Podróże

azzawa, Polski przewoźnik tak powiedział? To tak z ciekawości.
Może poszukaj na FB grup expatów...? Polaków mieszkających w Pradze? Może któryś wraca na chwilę do PL? Albo studenci?
Tak, kupilam przez neta w opcji bezzwrotnej (z mozlowoscia zwrotu byl 3x drozszy) .
Probowalam go przebookowac na inna date/ odwrócic kierunek ale sie nie dało 🙄
Wspaniałe jest nasze PKP 💩
Ale to który przewoźnik? Kurczę, to chyba faktycznie jakaś promka bezzwrotna musiała być. Mnie IC zwracało za niewykorzystane bilety - wprawdzie pomniejszoną kwotę o jakiś tam %, ale zawsze.
Z kolei OBB ma zasadę, że jak ściągniesz bilet w pdf, to już go nie możesz zwrócić. Nie wiem czemu. Ale jak odwołali pociąg, napisałam prośbę o zwrot, to 100% kosztów zwrócili.
Czeski przewoźnik też zwrócił, ale jakieś 80% - no ale zawsze....
azzawa, na forum fly4free https://www.fly4free.pl/forum/index.php na 100% ktos sie znajdzie 😉 Jak się zalogujesz, na samym dole strony znajdziesz wątek: Giełda sprzedam/odstapie (będzie widoczny po zalogowaniu sie)
Sankaritarina, pkp intercity - zasada zwrotu nie dziala przy transportach międzynarodowych, tzn działa, ale przy zakupie w cenie przelotu 😅

buyaka, dzięki! Spróbuję 🙂
azzawa, O masz, dobrze wiedzieć. Myślałam, że zwroty działają tak samo i w kraju, i międzynarodowo. A to spryciarze transportu....
Kolejną ciekawostką było to, że biletu międzynarodowego nie mozna bylo kupić ze zniżką (potrzebowałam dla osoby 75 lat). Co jeszcze bym zrozumiała jakoś, gdyby nie to że na infolini wytłumaczyli mi to tak, że czeskie koleje mają inne progi ulgowe na biletach, których pkp ic nie zna i to dlatego 😆 - podróż na który bilet kupowałam realizuje pkp ic bezpośrednio z Wawy do Pragi więc, nie wiem co mają do tego zniżki czeskich kolei - pani nie potrafiła wytłumaczyć💩
Jakieś 2 lata temu, po wakacjach na Dżerbie chwaliłam Tunezyjczyków, że dbają o konie. Dziś jestem niedaleko Sousse i podzielam zdanie forumowiczów... Arabusy to Arabusy - konie wyglądają tu koszmarnie 🙁 kulawe, chude, pokaleczone... brr niefajnie bardzo
Bryczesy wzięłam, chcąc jak na Dżerbie pogalopować po plaży, ale nie ma opcji abym na taką budę wsiadła... chba ważę więcej, niż niejeden koń tutaj �
1000017286.jpg 1000017286.jpg
ogurek, widziałam. Z tym, że na Dżerbie serio te konie wyglądały dobrze i bardzo dobrze. Nie są za wysokie (a wiesz, że ja jestem) a nie miałam oporów aby wsiadać. Dobrze odżywione, jeśli czekają na turystów to w cieniu, wiele razy widziałam jak są pojone (wielkie błądy też)... i tak sobie tę Tunezję ułożyłam w głowie, że - nawet jeśli robią to tylko pod turystów, to o zwierzaki dbają bardzo. Ok sprzęt bez szału 🙁 Equipa an CWD tu nie widziałam, ale i pokaleczonych, chudych, galopujących po ulicach też nie...
A na kontynencie - jak w Egipcie - dramat 🙁
_Gaga, - wszędzie z tymi końmi pracują ludzie, a ludzie jak wiadomo są różni. Mimo wszystko fajnie, że trafiłaś też na takie zadbane koniki, może to się zacznie przebijać do świadomości i ten ogolny dobrostan się poprawi.
Nie mogę już edytować - zmieniając temat, jakieś polecajki w Neapolu? 🙂 Coś warto zobaczyć mniej znanego, coś zjeść?
I w Andaluzji 😉
Robimy pętlę Malaga-Grenada-Kordoba-Sewilla, ale zrobiliśmy błąd w rezerwacjach i mamy wolny dzień między Grenadą a Kordobą 🤦
ogurek, Ronda, tylko to już trochę w stronę Sewilli.
Ronda na powrocie Sewilla-Malaga.
Zastanawiamy się czy Jaen, czy Caminito Del Rey
Ronda i Caminito del Rey zwykle chodza parami wlasnie.

[Edit] Jak Wam sie bedzie chcialo wiecej pojezdzic to mozna sie wybrac do Gibraltaru. Ewentualnie, na jeden dzien z Algeciras do Ceuty helikopterem (polecam bardzo! Do tego, warto skorzystac z uprzejmosci hiszpanskiego rzadu ktory doplaca chyba z 70% do biletu europejczykom chcacym odwiedzic eksklawe 😉😉
Ktoś wynajmował samochód na Azorach?
Macie pomysł gdzie można jechać w Bieszczady, żeby napawać się widokami z końskiego grzbietu?
Zależy mi na zadbanych koniach i najlepiej małych grupach, a może w ogóle jest jakaś mini stajenka, która zabiera pojedyncze osoby w teren?
drabcio, tak, na Sao Miguel 🙂
drabcio, tak, na Sao Miguel 🙂
aniaaa, musiałas płacić kartą kredytową i płaciłas ta ogromna kaucję? Mają świetne ceny jeżeli chodzi o wynajem ale te kwoty dodatkowe są ogromne
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
25 września 2024 09:15
Moni, może Tabun? https://www.facebook.com/stadnina.tabun/?locale=pl_PL Kilkoro znajomych było i bardzo chwalili.
drabcio, Wynajmowałam tutaj https://autoilheu.pt. Nie było depozytu i karta kredytowa nie była potrzebna. Natomiast trzeba mieć na uwadze, że przez to było full liability w razie szkody, więc miałam full insurance (ale i tak końcowa cena była sporo mniejsza niż w innych, bardziej znanych wypożyczalniach). Samochód był chyba grupa G, bo innych już nie mieli, a i tak cenowo dużo lepiej wypadali niż małe samochody gdzieś indziej.

Ogólnie byłam bardzo zadowolona, samochód w bardzo dobrym stanie, zero problemów. Nie mają stoiska na lotnisku, więc przyjeżdżają po Ciebie i później odwożą na konkretny lot. Byli dosyć oschli w kontakcie mailowym przed, ale koniec końców obsługa była na prawdę na plus. Ogólnie to chyba taka mniejsza i w miarę nowa wypożyczalnia, więc może im się jeszcze chce 😅

Moja znajoma która w tym samym czasie była na wyspie i wynajmowała samochód w Ilha Verde (czy jakoś tak), stała w ogromnej kolejce, żeby odebrać samochód, który był bardzo mocno podstawowy i miał problem z podjazdami pod górę. I musiała albo dać depozyt, albo zapłacić full ubezpieczenie (chyba wybrała to drugie bo podobno później próbują naciągać na wszystko i nie oddawać depozytu w całości).

Wszystko miało miejsce w czerwcu 2023 😉 A, i wynajmowałam bezpośrednio od nich, nie przez pośredników.
ogurek, dziękuję spojrzę
aniaaa, dzięki to w razie czego będę miała plan B przy złej pogodzie, w USA wszyscy straszyli że musi być kredytowa żeby wypożyczyli samochód, ostatecznie było bez problemu na debetową, ale teściom na Sycylii nie chcieli wypożyczyć bez kredytowej!! Musieli zmienić wypożyczalnię. Co kraj to obyczaj
U nas w ES tez wiekszosc wypozyczalni wymaga tej karty kredytowej, na Formenterze nawet chcieli sobie zrobic jej zdjecia 🤣 ale jest tez mozliwosc wybrania drozszej opcji, gdzie nie musisz zostawiac zadnej kaucji ani karty, pelne ubezpieczenie masz przy tym I to jest wg mnie najlepsza opcja. W tym roku na Menorce z przyjaciolka tak wzielysmy auto na 3 dni, zaplacilysmy 80 euro wiec I tak calkiem niezla cena a nie było zmartwienia zadnego.
drabcio,
wynajmowałam i na Sao Miguel i na Pico

Sao Miguel: https://rentacarpontadelgada.com/
Zero kaucji, płatność kartą debetową na miejscu przy odbiorze auta 😉

Pico: https://terautorent.pt/
Bez kaucji, płacone przelewem

Byliśmy w zeszłym roku 🙂 juz i zazdroszczę Azorów <3
Dzięki dziewczyny, my planujemy poruszać się pieszo, ewentualnie autobus, ale chcę mieć w razie czego plan B 🙂 c
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się