[quote author=Być. link=topic=19013.msg1403625#msg1403625 date=1337191909]
JolantaG, daje co 5 m swoje metalowe i na środku jeszcze plastik, taki straszak.
[/quote]
Beton to według mnie to jednak troche za gęsto, 10 metrów niby wydaje się okej, tylko obawiam się troszke, że przy wiatrach będzie mi bardzo taśmą szarpać. A u mnie wieje często bo teren odsłonięty.

tak mam od zachodu, skad wieje ok 80% wiatrów, czasem takich, że mało głowy nie urwie.
A taśme mam 4 cm, cieńszych nie kupuje bo to badziew straszny, a obecną mam juz 4 lata i jest w świetnej formie.
Trzeba będzie wypróbować jak to będzie zanim zaczne słupki wkopywać i czy jednak nie zrobić co 8 m.
Co do jaskrów to wapnowanie sprawdza sie, ale tylko regularne co 3 lata i w przypadku pełnej odnowy pastwiska. Czyli wapno na jesień, orka zimowa i na wiosne wysiew trawy.
Wapnowanie łąk już z rozprzestrzenionymi i zakorzenionymi jaskrami niewiele daje, bo one już tam są i w najlepsze sie "rozmnażają" coraz bardziej.
Jeśli pastwiska są bardzo podmokłe i wysychają wiosną bardzo późno, trzeba meliorować niestety.
Co do opryskiwania - 😵 😵 😵.
Nie zwraca uwagi nikt, ani na pore, ani na wiatr, ani na pole sąsiada. 🤔wirek:
Ręce mi czasem opadaja do samej ziemi.
Ostatnio mi taki jeden tłumaczy, że teraz środki są takie, że można pryskać nawet po pszczołach i im nie szkodzą 🤔wirek:. Rzepaków mamy bardzo dużo, a pszczół prawie wcale. Na wiśniach i czereśniach było bardzo mało. Pojedyncze sztuki.
Co do pryskania podczas wiatrów i "nowoczesnych" końcówek - nie zauważyłam tego w praktyce.
W tamtym roku sąsiad pryskał buraki sąsiadujące z moim sianem. Akurat wiało porządnie, i akurat w strone mojego pola.
Zapryskał mi całe siano, do którego właśnie zajechaliśmy wałować i miało być prasowane. Nie było. Bo było zwyczajnie mokre.
Opierdziel gość dostał to udał durnia, że mikroelementami pryskał i to nie szkodzi. Miałam ochote tak go pacnąć w facjate, ale doszłam do wniosku, że po co z idiotami się męczyć, to pan i władca na całą wieś, a wszyscy tacy sami. Więc i wojna z całą wsią by wisiała w powietrzu.
Cięzko jest się postawic jak sie jest samemu przeciw wszystkim.