Kupno konia

ElvisLova, jak się ten koń C klasy o którym piszesz nazywa?

A klacz na filmie jest bardzo mocno poganiana w korytarzu... Koń z predyspozycjami ma skakać gdy się mu pokaże przeszkody, nie gdy się da w tyłek batem... jak już halo wspomniała - klacz nie ma drivu wcale. Słaba technika to mniejsza wada przy dużej sile (tu siły nie widać), ale brak drivu to już rzecz nie koniecznie do wypracowania niestety. Żaden to skoczek którym tyle ujedziesz ile wypchniesz... u takiego konia każda próba skrócenia choćby o milimetr może się skończyć przejściem i utratą rytmu...

Fakt , młody koń nie może pracować zadem ,a przód ma mu wisieć .  🤣 🤣 🤣

P.S Wy ciągle podajecie jakiś przykład. Jeden koń skacze , jeden koń Polskiej hodowli sprzedany za granice odnosi sukcesy , znowu coś , jeden raz. Polska to olbrzymi 40 milionowy kraj i nie może opierać się na pojedyńczych przypadkach . Przynajmniej na pewno nie są one miarodajne , bo talenty czy odstępstwa od reguły zawsze się zdarzają , nawet np w Burkina Faso ale nie są one wykładnikiem tego że Burkina Faso to potęga a wszyscy są wspaniali bo jednemu się udało .( BF to przykład )  🤣 🤣 🤣
Smok10, i co z tego
Nie sądzę aby to był koń z polskiej półki cenowej. Poza tym po co kupować takiego konia, jeśli nie ma się zamiaru , umiejętności ani środków aby przygotowywać do do GP?
Oczywiście że tak , ale jakaś wskazówka jest , czyż nie tak ????  😉
Dava   kiss kiss bang bang
01 lutego 2015 08:08
Np. Zeby mic niesamowity komfort amatorskiej jazdy rekreacyjnej albo malego sportu ❓ 😎
[quote author=Dava link=topic=1647.msg2281434#msg2281434 date=1422778124]
Np. Zeby mic niesamowity komfort amatorskiej jazdy rekreacyjnej albo malego sportu ❓ 😎

[/quote
Albo równać do lepszego  🤣]

Fakt , młody koń nie może pracować zadem ,a przód ma mu wisieć .  🤣 🤣 🤣

P.S Wy ciągle podajecie jakiś przykład. Jeden koń skacze , jeden koń Polskiej hodowli sprzedany za granice odnosi sukcesy , znowu coś , jeden raz. Polska to olbrzymi 40 milionowy kraj i nie może opierać się na pojedyńczych przypadkach .

Niemcy - 80 mln ludzi - rocznie prawie 40 000 źrebiąt w hodowli sportowej
Holandia - 16 mln ludzi - rocznie ponad 20 000 źrebiąt w hodowli sportowej
Pollska - 40 mln - rocznie niewiele ponad 1000 źrebiąt w hodowli sportowej

Może i Polska to olbrzymi kraj (w co wątpię) ale hodowla polska to kurdupel i musi się opierać na pojedynczych przypadkach.
To po pierwsze.

Po drugie koń sam, nawet nie wiadomo jak zdolny, nie osiągnie żadnej klasy bez jeźdźca. Ilu mamy takich jeźdźców jak Głoskowski, którzy chcą i umieją popracować z polskimi końmi ? Trzech czy czterech ? W Niemczech i w Holandii są ich tysiące.

no i dlatego Polska ZAWSZE będzie daleko w tyle. Jeden koń na xxx koni wywożonych za granicę nie powinien być powodem do dumy.
Jeden koń na xxx koni wywożonych za granicę nie powinien być powodem do dumy.

Powinien być. Jeśli nie będziemy dumni nawet z małych sukcesów i nie przyjmiemy ich jako wskazówki, nigdy do niczego nie dojdziemy.  Belgia ma w tej chwili może najlepsze konie skokowe naświecie. Na ostatnim korungu BWP przy pełnych trybunach  i w transmisji przekazywanej na cały świat  chwalili się m.in. sukcesem konia Duke of Carneval który pod Radosławem Zalewskim (jeźdźca tez wymienili z imienia i nazwiska ) wystartował w Normandii. Dla Belgów nich było ważne, które zajął miejsce, ważne że tam był.
korys mylisz się, właśnie ten jeden powinien być sygnałem, że warto szukać,poza tym nie jeden jak się okazuje- bo i konie forumowej quanty i parę innych ( też trakenów😉 ) i to tylko z ostatniego miesiąca, jak już titina napisała tych koni z PL, z polskimi rodowodami jest w mniejszym i większym sporcie sporo. Warto pokazywać takie rodzynki a nie szufladkować je, to ma być motywacja, że można DOBRE konie z PL sprzedawać za DOBRE pieniądze DOBRYM zawodnikom.
Heykowski-piona!
Schockemohle na swoich stronach non stop chwali się Crazy Quickiem😉
zwracam honor  👍
Mam kilka koni na sprzedaż, jest większe zainteresowanie nimi poza PL niż w kraju. Niestety u nas często panuje przekonanie, że zdrowy młody koń, poprawny pokrojowo ma kosztować 3000zł. A hitem są panienki, co im za roczniaka 1500zł za dużo albo chcą aby w cenie zawieźć konia na drugi koniec kraju.
Jakoś z Niemiec nie padają pytania o cenę a o zdrowie i charakter konia.
Chwalić trzeba wszystko , nawet konie nie polskiej hodowli a zrobione i przygotowane przez polskich zawodników ,bo to oznacz że Polacy potrafią pracować z końmi , a jak się dorobimy większej ilości dobrych koni to będzie komu na nich jeździć
a jak się dorobimy większej ilości dobrych koni to będzie komu na nich jeździć

Nie. Jak się dorobimy większej ilości dobrych jeźdźców, to polskie konie nie będą kończyły w rekreacji.
s.heykowski, polać Ci!
To najpierw trzeba zmienić założenia i nie hodować koni do rekreacji. 😁
Przekonywaliście mnie że hodowla koni do rekreacji w Polsce to droga do sukcesu , teraz po Dioklesie już jest zmiana koncepcji ,za chwilę przyjedzie ktoś z zagranicy kupi parę koni do rekreacji i znowu będzie zmiana planu i odtrąbicie sukces . Tak wygląda polski sposób na hodowlę.Innym zmiana koncepcji zajmuje lata a nam miesiąc  😁
Smok10, nawet konia od woza do P w ujeżdżeniu zrobisz, a jak są ułożone młode konie? Jest masa koni, które aż boli jak się na nie patrzy. Niedopasowany sprzęt, chodzące na kopach i ręcznym. Kiepsko wyszkolone konie, kiepska rekreacja i takie błędne koło.
Już same założenia kupna konia są do d..y co opisałem parę postów wcześniej   😁
Ludzie chcą kupić dom bez fundamentów i zainwestować w niego krocie ,a potem się dziwią że mają ruinę za kupę kasy.

Nowielice, Racot, Liski, Walewice, Prudnik, Janów, Żabno,  Nad Wigrami, p. Szurik, p. Makowski, p. Mazurek, p. Chmielewscy, p. Zuber, p. Dąbrowski, p. Drabiński, p. Idzik, p. Bienkowie, p. Siergiej, p. Romanowski. p. Ludwiczak, p. Gołaś -  na jakiej podstawie twierdzisz, że ci hodowcy zakładają sobie hodowanie koni do rekreacji ?
Wiesz dobrze że nie o nich mowa bo większość swoją hodowlę opiera ma sprawdzonych zagranicznych reproduktorach i klaczach
Wiesz dobrze że nie o nich mowa bo większość swoją hodowlę opiera ma sprawdzonych zagranicznych reproduktorach i klaczach

Ale  poza może jeszcze dosłownie kilkunastu  osobami (przepraszam tych których nie wymieniłem) to jest cała polska hodowla koni sportowych. Nie namawiaj do hodowli koni sportowych ludzi którzy nie umieją i nie chcą takich koni hodować, bo nigdy tego nie robili, nie robią i nie będą robić.
Jest tylko różnica że tamci nie narzekają i nie sprzedają koni na mięso lub po cenie mięsa. 🤔
Jest tylko różnica że tamci nie narzekają i nie sprzedają koni na mięso lub po cenie mięsa. 🤔

A co tobie do tego, za ile, komu i na co ktoś sprzedaje konia, czy narzeka czy nie ? Jego koń, jego sprawa
Bo psuje rynek i obraz całej hodowli
To jeszcze musisz zmusić klientów, żeby chcieli te super konie kupować i nie psuć wizerunku oraz nie wpływać na twoje wrażenia estetyczne.
Bo psuje rynek i obraz całej hodowli

Obraz może popsuć tylko jakiemuś zupełnemu ignorantowi, który nie widzi różnicy między prawdziwą hodowlą a zwykłym chowem.  Rynku też nie psuje, bo jeśli ktoś ma rozum i szuka konia do sportu to pojedzie go szukać w którejś z wymienionych przez mnie hodowli a nie do Józka Bulwy z Orczykowic, który se chowie kunie do bryczki.
[quote author=Smok10 link=topic=1647.msg2281517#msg2281517 date=1422788626]

p. Siergiej,
[/quote]

No i tu jest właśnie różnica . Niemieckie związki hodowlane składają się nie tylko z wielkich hodowli ale i z małych Józków Bulwów z Orczykdorfu którzy hodują sobie koniki , tyle że  wg wskazań i pod nadzorem związku hodowlanego  . 😉 Dobre a czasem i wybitne konie kupuje się nie tylko od największych producentów ale też od tych Józków.  😉 Poza tym , ty bronisz jak Rejtan przede wszystkim hodowli koni stricte pochodzenia polskiego ,ale gdy brak ci argumentów wyskakujesz z hodowlą koni urodzonych w Polsce ale z matek i ojców zachodnich. Cała ta dyskusja z tobą nie ma sensu , bo najpierw szczycisz się koniem Małopolskim i chciałbyś żeby wszyscy  na podstawie tego jednego konia oceniali i zachwycali się polską hodowlą , potem że jak ktoś szuka konia do sportu to musi jechać do tych co hodują konie na bazie zachodniego materiału , a wcześniej to były odpady które zaśmiecają hodowlę .  😲 😲 😲 😲 Ja już zgłupiałem przy tobie . Jak dałem ci argument poparty faktami jak np:  jaki wpływ miały zmiany przepisów FEI i raptowny skok ( 1200% w skali jednego roku i akurat po zmianie przepisów  ) udziału koni Małopolskich w WKKW , to tematu nie rozwijasz bo jest on dla ciebie niewygodny a twój argument że wzrost o 1200% nastąpił bo wszyscy jednego roku przesiedli się z Folblutów na Małopolaki , chyba sam nie wierzysz w te bzdury które wygadujesz !  😁 . Poprostu nie ma rzeczowej rozmowy i brak ci argumentów , tak to jest dobre a to złe , nie , jeden koń wyhodowany i sprzedany to i jeden koń i jeździec jest wspaniały a cała reszta jest do d..y . Teraz najlepsze konie to Małopolaki o które zabija się świat bo kupił go O'connor a zrobił go Głoskowski .Czyli mamy jednego konia i jednego jeźdźca w 40 000 000 kraju a najlepsza do sportu jest rasa Małopolska , tyle że po zakupy koni sportowych to do Hodwli Siergiejów którzy chyba nawet nie uzają swoich koni w Polsce http://www.zelichow.pl/nasprzedaz.html. 🙄 🙄 🙄 I większość sprzedają za granicę http://www.zelichow.pl/news.html Not'a bene odnoszą o wiele większe sukcesy za granicą jak Diokles i jest ich o wiele więcej jak jeden a jakoś nikt o nich nie pisze. 😉 A przecież ktoś je przygotowuje i na nich jeździ .

P.S Idąc za ciosem , proponuję wystąpić do PZJ o zmianę przepisów w skokach i ujeżdżeniu i przyznawać po 1000 punktów rankingowych za przejazd na koniu rasy Małopolskiej w konkursach L1 i L10R i już mamy sukces polskiej hodowli i możemy robić imprezę , gratulować sobie i wręczać kwiaty . Tego byś chciał ,Co NIE ? !!!! 🤔 Specjalnie podałem konkursy na styl jeźdźca bo te konie są tak genialne że jeźdźcy mogą się tylko od nich uczyć . 😉
Poza tym , ty bronisz jak Rejtan przede wszystkim hodowli koni stricte pochodzenia polskiego ,ale gdy brak ci argumentów wyskakujesz z hodowlą koni urodzonych w Polsce ale z matek i ojców zachodnich.
Zmyślasz. Nic takiego nie powiedziałem bo ani w Polsce, ani w Niemczech, ani we Francji nie hoduje się koni koni stricte polskich, francuskich ani niemieckich.

najpierw szczycisz się koniem Małopolskim
Nie szczycę się, ale uważam że ta hodowla potrafi dać dobre i bardzo dobre konie

chciałbyś żeby wszyscy  na podstawie tego jednego konia zachwycali się polską hodowlą

Zmyślasz, nigdy czegoś takiego nie napisałem

Jak dałem ci argument poparty faktami jak np:  jaki wpływ miały zmiany przepisów FEI i raptowny skok ( 1200% w skali jednego roku  ) udziału koni Małopolskich w WKKW , to tematu nie rozwijasz bo jest on dla ciebie niewygodny .

Rozwinąłem, bo to wygodny temat i obnaża twoja ignorancję

Gdybyś miał choć odrobinę wiedzy, to wiedziałbyś, że wzrost ilości koni małopolskich startujących w wkkw był spowodowany tym, że:

1.-  po zmianie w 2004 roku przepisach FEI dotyczących próby terenowej (rezygnacja z kilkunastu kilometrów dróg i ścieżek oraz kilku kilometrów stipla ), w nowej formule wkkw zaczął się liczyć bardziej  czworobok i parkur

2.- zawodnicy  zaczęli szukać koni, które  będą się spisywać w tej nowej formule lepiej niż folbluty, dotąd bardzo często używane w tej dyscyplinie

3.- na wzrost zainteresowania u najlepszych zawodników  końmi małopolskimi w wkkw miały decydujący wpływ bardzo dobre wyniki tych koni w MPMK

4.- przepisy PZJ nie miały tu żadnego znaczenia, bo z tymi konmi które sie zaczęły pokazywać w iększych konkursach ok. 2010 roku zawodnicy zaczęli prace już w latach 2004-2006

Pisałem to już dwa razy, napisze i trzeci skoro tak ciężko ci zrozumieć .

Wzrost liczby koni małopolskich w wkkw spowodowany był skrócenie próby terenowej o ponad 20 kilometrów,  w związku z czym do większego znaczenia doszedł czworobok i parkur. W tych nowych warunkach folbluty na których wcześniej jeździło bardzo wielu polskich jeźdźców spisywało się źle, dlatego też przesiedli się  oni xx na konie małopolskie.

Nie wiem jak ciężko trzeba myśleć, żeby tego nie zrozumieć

Ja już zgłupiałem przy tobie .

Podejrzewam, że byłeś już taki zanim ja zacząłem pisać na tym forum.
[quote author=Smok10 link=topic=96718.msg2264006#msg2264006 date=1420972932]
Nie mają Topowych koni , bo nie mają topowych sponsorów . Arabowie kupują konie od Topsa i pieniądze nie mają dla nich rzednego znaczenia . Nie ma w Plsce nikogo kto kupił by żonie konia za 11milionów Euro ,a to jej n-ty z rzędu w stajni. Nie ta liga kasowa.

I nigdy nie będzie a topowe konie będą jeszcze droższe. Jeżeli będziemy patrzeć tylko tam, to zawsze będziemy zbierać resztki z ich stołu.

Czy nie uważasz więc, że jeśli nie możemy takich koni kupić, to powinniśmy je sami wyhodować, tak jak zrobili to Holendrzy czy Belgowie ?
Czy możemy prowadzić taką hodowlę bez bardzo wielu, bardzo dobrych zawodników, których przecież według ciebie mamy ?
Dlaczego w czasach, kiedy polscy jeźdźcy walczyli tylko na polskich koniach, mieliśmy lepsze wyniki niż teraz, kiedy mają otwarte autostrady do Niemiec i dalej ?
Czy nie dlatego, że najlepsi jeźdźcy przerabiali wszystko to, co się do sportu nadawało ?
Jeżeli polska hodowla nie będzie mogła liczyć na bardzo dobrych polskich jeźdźców, to na kogo ma liczyć ?
Skoro polskich jeźdźców nie stać na topowe zagraniczne konie, to na co liczą, ze kiedyś je będą rozdawać za darmo ?
Czy nie myślisz, ze takie bałwochwalcze wpatrzenie w Zachód to zguba i polskiego jeździectwa, i polskiej hodowli?
[/quote]

Jak się czyta te twoje odezwy do narodu to trudno nie mieć wrażenia że stoisz murem za czymś czego nie ma  🤣 Zawodnicy i prawdziwi hodowcy ( jak wspomniana przez ciebie hodowla Siergiej ) sobie poradzą .  😁 😁 😁

[quote author=Smok10 link=topic=1647.msg2281574#msg2281574 date=1422796264]
Poza tym , ty bronisz jak Rejtan przede wszystkim hodowli koni stricte pochodzenia polskiego ,ale gdy brak ci argumentów wyskakujesz z hodowlą koni urodzonych w Polsce ale z matek i ojców zachodnich.

Zmyślasz. Nic takiego nie powiedziałem bo ani w Polsce, ani w Niemczech, ani we Francji nie hoduje się koni koni stricte polskich, francuskich ani niemieckich.
[/quote]

No po dotacjach , rasa Małopolska stała się rasa endemiczną  😁

Nie można tak sobie rzucać "się z....ło" bez podstaw. Podaj konkrety, podaj średnie współczynniki powodzenia koni małopolskich w sporcie wtedy i teraz, porównaj i dopiero wtedy wydawaj sądy - czy jest lepiej, czy gorzej. Jeśli piszesz, że rasa małopolska nie wypadała gorzej od importów, to tez porównaj te wskaźniki, tak to powinno wyglądać, wtedy naprawdę coś udowodnisz. Na razie to tylko coś ci się wydaje.

Odra dalej jest granicą, w tym przypadku granicą kultury hodowlanej i co z tego wynika - szacunku dla własnej hodowli. Jedź tam, porównaj pierwszy lepszy korung z ZT dla ogierów u nas to ją zobaczysz. I nie myślę tu o koniach, tylko o całej reszcie.

A jeśli myślisz, że polskie jeździectwo wypłynie na top na topowych koniach z zachodu, to szerokie drogi. Też się będę cieszył. Tylko pamiętaj, że jeżeli Polak wygra coś wielkiego na niemieckim koniu, to dla Niemca będzie to tylko kolejny sukces niemieckiego konia. Niemieckie konie są dobre, nawet Polacy na nich wygrywają. Zaboli ich dopiero wtedy, kiedy ich ogra na polskiej szkapie. Ale przy takim myśleniu jakie u nas panuje to nam raczej nie grozi.

Chcesz się odegrać na Niemcach za Grunwald , rozbiory , 1 i 2 wojnę światową i za Ramzesa . To już lekki fijoł .  😁

A tak a propo's to dlaczego sprzedano Dioklesa O'conorowi ??? zamiast dać Głoskowskiemu szansę żeby Polski jeżdziec wypromował Polskiego Konia ?????? !!!!!  😤 😤 😤 Skoro było tak wspaniale i Andrzej tak go świetnie jeździł i pokazywał  to po co wzywano Topsa i szukano klijenta ?????

Poza tym , twoje argumenty ::::  Zmiana przepisów odnośnie skrócenia próby terenowej w 2004 skutkowała 1200% wzrosrem ilości  koni Małopolskich sklasyfikowanych  w 2010r czyli z czapy, akurat 6 lat póżniej .
czy może
Zmiana przepisów w 2010 r skutkowała doliczeniem koni startujących poprzednio w rywalizacji krajowej a po zmianie przepisów FEI w 2010r doliczeniu ich do koni startujących w rywalizacji międzynarodowej co nabiło statystyki koni Małopolskich sklasyfikowane przez FEI o 1200% jednym ruchem .

Widać że żadne argumenty do ciebie nie docierają . !!!!  😁 😁 😁 😁
Jak się czyta te twoje odezwy do narodu

To nie były odezwy do narodu tylko proste pytania do ciebie, na które nie umiałeś odpowiedzieć

to trudno nie mieć wrażenia że stoisz murem za czymś czego nie ma  🤣

Skoro masz wrażenie, że można stać za czymś czego nie ma, to raczej nie mu nie ulegaj, bo i bez tego  wypisujesz tu bajki z mchu i paproci.

Zawodnicy i prawdziwi hodowcy sobie poradzą .  😁 😁 😁

Ani jedni, ani drudzy bez siebie nic nie osiągną

No po dotacjach , rasa Małopolska stała się rasa endemiczną  😁

Zawsze taka była, gdyby tak nie było, to nie to nie dostałaby dotacji. To chyba proste, nie ?

I tak a propos - nie do końca uważam hodowlę w Żelichowie za hodowlę polską. To co mają wpisane do ksiąg niemieckich z formalnego punktu widzenia reprezentuje hodowlę niemiecką
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się