Zuzu., można podawać śrutę sojowa i rzepakowa ale z umiarem, bo one mają 1/3 białka. Są delikatne różnice składu, ale jako dodatek (!) w żywieniu koni te różnice nie mają takiego znaczenia dla soi vs rzepaku. U mnie klacze full karmiące dostają 1.2 litra śruty rzepakowej na dobę w trzech posiłkach. Mają bdb wyniki krwi mimo intensywnej laktacji. Jedna uwaga, my mamy słabe siano i pastwisko (bo lokalne na słabych mimo nawożenia glebach) - zapewnia włókno i nic poza tym.
Jak masz pastwiska i siano na dobrej ziemi, albo karmisz objętościowo sianokiszonka albo sianem z lucerny to może śruta rzepakowa czy sojowa w paszy treściwej to nie jest to i wystarczy jak sypniesz lekko aminoralu - czyli w sumie, biorąc pod uwagę jego skład, soi (całej, nie śruty). Ekstraduowana soja jest z resztą dość popularnym dodatkiem hodowlanym w DE wśród hodowców mających dobrej jakości pastwiska.
Dzięki, dawka to będzie właśnie taki „dodatek”, bo kobył bardzo ekonomiczna i w zasadzie na 800g Agrovital hoof multi, sieczce z lucerny i 500g Omegi z chrupki wygląda dobrze, tylko zaczynamy bardziej dorosłą pracę i trochę więcej białka by się przydało.
Właśnie zeszła z trawy, a siano mamy… mazowieckie. Aminoral trochę mi nie pasi bo nie mam dostępu bez płacenia za wysyłkę. Mam dostęp do FDSale ta jest mikronizowana?
https://sklep.fdspasze.pl/pl/p/FDS-SOY-FLAKES-20KG-Soja-platkowana/106
A w sekcji bydlęcej jest właśnie śruta rzepakowa i się zastanawiam czy można przycyganić
https://sklep.fdspasze.pl/pl/c/Pasze-dla-bydla/19
Zuzu w opisie tej soji z FDS jest że ''MATERIAŁ PASZOWY SOJA MIKRONIZOWANA PŁATKOWANA''
dzięki szukałam soji mikronizowanej 💐😀
Co Wam pomaga utuczyć konie bez nadmiaru energii w pracy?
doloruu, mi pomaga podawanie na obiad „zupki” z otrębów ryżowych🙂 dodaje jakiś smak typu suszone buraki lub dzika różę... No i też fajnie dodać siemię lniane, nasiona słonecznika i sieczkę jak koniowi jest za bardzo wodne danie🙂
doloruu, w zależności od konia, tego jak pracuje / ile ma lat / czy choruje przewlekle:
a. siano po korek
b. otręby / mesz - jako dodatkowy posiłek, codziennie
c. balancer z wolno uwalnianą energią
d. granulat typu podstawowy/hodowlany
doloruu mi omega fiber + Nuba promass fajnie zadziałały
Zuzu., imho soja mikronizowaną.
Niektórzy dają śrutę sojową, ale ja nie polecam. Przytyka konie, musi być na mokoro. Przy tej ilości białka na mokro szybko kiśnie.
Ale tak jak dziewczyny piszą- animoral albo muscle max
To nie ilosć ale też jakość aminokwasów się liczy (jakie i jakie proporcje). Każdy mięsień składa się z ciut innej proporcji aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Lucerna ma dużo białka ale ono jest "tak se" biodostępne przez kwas szczawiowy.
Jeśli konia problemem jest ogólny słaby przyrost masy mięśniowej, albo wręcz ubytek w treningu (w sezonie z powodu treningów) to:
1. Dajemy witaminy z grupy B- bo one są niezbędne do wbudowania białek "w konia"
2. I/albo dajemy preparaty z tzw. BACAA - żeby zapobiegać korzystania z mięśni jako paliwa w treningu. Tu pozytywnym efektem ubocznym będzie brak zakwasów następnego dnia.
BCAA zawsze podajemy z antyoksydantami (musi być vit A w składzie) i warto też oczywiście z kompletem B.
kotbury, dzięki, zamówiłam Josera Aminobalancer. Jak mi będzie brakować pary to dorzucę soję.
Czy jest tu ktoś, kto karmi Nubą Builder Musli i pomógłby mi rozwiać moje wątpliwości? Wróciłam do karmienia tą paszą po kilkumiesięcznej przerwie i zauważyłam, że obecnie w otwartym worku nie widać otrębów ryżowych, które są na pierwszym miejscu w składzie. Kojarzę, że kiedyś były to takie jasne, nieco grubsze "walce" (wyglądające jak ich standardowe otręby ryżowe - Nuba Rice), których teraz nie ma. Orientujecie się , czy w międzyczasie były jakieś zmiany w składzie, czy może ja coś mylę i otręby ryżowe wygladają inaczej niż jasne "walce"? Optycznie kojarzę, że kiedyś były, a teraz ich nie ma.
Poleca ktoś Złotowital musli sport? Ciekawy skład, dosyć niskie dawkowanie bo do 300g/100kg masy ciała i spora mineralizacja. Konie chętnie jedzą? 🙂
Churros, ja dawałam złotowital hodowla i nie byłam zbyt zadowolona.. dociągnęłam do końca ciąży ale każdy worek miał ogromne ilości pyłu/proszku, nie szło tego skarmić na sucho. Kiedyś moja koleżanka kupiła od nich wysłodki to na dnie sam pył i jakieś resztki ziaren, kukurydzy itp, aż poszukam fotki, jak znajdę to wstawię.
Churros, ja podaję musli sport i jestem ogólnie dość zadowolona. Mam dostęp do zakupu bezpośrednio z mieszalni bo mieszkam niedaleko i pasza zawsze jest świeża,nie spotkałam żadnego pyłu ani żeby coś było nie tak,cena mega konkurencyjna (mam worek za 70zl),koń wcina aż mu się uszy trzęsą. Słyszałam średnie opinie o ich paszach i pewnie są na rynku lepsze ale osobiście nie natrafiłam na żaden syf i za tą cenę nie narzekam 😉