Siatka na siano - z małymi oczkami

borkowa., moje na dzień dobry dostały tą z busse z oczkami 3.5cm, myślałam, że będą się męczyć , ale tak się wkręciły, że zamiast luzu preferują bawić się z siatką 🤣 kwestia minut jak opracowały szybkie pobieranie siana z niej 😉
Jeżeli mowa o wielkości oczek to uważam, że wszystko zależy od konia. Moja ma 155 cm w kłębie i jest z tych zżartych, przeczyć nie będę. Oczka 3x3 ją wkurzały. Szarpała siatkę, rzucała nią. Czasami próbowała przednimi nogami w niej grzebać. Stanęło na 5x5. I to był strzał w dziesiątkę.
borkowa., jeżeli duży koń to polecam zacząć od oczka 8 cm, jeśli z tych mniejszych to 4 cm. Ogólnie jeśli koń nigdy wcześniej nie jadł z siatki to zalecane jest zacząć od większych oczek żeby koń mógł się przyzwyczaić do nowego sposobu pobierania siana. Frustracja i spinanie się konia który nie radzi sobie bo oczka są za małe nie jest niczym dobrym
Mam stadko kucy różnej wielkości i jedzą z podwójnych siatek z oczkami 2,5cm z piece of hay. Ponad rok temu kupiłam ślązaka ponad 170cm i ponieważ odrazu dołączył do stada to również jadł z tych siatek od pierwszego dnia. W poprzedniej stajni miał siatki z dużym oczkiem. Poradził sobie bez problemu. Więc to kwestia konia.
Siesiepy   Ponczek bez rączek
30 stycznia 2023 22:54
Hej, orientuje ie się może czy siatka Piece of Hay "na balot wielkości 120-140cm" będzie ubierała się bezproblemowo na baloty 140? Czy lepiej zamówić 140-160?
megi007, w poprzedniej stajni miał siatkę z dużymi oczkami więc już miał okazję się nauczyć. Ale fakt że trafiają się konie które i z 2 cm oczek załapią od razu ale to chyba wyjątek od reguły zwłaszcza jeśli chodzi o duże konie 😉

Siesiepy, jeżeli wyjdzie że musi być ta większa to koszt kosmos. Przy drugiej polecanej przeze mnie firmie masz siatkę dedykowaną na balot 140 i taniej niż ta mniejsza wersja od PoH. Moim zadaniem są mocniejsze, jakby grubsze 😅
kupiłam dwie - 5,5 i 3,5 dziś mają dotrzeć, więc zobaczę co to będzie 😉
Siesiepy   Ponczek bez rączek
31 stycznia 2023 13:40
jul-rose, chodzi o Hay Hey? 🙂
Siesiepy, Nie, Hay Hey nie próbowałam. Chodziło mi o Bentlie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się