat trafiłam na takie miłe hucuły.
O haflingerach naprawde mogę wiele powiedzieć, co roku jeżdżę do Austrii i tam przez kilka tygodni jestem w światowym centrum hodowli koni tej rasy , wówczas mam stycznośc z około 130 haflingerami i kiedy np. chodzę po kilku budynkach (stajni) tej hodowli to nigdy nie spotkałam się ,aby haflinger próbował np. na kogoś uszy stulić.
W ubiegłym roku podczas mojej wizyty w tej stadninie spotkałam pewną hodowczynię ,która wiele wyjaśniła mi na temat doboru odpowiedniej klaczy i ogiera do rozrodu tejże rasy. Jak wiadomo każda rasa ma swój wzorzec,a celem hodowli jest uzyskanie jak najlepszego konia w zależności od wymagań.
przepraszam za offtop, ale skąd ten pomysł, że hucuły są wredne? może się zdarzyć paskudny hc, haf czy małopolak.
dla dziecka - nie patrzeć na rasę, a na danego konia, na jego charakter. niech się przede wszystkim też dziecku podoba z wyglądu. jeśli więc haf pasuje, to szukać czegoś pośród nich. jak woli koniki polskie - wśród tej rasy jest od groma koników ze złotym sercem.
no właśnie dokładnie przecież w każdej rasie może zdarzyć się wyjątek
w sumoie on nie ma się gdzie wybiegać to może pode mną próbuje :P
ale jak jeździła siostra mojego męża na nim jak miała 5 lat to bez problemu nic jej nie robił. Więc spokojnie dla dzieci się konie rasy haflinger nadają 😉
Tak, tak, w każdej rasie może zdarzyć się wyjątek, ale każda rasa ma pewne cechy, które ją od siebie odróżniają, prawda? Hucuły i koniki polskie przecież bardzo często są uważane za wredne właśnie przez to swoje kombinatorstwo i wielką pomysłowość. No, po prostu takie są. Zastosowałam po prostu skrót myślowy i to nie jest tak, że, nie wiem, stwierdzam, że prymitywy są beznadziejne i się do niczego nie nadają. 😉
elegance1, Tak, ja nie miałam styczności z haflingerami w ogóle. Jedynie widziałam je na żywo w jednej stajni i w miejscach, gdzie oglądałam konie do kupna. Dlatego napisałam "podobno", bo zdążyłam tylko wyczytać, że one są niesamowicie spokojne, opanowane, chętne do pracy, no, taki koń, którego nie bałabym się kupić dziecku.
Sankaritarina ja miałam do tej pory do czynienia tylko z rasowymi w 100% haflingerami i każdy z nich był bardzo dobrym wierzchowcem , oddanym swemu jeźdźcowi i oglądając zawody rozgrywane w np. Austrii haflingerów było naprawde dużo i na tych zawodach w skokach przez przeszkody wszystkie były bardzo posłuszne i żaden nie odmówił posłuszeństwa swemu jeźdzowi i to uświadomiło mi ,że haflinger do sportu jest naprawde dobry ,tylko jeszcze nie zauważony na dużą skale w Polsce, ale może to przez to ,że poprostu nie ma kto w naszym kraju sprowadzać dobrej klasy sportowej haflingery.
Zdjęcie pewnej klaczy skaczącej przeszkody 140 i 145 cm 😀
też tak chce :P ale ja za duży tchórz do skoków 🙁
też tak chce :P ale ja za duży tchórz do skoków 🙁
zawsze można się przełamać 😉 ,ale nie zawsze się to udaje 🙄
i jeszcze 2 zdjęcia tej samej klaczy co wstawiłam nieco wyżej 😀
Haflinger do sportu w PL??? przeciez u nas panuje zasada że koń po niżej 165 cm w sporcie to obciach! 🤣
Co do wyboru konia dla dziecka, to jak z każdą rasą, trzeba uważac przy wyborze, no bo jesli dziecko jeszcze nie jeździ, albo nie jeździ długo i bardzie rekreacyjnie, to nalezy zwrócic uwagę na danego konia, czy nie jest zbyt pobudliwy....Haflingery, generalnie z ziemi, w boksie itp, wydaja sie bardzo zrównowazone i spokojnie, ale znam kilka takich które są ...że tak to ujmę, zbyt ambitne, jak dla dziecka. I wymagają lepszego, lub doświadczonego jeźdźca, i to nie jest raczej kwestioa wychowania, poprostu mają wiekszy temperament.
Koniki,Hucuły dokadnie ta sama sytuacja,
Moja hafcia mnie poniosła w terenie. Zablokowała wodze i biegła bardzo szybkim galopem. Na zwykłej jeździe jej zachowanie zależy też od tego kto na niej siedzi. Jak siądzie dziecko to może z nią zrobić wszystko, a ona i tak będzie spokojna. Jak siądzie ktoś bardziej doświadczony, starszy i ona poczuje zbieranie wodzy, lepszy dosiad to przyśpiesza, utrudnia, walczy i robi szybkie, ostre zakręty. A i jest 100% haflingerką.
Mają charakterki te nasze hafcie 🙂
W terenie jakby mnie mój poniosł to było by kiepsko dla niego xD
Haflinger do sportu w PL??? przeciez u nas panuje zasada że koń po niżej 165 cm w sporcie to obciach! 🤣
A dlaczego Haflinger do sportu nie nadaje się ? 😉 🤔 Skoro w Niemczech na wielu zawodach można zobaczyć haflingery ,również w Austrii ,Holandii , Belgii i Szwajcarii . Wiesz jesli ,koń poniżej 165 cm w sporcie to obciach to dlaczego dużo jeźdźów startuje na takich własnie koniach np. 160 cm w kłebie , a także np. na kucach DRP 🤔 , ja myślę ,że z tego powodu może się wiele jeźdźców w Polsce oburzyć 🤔. Widziałam już wiele koni rasy sp ,które miały np. 162 cm w kłębie i lepiej skakały niż koń o wzroscie np. 170 cm 🙄 . Przecież są różne zawody w skokach przez przeszkody - rużnej rangi i dlaczego haflinger w polsce nie mógłby startować :???
elegance1, proponuję czytać ze zrozumieniem...
elegance1, proponuję czytać ze zrozumieniem...
dziękuje za propozycje 😉 :kwiatek:
Haflingery w Polsce są dyskryminowane. Bo są kucami grubymi i nienadają się do sportu i już! :P
Haflingery w Polsce są dyskryminowane. Bo są kucami grubymi i nienadają się do sportu i już! :P
dobrze że za granicą mają na to inny pogląd 😀
elegance, nie zrosumiałas kontekstu wypowiedzi.
oczywiscie jak sie pooglada rozne zawody to sie zdazaja konie mniejsze i wieksze, ale mnie chodzi o mentalnosc, w swoim zyciu miałam kilka koni z predyspozycjami do sportu, z pochodzeniem- do sportu itd, no i co za tym idzie mnóstwo kupców, koniem sie zachwycali, ale nie kupili, bo....za mały.
W srodowisku sportowym ciągle sie słyszy, ze" tego to nie bo za mały", a ma 165cm, a czasem wiecej.
Haflingery, zwłaszcza te z większym temperamentem sprawdzilyby sie w sporcie świetnie, zreszta, czasem sie je spotyka...w westernie🙂
Może mam błedne zdanie o hucuąłcha le takie już mam. Oczywiście cudowne koniki tylko czasem zbyt cwane i zbyt asertywne.
Mam wrażenie (może mylne), że jednak hafy mają zazwyczaj mniej kucykowate chody niż hucuły.
Poza tym nie uważam, że dziecku się spodoba każdy koń, z którym sobie będzie radziło. Ale radzić sobie to nie znaczy nic na koniu nie robić (koń cię przez parkur przewiezie i super) ale pracować, uczyć się i robić postępy.
chyba wiem czemu mnie moje bydlątko ponosiło- biedakowi sie biegać chciało-dziś mu pozwoliłam na placu poganiać ze mną na grzbiecie i od razu był chętniejszy do pracy 😀
A po pojechaliśmy na spacer ;p z którego wróciliśmy z zakrwawionymi ochraniaczami i nogami xD
Ran nie miał żadnych raczej coś zdeptał 😀iabeł:
- taki obrazeczek z grzbietu 😉
sakura, to hardcorowy ten terenik:P
Biedne zdeptane stworzonko - spoczywaj w spokoju ['].
😂
sakura, Twój koń ma mega grzywę! 😍 Ogólnie - super jest, mnie się bardzo podoba. 🙂
Moja klaczka jeszcze z maja. Kończy się moja przygoda z haflingerem. Sprzedałam Nadię.... 😕
Kortina,co się stało? 🤔 🤔
gege nie mogłyśmy się porozumieć. Czasem tak jest. Nie chciałam jej dalej męczyć. Nie dogadywałyśmy się na jazdach, więc musiałam ją sprzedać. Jak patrze na jej zdjęcia to mi smutno, ale wiem, że zrobiłam dobrze dla niej 🙂
Ano trochę hardcorowo było ale do dziś nie wiem co rozgniótł kopytami xd
Kortina przykro mi...szkoda. Ja bym swojego nie sprzedała za żadne skarby choćby nie wiem jak tragiczne byłyby jazdy. Haflinger był moim marzeniem dla mnie są Haflingery i zwykłe konie. :P
Haflingery mają w sobie to "coś". Rasa ogólnie bardzo mi się podoba, choć tak na prawdę nigdy nie miałam styczności z żadnym hafem. Po uszy jestem zakochana w koniach fryzyjskich. 😍 Swoją pierwszą jazdę odbyłam na jednym osobniku tejże rasy, i wiem, że to "ta jedyna". 😁
Ja sobie nie wyobrażam siebie z inną rasą swojego konia niż haflinger :} może to chamskie ale one są moją obsesją od małego xD
Ogier haflinger na zawodach w SO Gniezno - przejazd w klasie P