wypieki i słodkości domowej roboty

safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
06 stycznia 2021 10:17
Jak macie gorąco to włóżcie najpierw pustą miskę do lodówki na chwilę. Może pomóc.
Moje "gorąco w kuchni" było przy 30 stopniach w sierpniu 😀 Ale taki patent z miską brzmi ciekawie 😀
madmaddie   Życie to jednak strata jest
10 marca 2021 15:09
szukam przepisu na dobre, ciężkie, najlepiej pełnoziarniste ciasto z jabłkami. Takie, gdzie mieszam ciasto z jabłkami, nie szarlotkę. Ktoś coś? :kwiatek:
madmaddie, - w poniższym przepisie śmiało możesz użyć pełnoziarnistej mąki - to taki idiotoodporny przepis, mega prosty 🙂

Orzechowiec z jabłkami

• 1 szklanka oleju
• 4 jaja
• Łyżeczka proszku
• Łyżeczka sody
• 2 szklanki mąki
• Szklanka cukru
• 8 dużych jabłek
• 1 szklanka rodzynek
• 1 szklanka orzechów włoskich
• Olejek migdałowy

Jabłka zasypać cukrem na 3h, z pozostałych składników wyrobić ciasto ręką powoli dodając olej. Wymieszać z jabłkami. Piec 1h piekarnik 180 stopni. Gorące ciasto można polać czekoladą - ja często to pomijam, lubię bez.
Mam wrażenie, że przy zastępowaniu zwykłe pszennej pełnoziarnistą warto zwiększyć lekko ilość mokrych składników - już kilka razy przy takiej podmiance ciasto wychodziło jakieś suche :/
madmaddie   Życie to jednak strata jest
11 marca 2021 07:13
upiekłam je wczoraj i wyszło fajnie! bez orzechów (bo nie miałam) i bez rodzynek (bo nie lubię). Wilgotne jest od jabłek - nie odstawiałam ich na 3h, od razu wymieszałam i wsadziłam do środka. Dodałam sporo cynamonu. Dobre 🙂 właśnie jem zamiast śniadania. Użyłam mąki drobnej, pszennej, 1850, z nią podmiana mi wychodzi zawsze (oprócz drożdżowych)
Muszę ogarnąć orzechy i zrobić jeszcze raz 🙂
madmaddie, - jabłka jak odstawisz to puszczają sok i jest bardziej delikatne, ale też czasem pomijam 😉 Też robię czasem z cynamonem, choć olejek migdałowy również nadaje fajny smak.
To trochę ciasto, do którego można różne rzeczy wrzucić- żurawinę zamiast rodzynek, albo suszone śliwki, morele, kawałki czekolady. Co kto lubi 🙂
keirashara Mam zamiar jutro je upiec! Jakie wymiary blaszki sprawdzą się do tego wypieku?
Asiulla, - standardowa duża prostokątna blacha
Przeglądam przepisy na babkę drożdżową, macie jakieś sprawdzone?
Piekę co roku z tego przepisu:
https://whiteplate.com/2008/03/babka-wielkanocna/
Trochę więcej mąki wychodzi - ok 600g - >4 szklanek. Ciasto jest luźne i lepkie, takie ma być. I rozczyn robię na mleku, nie wodzie. Wychodzą z tego przepisu dwie wielkie baby. Rodzynki moczone w rumie (w tym roku w wódce). Nie lukruję. Daję skórkę startą z całej cytryny i całej pomarańczy, dzięki czemu babka ma przepiękny żółty kolor.
Dzięki, spróbuję
edit
Wyszła ładna, jutro sprawdzimy czy dobra  😀
Super  😅
U mnie dwie:

Piękne baby!
U mnie sernik pistacjowy, do tego tort w połowie drogi - jeszcze tynkowanie zostało.




PS - czy wam też ostatnio galeria odwraca foty? :/
Tak, babkę wklejałem dwa razy
keirashara, piękne, kocham pistacjowe smaki 🙂 Gdzie kupiłaś pastę pistacjową?
U mnie brownie sernikowe z malinami, ale fot brak 😉
Cricetidae, - nigdzie 😉 Robię z pistacji, bo jeszcze nie trafiłam na dobrą pastę. Dwa razy kupiłam, dwa razy wyleciała do kosza, więcej nawet nie próbuję.
Kupuje w Lidlu nie solone pistacje, obieram, miele w blenderze i dodaję mleczko skondensowane. Potem dwa jaja, 250g twarogu, 250g mascarpone, bzik mikserem, wylewam na ciastki i do pieca. Smak boski 😀 Koszt mniej boski, ale od święta można zaszaleć 😁
keirashara, dzięki wielkie! tez wolę zrobić swoje 🙂
Potrzebuje inspiracji
Muszę zrobić tort na 12 osób na dość ważna uroczystość a chyba się wypaliłam, bo nie mam pomysłu a nie chce się powtarzać, trochę tortów ma koncie już mam...
Chce zrobić cos oblanego lustrzaną polewą (w smaku gorzka czekolada) a w środku chciałabym zrobić dwa musy tylko właśnie nie wiem jakie .0246974398934E+34; Lubię łączyć owoce z ziołami ale mam wrażenie ze wszystko już robiłam... naprawdę nie wiem, zupełnie nie mam pomysłu. Dziewczyny pomóżcie, chce żeby było ładne, smaczne i nie za słodkie
moni, - wiśnie i rozmaryn, wiśnie i imbir, truskawka i bazylia, truskawka i mięta, cytryna i mięta, pomarańcza i mięta, arbuz i bazylia, rabarbar i mięta?
A i zapomniałam dodać, ze w środku nie mogę zrobić klasycznej żelki/fruzeliny

Keirashara myślisz, ze dwa musy: truskawska i bazylia dobrze by grały z gorzka czekolada? Bazylię łączyłam zawsze z biała...
A może w ogóle pójść w kawę albo karmel...Mam totalny brak weny
madmaddie   Życie to jednak strata jest
24 maja 2021 13:58
Proszę o pomoc!
Czy ktoś ma w domu książeczki z serii Biblioteka Poradnika Domowego? Te takie z przepisami. W jednej (CHYBA ciasta i ciasteczka) był przepis na proste kokosowe ciasto: dół a la babka, i chmurka kokosowa. Piekło się to razem, schodziło na to sporo jajek. Szukam i szukam i znaleźć nie mogę 🙁
moni, - mus bazyliowy zrobiłabym z białą, a polewę z gorzkiej i powinno być ok. Ewentualnie bazylię dodać do truskawek, a drugi mus jakiś bardziej neutralny? Ja się z musami nie do końca lubię, bo mam podblatową lodówkę i to wyższa szkoła gięcia mydła przy chłodzeniu 😅
cool👍
Postanowiłam, upiec mojemu tacie tort na urodziny w ramach niespodzianki, czy ma ktoś sprawdzony przepis na dobry, prosty do zrobienia, krem malinowy? Będę wdzięczna za podrzucenie czegoś 😉
NowaJa, - jesteś wprawiona czy początkująca? Jeśli mocno początkująca to zrób klasyczną śmietankę z mascarpone i powtykaj maliny, najprostsze co może być, smaczne i bez ryzyka fakapu 😁
Natomiast najprostszy jaki znam to ten klik. Tylko pamiętaj, żeby nie słodzić śmietany przy ubijaniu, bo będzie mocno słodki. Możesz też dać 50/50 śmietankę i mascarpone, będzie cięższy, ale stabilniejszy. W upały wspomagam się też często śmietan-fixem, ja wiem, zła chemia, ale wolę trochę tej chemii niż żeby mi tort popłynął 😉

Kilka moich ostatnich, po wyprowadzce na pewno mi spadną obroty przez brak odbiorców 😓 I muszę kupić nowy talerz obrotowy, bo łożysko się wyrobiło i idą paski przy tynkowaniu 😤
Konik mój urodzinowy, w środku biszkopt kawowo-czekoladowy, czarne pożyczki, biały mak 😁
20210730_130558.jpg 20210730_130558.jpg
20210727_173841.jpg 20210727_173841.jpg
IMG_20210726_214442_657.jpg IMG_20210726_214442_657.jpg
20210526_175323.jpg 20210526_175323.jpg
20210421_160525.jpg 20210421_160525.jpg
keirashara, jestem początkująca, zdarzyło mi się zrobić jakieś trzy torciki w życiu, każdy był z innego przepisu. Z tego co pamiętam wszystkie wyszły w miarę dobre, więc jakaś totalnie zielona też nie jestem 😉😉
Twoje torty to już widzę pełna profeska 😎
keirashara, jak ja podziwiam takich ludzi jak Ty😍
Nie ogarniam jak można zrobić takie arcydzieło. Jest to dla mnie niewykonanlne po prostu.
Perlica, NowaJa, - dziękuję, choć daleko mi do bycia profi 😅 Jak patrzę na laski w grupach tortowych to o kur....ka. Tam ten tynk i kancik w torcie jest taki, że wywołuje orgazm perfekcjonisty 😍 Nie wspominam o ozdobach.

Dużo dał mi kurs i ćwiczenia, trochę odpowiednie narzędzia (bez dobrego rantu, talerza obrotowego i skrobaczki nie ma co zaczynać, szkoda nerwów, z tym jest milion razy łatwiejsza robota). U mnie w rodzinie od lat jest tradycja samodzielnego gotowania, pieczenia, jesteśmy raczej w tym dobrzy. Każdy ma swoją dziedzinę, ja poszłam w torty 😁 Lubię łączyć smaki i dekorować, choć preferuję minimalizm, nie przepadam za "naćpionymi wszystkim" tortami.
keirashara, skorzystałam z linka co podałaś i jeszcze z kilku innych przepisów i wyszedł całkiem smaczny torcik 😊 wszyscy zjedli bez grymasu na twarzy 😅 gapa ja, nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu 😉 a z zewnątrz wyglądał tak:
IMG_20210802_155522060.jpg IMG_20210802_155522060.jpg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się