odrobaczanie

My robimy 31 sierpnia
Pomóżcie bo Internet mnie przerasta. Mam dwie pasty dwuskładnikowe do wyboru na odrobaczanie za tydzień:
1.Ivermectin+praziquantel
2.Moxidectin+praziquantel
Którą lepiej podać teraz, a którą zostawić na grudzień?
mindgame, doslownje stronę temu wstawiałam rozpiskę. Mocidectin lepiej dać później.
xxagaxx, fajnie, że ją podałaś 🙂 widziałam ją ale nie całkiem mi pomogła, dlatego dopytuję. fenbezadolu ani pyrantelu nie mam w żadnej z tych past żeby podać teraz, a mam invermektyne i mokxidecin do wyboru. Obydwie pasty wg tej tabelki można podać zimą. A nie wiem co będzie lepsze na ten moment z tego co mam. Ale jak mówisz że moxi lepiej dać później to dam invermektyne.
mindgame, moxi polecana jest na gzy, z tego co kojarzę właśnie sezon na larwy czy jaja czy cokolwiek wypada później i wtedy należy podawać pastę z tym składnikiem.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
26 sierpnia 2024 08:23
xxagaxx, Na gzy odrobacza się po pierwszych przymrozkach, bo wtedy one już nie latają. Wcześniej może być tak, że odrobaczymy, a one potem znów się pojawią i jaja złożą, także lepiej zawsze zaczekać.
zembria, dokłądnie, dlatego zaleca sie listopad/grudzień, zwykle wtedy już mamy słabą pogode
Można po prostu zeskrobać/zgolić jaja.
To sobie zgól
🤣😂🤣
Nie rozumiem oburzenia. "Stadia larwalne Gasterophilus są bardzo wrażliwe na ML (szczególnie iwermektynę) i są eliminowane podczas rutynowego odrobaczania tymi lekami. [...] Zaleca się usuwanie jaj ręcznie lub zmywanie włosów ciepłą wodą z dodatkiem insektycydu, chociaż zwykle nie jest to wystarczające do skutecznego zapobiegania inwazji żołądkowo-jelitowych." Za ESCCAP. Czyli zmniejszamy inwazję, a odrobaczymy "przy okazji odrobaczania standardowego". No i likwidujemy brzydkie żółte kropki z konia.
BUCK   buttermilk buckskin
30 sierpnia 2024 10:32
cytrynaa jakby Ci to powiedzieć dyplomatycznie....... na ludzkie skojarzenia metody nie ma 😉 uwierz mi niejedna osoba przez monitorem się zapluła z radości 🙃 😂

cytrynaa, luuuzik, jaja sobie robią 😅 ja się uśmiałam 🙈😅
Czy ktoś mi może przypomnieć dawkę Fenbenatu świnkowego w kuracji 5 dniowej na konia 500 kg?
zoyabea, 100 g na 500 kg / dzień. Dorzuciłabym +10% na wyplucie/rozrzucienie 😉
anetakajper, bardzo dziękuję 🙏
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się