Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
ash, o dzieki, bo nigdzie nie moge znalezc.
Jeżeli 27 stycznia obchodziłam 16 urodziny to przekroczyłam 16 rok życia czy jak to formalnie wygląda?
Chodzi mi dokładniej o to :
2.Warunkiem ubiegania się kandydata o przyjęcie do klasy pierwszej jest ukończenie 8 lat i nie przekroczenie 16 roku życia
Jeżeli 27 stycznia obchodziłam 16 urodziny to przekroczyłam 16 rok życia czy jak to formalnie wygląda?
Chodzi mi dokładniej o to :
2.Warunkiem ubiegania się kandydata o przyjęcie do klasy pierwszej jest ukończenie 8 lat i nie przekroczenie 16 roku życia
Skończyłaś szesnaście wiosen, więc po ptokach.
flygirl, miałam, ale zrezygnowałam.
A czemu? I jak to jest z tymi pieniędzmi na tym oszczędnościowym, mogę je wydać, przelać, cokolwiek?
Zrezygnowałam, bo za dużo kasy mi tam odkładało. Głupio brzmi 😉 To co zaokrągli do pełnych "10zł" to odkłada na mSaver. Jak kupowałam bilet MPK za 3zł to na mSaver odkładało mi 7zł. Jak płaciłam kartą 10,01zł to odkładało 9,99zł. Po 2 tygodniach 200zł miałam tam odłożone. Niby fajnie, ale idąc na zakupy w pewnym momencie wyskoczy Ci brak kasy na koncie, a 500zł na mSaverze. Żeby je wydać musisz przelać je na normalne konto. Raz w miesiącu można za darmo przelać. Za każdy kolejny przelew w miesiącu płaci się 5zł, 10zł? Nie wiem ile tam w cenniku jest. No i oprocentowanie jest maaarne.
Kurczę, a mi tak mało tam odłożyło. 😁 W ogóle nie wiem jakim cudem dopóki mi nie napisałaś, że można przelać na to standardowe konto to nigdzie nie widziałam tej możliwości, a teraz się nagle pojawiła. 🥂 Także dziękuję ci bardzo. 🙂
Mam pytanie dotyczące ekg. Morfologia zespołu QRS określa nam tylko źródło pochodzenia sygnału czy coś jeszcze? Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi, która rozwiałaby moje wątpliwości. 😵
Kurczę, a mi tak mało tam odłożyło. 😁 W ogóle nie wiem jakim cudem dopóki mi nie napisałaś, że można przelać na to standardowe konto to nigdzie nie widziałam tej możliwości, a teraz się nagle pojawiła. 🥂 Także dziękuję ci bardzo. 🙂
Ja po miesiącu zrezygnowałam, chociaż już po 5 dniach żałowałam, że dałam się namówić. Może mało kartą płacisz.
Zrezygnowałam, bo za dużo kasy mi tam odkładało. Głupio brzmi 😉 To co zaokrągli do pełnych "10zł" to odkłada na mSaver. Jak kupowałam bilet MPK za 3zł to na mSaver odkładało mi 7zł. Jak płaciłam kartą 10,01zł to odkładało 9,99zł. Po 2 tygodniach 200zł miałam tam odłożone. Niby fajnie, ale idąc na zakupy w pewnym momencie wyskoczy Ci brak kasy na koncie, a 500zł na mSaverze. Żeby je wydać musisz przelać je na normalne konto. Raz w miesiącu można za darmo przelać. Za każdy kolejny przelew w miesiącu płaci się 5zł, 10zł? Nie wiem ile tam w cenniku jest. No i oprocentowanie jest maaarne.
ej ja mam mSaver i działa to zupełnie w inny sposób ;O mam stały przelew co miesiąc z mojego rachunku na mSaver w wysokości 10zł, wszelkie inne pieniądze muszę sama na niego przelać, nic samo na niego nie przechodzi. Ot zwykły rachunek oszczędnościowy, oprocentowany na 5%. O co chodzi? Korzystamy z innego mSavera? Może da się różne opcje wybrać?
to teraz ja mam pytanie 😂
czy jest możliwość wysłania 'poczty' (liścik jeden, mały, malutki) za pomocą...ptaka? 😁 no bo przecież takie gołębie pocztowe np działały? jak one trafiały do adresatów? jak to wygląda dzisiaj?
hedonistka, przeceniasz poczciwe szaraki. one po prostu trafialy do domu- czyli bralo sie takiego golebia gdzies i puszczalo, a on wacal do domu z wiadomoscia. GPSa nie mialy i adresow nie odnajdywaly 😉
Jak sobie takiego wychowasz i wywieziesz, to mozesz sobie cos wyslac 😁
[quote author=JARA link=topic=20.msg1678734#msg1678734 date=1360081030]
ej ja mam mSaver i działa to zupełnie w inny sposób ;O mam stały przelew co miesiąc z mojego rachunku na mSaver w wysokości 10zł, wszelkie inne pieniądze muszę sama na niego przelać, nic samo na niego nie przechodzi. Ot zwykły rachunek oszczędnościowy, oprocentowany na 5%. O co chodzi? Korzystamy z innego mSavera? Może da się różne opcje wybrać?
[/quote]
Sprawdź stan mSavera 😁
A tak poważnie to oprócz tego, że za każda wydaną kasę zaokrągla to jeszcze raz w miesiącu można wykonać polecenie przelewu z normalnego konta na msaver.
http://www.mbank.pl/oszczednosci/regularne-oszczedzanie/msaver/index.html
szafirowa, a to nie było przypadkiem tak, że one wracały do gniazda? To znaczy w podróż brało się samca i puszczało z listem, a on wracał do samicy. Chyba, że w książce kłamali. 😉
Też mam pytanie. Czy można reklamować kartę, skoro przestała działać płatność zbliżeniowa?
Ituch, na karcie powinnaś mieć numer na infolinię, zadzwoń powiedź że nie działa, powinni Ci wymienić na nową.
Ituch, ale to nie przeczy- wracal do domu=gniazda. Czyli wszystko sie zgadza, a czy byla tam samica czy nie i czy lata tylko samiec, to sie nie orientuje.
Czy kelnerka musi posiadać książeczkę sanepidu? Ile zazwyczaj trwa wyrobienie?
Ada, dzięki tak zrobię. 🙂
szafirowa, tylko mi chodzi o to, że gołąb bardziej wraca do samicy, która jest w gnieździe niż samego domu. Tak czy siak, nie działa to na zasadzie "Janek Kowalski, Pocztowa!". Pewnie dlatego czarodzieje używali sów. 😁
co to za podkład? z jakiego utworu?
najbardziej znany motyw w 0:38
nie zasnę, jeśli się nie dowiem. utwór kojarzę, ale nie mogę sobie przypomnieć, co to jest 😁
Ada, musi. Przynajmniej jak pracowałam za barem i jako kelnerka to musiałam mieć wyrobioną. Mi zrobienie książeczki sanepidu zajęło około 2 tyg.
kotlet, dzięki :kwiatek:
Czy idąc na rozmowę kwalifikacyjną powinnam już posiadać książeczkę sanepidu? Jej brak może mnie wykluczyć jako potencjalnego pracownika czy raczej po prostu jak dostanę pracę będą mogła ją wyrobić?
Pamięta ktoś skecz o porannym GPSie? Parę lat temu leciał w tv i nie mogę go znaleźć, nie pamiętam który kabaret go grał. Facet budził się rano, chodził po domu i robił wszystkie czynności kierowany GPSem 🙂
Grupa Rafała Kmity - GPS dla zaspanego? Tylko nie wiem czy jest na YT 👀
O co chodzi ze "Spotted: cośtam" na FB? Gdzie cośtam to na przykład nazwy szkół, komunikacja miejska poszczególnych miast, itp.
Ada, ja idąc do pierwszej roboty gdzie miałam styczność z jedzeniem podawanym klientom dostałam po prostu skierowanie na badania itp. Z tym że to była duża sieciówka i oni mi płacili za jej wyrobienie. Generalnie nie powinno być to minusem ale w mniejszych lokalach mogą cię skreślić bo to "dodatkowe koszty dla firmy"... Ale co firma to firma. Mnie kiedyś pani ładnie zjechała za to że w CV wpisałam że posiadam książeczkę i jak jej ją pokazałam na rozmowie kwalifikacyjnej to okazało się że nie jest ważna bo trzeba badania u lekarza med. pracy odnawiać po każdej zmianie pracy (tzn przed przyjęciem do pracy w nowym miejscu)...
fin, z tym spotted:cośtam chodzi o to że jeśli zobaczysz coś ciekawego/nietypowego/zabawnego co się dzieje w danym miejscu albo kogoś kto ci się spodoba/zaintryguje to możesz to na takiej stronie anonimowo podzielić się tym ze światem. Po prostu wysyłasz wiadomość do administratora strony w stylu np: "pozdrawiam serdecznie pana menela który swoim aromatem obrzydził mi podróż autobusem linii XYZ o godzinie 12:34." I on to wrzuca na stronę główną i wszyscy sobie mogą to przeczytać, skomentować i dać lajka. Tyle.
Jak dla mnie te strony są strasznie głupie.
Fin, polega to na tym, że możesz tam napisać "pozdrawiam fajnego bruneta w fioletowym szaliku, siedziałeś przy automacie z kawą w bibliotece, fajne z ciebie ciacho" i tym podobne 🤣 Ogólnie spotting wziął się od obserwowania samochodów, pociągów itp a ostatnio jest moda na "spottowanie" różnych ludzi (takich co ci się podobają albo takich co narobili sobie obciachu, różnie) w miejscu, w którym często przebywasz (np. uczelnia, autobus linii X czy nawet dzielnica miasta/ miasto)
Ostatnio się natknęłam na spottowaną parafię. 😂
Grupa Rafała Kmity - GPS dla zaspanego? Tylko nie wiem czy jest na YT 👀
Tak! Dziękuję! Na tvp.pl znalazłam 🙂
Polecam Bisz - Transpoting
smarcik ja mam oprocentowanie 9%, przy zakupach zaokrągla do pełnej kwoty i tam to zaokrąglenie odkłada, a za każdy przelew wskakuje mi tam 5 zł
Ada mnie na rozmowie spytali czy mam książeczkę, jeszcze nie miałam, a mimo to zadzwonili i powiedzieli, że zaczekają aż ją wyrobię. Także zależy od pracodawcy. 😉