Kupno konia

Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
19 kwietnia 2023 11:27
Mam nadzieje, ze mnie nie zlinczujecie za pytanie tu, ale jest jakaś ogólnoeuropejska baza koni, w której po imieniu lub numerze paszportu znajdę więcej info jak wyniki, pochodzenie itp?
Hermes, nie znam nic prócz horsetelex
Chętnie się podepnę pod pytanie 🙂
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
19 kwietnia 2023 13:50
Hermes, na Niemcy to rimondo, tylko chyba trzeba mieć jakieś konto pro teraz.

Na UK zależy od dyscypliny, w British dressage jest wyszukiwarka na przykład https://britishdressage.online/search_results co prawda bez UELN/nr paszportu ale mozna wyszukać po imieniu i pokaże rodziców, rok urodzenia, związek etc.

O innych platformach nie slyszalam
donkeyboy, jest jednak belgisjka ale nie pamiętam nazwy, ale krozystałam jak chciałam konia kupić.
Jest też wyszukiwarka niemieckiej federacji jeździeckiej, ale bez płatnego konta tylko podstawowe info https://www.pferd-aktuell.de/turniersport/turnierpferd/pferdenamensuche
Kochani, mam na sprzedaż klacz Clydesdale. Orientuje się ktos może czy ktoś z was/waszych znajomych nie szuka?
Gillian   four letter word
20 kwietnia 2023 12:04
A ogłoszenia to zamknęli?
Nie zamknęli, ale co za przeszkoda zapytać tez tutaj? Zależy mi żeby kobyła trafiła w dobre ręce. A nie jest to tysięczny kuc, malopolak, sp etc. Nie ma na polskich ogłoszeniach ani jednej klaczy Clydesdale, jedynie źrebaki i to chyba tez wałachy. Może ktoś akurat stad wie czy ktoś szuka. Mniej złośliwości 😉
To nie złośliwość, tylko regulamin się kłania 🙂
Nie wstawiam stricte ogłoszenia przecież... Bez przesady dziewczyny.
Dlatego nikt Cię za to nie karze, ale tylko taka drobna sugestia odesłania do ogłoszeń 🙂
Czy mamy tu kogoś kto zna niderlandzki lub potrafi wyszukać wyniki klaczy startującej w Holandii?
Wiem, że jest baza płatna, nawet ją znalazłam, chętnie wykupię dostęp za 7,5 euro ale wszystko po NL i nie wiem jak to zrobić :-(
HELP
i drugie pytanie, bo nie moge edytować, co znaczy:

Sports level SP NED 1.00

w bazie kwpn?
06 maja 2023 10:56
Perlica, zapewne SP to springen, NED to Nederland, czyli że ma wyniki w 1m w skokach w Holandii

dla porównania DR byłoby ujeżdżenie, przy ujeżdżeniu byłoby B/L/M/Z/ZZ/ZZZ zamiast metrów

PS. Sprawdź czy w górnym prawym rogu menu nie możesz zmienić języka na angielski (na telefonie). Chociaż nie zmieni to takich zapisków ja powyższy czy predykaty itd.
donkeyboy, dziękuję.
Poradziłam sobie z translatorem i wykupiłam raport danego konia za 7,5 euro.
Jeśli 1.0 znaczy metro to słabo 😩
06 maja 2023 14:25
Perlica, być może i słabo, nie wiem jak to jest w skokach ale np. w ujeżdżeniu warto też poza klasa znać liczbę winstpunten czyli tak jakby punkty za to jak dobrze i ile na tym poziomie jest najechane. Np. przejazd na poniżej 60% nie dostaniesz nic, za 65-70% np. dostaniesz dwa. I od tego się uzależnia "awans" do wyższych klas. Więc efektywnie koń który może i umieć M klasę ale nie był zagrany może siedzieć w klasie L dopóki ktoś go nie zagra żeby go "awansować". A przynajmniej ja to tak rozumiem że ta teoria tak działa. Może w skokach też coś takiego jest?
Perlica, 1.0 to jest 1m. Tu masz przykład jak wyglądają wyższe konkursy. Tak jak pisze Donkeyboy, SP to skoki, DR to ujeżdżenie, EV to WKKW

_20230506_191904.png _20230506_191904.png
_20230506_192100.png _20230506_192100.png
Czyli nie potrzebnie wydane 7,5 euro, bo w ogłoszeniu napisane że 115 chodziła 🤣🤣🤣 ludzie to jednak są debilami, że piszą coś w ogłoszeniu co można zweryfikować w necie jednym kliknięciem🤔
donkeyboy, w skokach tak nie ma, jeździec musi mieć klasę odpowiednią, a konia obliguje tylko wiek do danej wysokości.

Tak czy siak raport wykupiłam, więc zobaczymy co przyjdzie w wynikach szczegółowych.
karolina_, tylko np 1.35 znaczy że startował i ukończył czy że chodził na 0 ?
06 maja 2023 21:31
Perlica, z tym chodzeniem 1.15 to nie jest tak znowu wykluczone, zakładam że zapewne w NL jak i w innych krajach (jak u mnie) są zawody poza patronatem związku jeździeckiego. U mnie takie są i można jechać na zawody na 1.30 i nigdy to nie będzie odnotowane w bazie danych związku. I te zawody to też nie są takie z tyłka za stodołą, zwykle są prowadzone w tych samych ośrodkach gdzie zwykle zawody. No tylko wiadomo że konkurencja będzie mniej pro na takich zawodach i w sumie tyle.
donkeyboy, u nas tak nie ma, więc zakładam, że tam też nie ma. Ogólnie byłoby to bez sensu, bo jak można wtedy udokumentować karierę konia?
Pani 130 chodzi, tylko że za stodołom?😜
Wiedzialam, że sprzedający kręci, bo w jednym ogłoszeniu bylo że chodziła w NL do 120, a w drugim,że 115. A teraz wychodzi że 1m 🙃
W raporcie wyjdzie pewnie , że 1m nie ukonczyła😝 jak już mi go wyślą.
A gość mówi że filmów z zawodów nie ma oczywiście, ani jednego 🙊
Kręci. 😉 Nawet jeśli chodziłaby tylko metr (z różnych powodów), to film nie powinien być w ogóle problemem. Film z zawodów, jeśli wiadomo, że koń na jakichś był to jest podstawa.
flygirl, oczywiście, że tak. Jest tania, wiec to oczywiste .
Kobyła jest walnięta w parkurze , jest to napisane jasno w ogłoszeniu, że nie stoper ale, że idzie jak wściekła i tylko dla doświadczonej osoby. Mam jeden filmik z parkuru z domu i to z hali i chłopak trzyma ją tak ,że mało kupy nie zrobi. Skacze max 110, no ale widać że ona normalnie musi zrzucać i na placu musi iść jeszcze mocniej, na pewno wtedy cofa łopatkę i zrzuca.
Nie przeszkadza mi to ,bo lubię takie konie i coś mi się w tej klaczy podoba. Tyle że mam 800km tam, bo to w DE. Mogę wysłać znajomą żeby wsiadła No, ale poczekam na raport wyników i zdecyduje.
Ja bym się nie zdziwiła, jakby znajoma wsiadła i nagle się okazało, że koń wcale tak nie idzie, albo przynajmniej w granicach kontroli.🙈 Ostatnio się coraz bardziej przekonuje, że konie sobie wybierają jeźdźców, a kobyły tym bardziej. 😅

A już różnice między facetami a kobietami, to kobyły naprawdę potrafią mocno pokazać. 😉 Mam niejeden przykład na miejscu.
06 maja 2023 23:11
Perlica, te zawody są po to żeby objeździć konia na danym poziomie, strzelić sobie czysta rundę czy nawet zabrać konia treningowo gdzieś w inne miejsce i zrobić obczajke bez płacenia za licencje (aczkolwiek można sobie kupić tzw. ticket tylko wtedy opłata za konkurs wyższa jeśli dobrze pamiętam). Zawody się odbywają często w tych samych ośrodkach co normalne więc to dobra tania opcja żeby zrobić sobie treningowy wypad, w atmosferze zawodów ale bez ryzyka psucia sobie właśnie tej dokumentacji o której mówisz 😉

Ta klacz jest w DE? To zobacz jeszcze Rimondo, może tam coś znajdziesz
Perlica, z tego co wiem, startów w DE na poziomie regionalnym/krajowym w bazie KWPN nie będzie. Tylko starty w Holandii i międzynarodowe. Tak samo nie ma w tej bazie potomstwa ogierów i klaczy KWPN, które samo jest opisane w innych zwiazkach, ani ich wyników (poza ogierami z innych związków uznanymi w KWPN).

Więc sprzedający nie musi kręcić, kobyla mogła chodzić w Holandii do metra a dalej wyżej w DE. Sprawdź bazę niemiecka, potrzebujesz imię i najlepiej rok urodzenia: https://www.pferd-aktuell.de/turniersport/turnierpferd/pferdenamensuche
Moon   #kulistyzajebisty
07 maja 2023 10:03
Wyrwę się jak Filip z konopii - czy mamy tu kogoś z wlkp? Kto z tutejszych wetów zrobi mi TUV + ew. bronchoskopię? (+ jakieś widełki cenowe, bo jestem w tym temacie zielona jak szczypiorek na wiosnę) 😅
Moon, dzwoń do kliniki Equivet (od Przewoźnego) i albo Bartosz, albo Marta Zmiertka, albo Hubert.
Tuv od 800 do 1000 wzwyż. Zależy ile ujęć. Broncho nie wiem. Zapytaj przez telefon to ci powiedzą bez problemu.
Polecam też robić tuv u nich w klinice. Umówić się i podwieźć bo wtedy masz "na stanie" więcej wetów i lepsze warunki. U mnie się kiedyś jeden TUV skończył bardzo tanio, bo zanim pstryknięto zdjęcia to doktorowi intuicja kazał dobrze konia osłuchać i po bieganku też. I wyszła wada serca. i 200pln i do domu 🙁
Również polecam podjechać do kliniki jak blisko, bo jakość roboty i fot jest nieporównywalna do przenośnego sprzętu, trwa to dużo krócej, no i mają warunki. Równiutkie podłoże w ambulatorium do fot, jest się gdzie przebiec po twardym i miękkim, jest z kim popatrzeć na te foty, bo zawsze kilku wetów na miejscu, do tego ortopedów - bo do tuv i oceny to jednak przydałby się ortopeda, nie spec od rozrodu czy coś 😉
Do tego z moich doświadczeń ceny equivet ma normalne, a czasem jak liczyłam to wręcz konkurencyjne. Robiąc diagnostykę kulawizny nie liczyli mnie za pojedyncze fotki, jak coś nie było pewne to dostrzelali sobie jakby "w pakiecie", a nie 80zł więcej do rachunku za każdą. No i pach fota i w sekundę na ekranie. Zakładam, że tuv u nich też jest w opcji "komplet" i jak coś wychodzi niepewne to nikt się nie szczypie trzasnąć dodatkowe ujęcie.
flygirl, znajoma to pingwin , a niby po płaskim grzeczna, więc tego mi nie sprawdzi.
To prawda, że durne kobyły tak.miewają, no ale raczej nie że tylko na skokach, a z tą problem jest w parkurze , a że stara to nie spodziewam się by ten gość przesadzał, bo jest zawodowcem ostartowanym.
Kobyla startowała tylko w Holandii, nie ma o niej w całym necie ani jednego słowa, poza bazą kwpn i informacji że startowała do metra, wiec czekam na ten płatny raport.
Niemieckie bazy sprawdziłam od razu .
Jako, że nie ma filmów z zawodów , bo gość niby nie ma, plus że wg kwpn tylko 1metr to sprawa śmierdzi....
Pytanie tylko jak bardzo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się