azzawa, Polski przewoźnik tak powiedział? To tak z ciekawości.
Może poszukaj na FB grup expatów...? Polaków mieszkających w Pradze? Może któryś wraca na chwilę do PL? Albo studenci?
Tak, kupilam przez neta w opcji bezzwrotnej (z mozlowoscia zwrotu byl 3x drozszy) .
Probowalam go przebookowac na inna date/ odwrócic kierunek ale sie nie dało 🙄
Wspaniałe jest nasze PKP 💩
Ale to który przewoźnik? Kurczę, to chyba faktycznie jakaś promka bezzwrotna musiała być. Mnie IC zwracało za niewykorzystane bilety - wprawdzie pomniejszoną kwotę o jakiś tam %, ale zawsze.
Z kolei OBB ma zasadę, że jak ściągniesz bilet w pdf, to już go nie możesz zwrócić. Nie wiem czemu. Ale jak odwołali pociąg, napisałam prośbę o zwrot, to 100% kosztów zwrócili.
Czeski przewoźnik też zwrócił, ale jakieś 80% - no ale zawsze....
azzawa, na forum
fly4free https://www.fly4free.pl/forum/index.php na 100% ktos sie znajdzie 😉 Jak się zalogujesz, na samym dole strony znajdziesz wątek:
Giełda sprzedam/odstapie (będzie widoczny po zalogowaniu sie)
Sankaritarina, pkp intercity - zasada zwrotu nie dziala przy transportach międzynarodowych, tzn działa, ale przy zakupie w cenie przelotu 😅
buyaka, dzięki! Spróbuję 🙂
azzawa, O masz, dobrze wiedzieć. Myślałam, że zwroty działają tak samo i w kraju, i międzynarodowo. A to spryciarze transportu....
Kolejną ciekawostką było to, że biletu międzynarodowego nie mozna bylo kupić ze zniżką (potrzebowałam dla osoby 75 lat). Co jeszcze bym zrozumiała jakoś, gdyby nie to że na infolini wytłumaczyli mi to tak, że czeskie koleje mają inne progi ulgowe na biletach, których pkp ic nie zna i to dlatego 😆 - podróż na który bilet kupowałam realizuje pkp ic bezpośrednio z Wawy do Pragi więc, nie wiem co mają do tego zniżki czeskich kolei - pani nie potrafiła wytłumaczyć💩