Pamietam ze byl taki watek, w ktorym <chyba> sznurka wklejala przepis na kaszke. Przeszukalam cale towarzyskie i nie znalazlam... Moge ladnie poprosic o napisanie na forum kaszkowych urozmaicen raz jeszcze? :kwiatek:
kaszka + sos malinowy z malinkami całym = 😜
Mam hopla na punkcie kaszki mannej 😜
począwszy od gotowanej na mleku i polanej masłem,posypanej cukrem i cynamonem po babki z kaszki i sypane jabłeczniki z kaszką,ciasto czeskie z masą z kaszki mannej...kluseczki z kaszki mannej....
ooo...ita, jak zrobic taki jablecznik? 😜
a kluseczki? Jak sie robi i do czego?
Myslicie ze jak zamiast soku malinowego dam troche dzemiku to bedzie dobra...?
Wszystko w sumie sie okaze jutro podczas sniadanka... 😁
a ja zamiast malin wole truskawki 😉 kupuje takie mrozone, wrzucam do gornka, podgrzewam, troszke dosladzam, czekam az woda odparuje. czesc truskawek rozgniatam, zeby sos byl bardziej gesty. cala gorącą czerwoną maź wrzucam na zrobiona kaszke manną. i voila 😉
a poza kaszka manna z truskawkami uwielbiam jeszcze owsianke. jest wielkim owsiankożercą i dobrze mi z tym 😜
Jabłecznik sypany:
- składniki
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka kaszy manny
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier lub aromat waniliowy
* 1 kilogram jabłek (najlepiej antonówki lub renety) lub słoik 900 ml uprażonych jabłek i troszkę soku jabłkowego (bo te w słoiku nie puszczają soku)
* 200 g masła
* cynamon
-sposób przygotowania
W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Nasmarować masłem i wysypać manną lub bułką tartą średnią tortownicę (lepiej się wyciąga potem ciasto), następnie równomiernie rozsypać na dnie 1/3, powiedzmy - tego przygotowanego proszku.
Chodzi o to, że sok ściekający z "normalnych" jabłek skleja mąkę i całą tę resztę a te słoikowe są zagęszczane po to, żeby nie moczyły innego ciasta. Trzeba więc im pomóc. Na jabłka, które posypujemy cynamonem, rozsypujemy kolejną 1/3 część proszku, znów wykładamy jabłka, proszek i na samym wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła. Polecam masło, bo teraz do margaryny dodają różne dziwne rzeczy i zadymiłam sobie ostatnio straszliwie kuchnię, próbując robić bez masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy około godziny. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący.
Kluseczki z kaszy manny
-Składniki
-1 czubata szklanka kaszy manny
-1 kopiasta łyżka masła
-1 litr wody
-sól
Do 1 litra gotującej się wody wsypać, cały czas mieszając, kaszę mannę. Gdy stanie się gęsta, dodać masło, zmniejszyć ogień, mieszać i jeszcze przez kilka minut trzymać na niewielkim ogniu, aż kasza zrobi się miękka. Wylać na duży, płaski półmisek i rozprowadzić równomiernie w taki sposób, aby warstwa była cienka (1-2 cm grubości). Odstawić do wychłodzenia. Zimną pokroić w kostkę. Takie kluseczki mają niespodziewanie wiele zastosowań 🙂
Można podawać je do wszelkiego rodzaju czystych zup, albo przygotować z nich słodki podwieczorek. Wystarczy pokroić je w nieco większą kostkę, panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej i usmażyć na gorącym maśle, rumieniąc z obu stron. Podawać z konfiturami, dżemem lub słodkim (np. owocowym) sosem.
Mniam.
hm...a owsianke jak sie robi? 😎
Generalnie potrzebuje pomysly na cieple syte sniadania, wiec mysle ze owsianka pod to podchodzi 🙂
o jaaa...ita robie ciasto jak najszybciej 😜ale pycha 😍
o jaaa...ita robie ciasto jak najszybciej 😜ale pycha 😍
B.ważne jest aby cały wierzch ciasta był pokryty masłem.
To chyba najbardziej skomplikowana czynność w tym cieście.
wklejalam kiedys na volcie przepis na owsianke, ale cos nie moge znalezc.
w kazdym razie ja robie tak:
250ml mleka
30g platkow owsianych (takich robionych pod owsianke, bo sa rozne dostepne, a nie z wszystkich wychodzi smaczna)
odrobina soli
cukier/slodzik/fruktoza do smaku (ja lubie na słodko, ale mozna tez zrobic wersje bardziej slona czy ostra)
do tego bakalie/ jabłka/ banan/ truskawki/ jagody, jednym slowem wszystko co lubie 😉
podgrzewam mleko (ale nie gotuje), wrzucam płatki, sol, fruktoze i mieszam az masa zgestnieje (ale nie za bardzo, tak zeby byla pol plynna). przekladam do miseczki, dorzucam owoce i mozna jesc.
Edytka :kwiatek:
zglodnialam... 😁
pamietam jak 'zarazilam' ta owsianka w watku o rannych ptaszkach. i potem wszyscy pisali o tym jak robia owsianke 😁
o jaaa...ita robie ciasto jak najszybciej 😜ale pycha 😍
moze byc dobre, ale sama nie zrobie, wpadne do ity na nie 😉 moge :kwiatek:?? 😀
Przez Was zrobiłam się głodna...
Sto lat już kaszy manny nie jadłam 🙄
No to ja sie wybiję z tłumu...
NIENAWIDZĘ wszelkich zup mlecznych.
A kaszę mannę toleruję tylko z dużą ilością kakao i cukrem ;-)
[quote author=sienka link=topic=3570.msg196241#msg196241 date=1236546789]
o jaaa...ita robie ciasto jak najszybciej 😜ale pycha 😍
moze byc dobre, ale sama nie zrobie, wpadne do ity na nie 😉 moge :kwiatek:?? 😀
[/quote]
ofkors,dawno juz nie byłas w Krk 😉
mniam
ja często gotuję grysik na gęsto z płaską łyżeczką cukru, wylewam na talerz, a na wierzch (na ciepłą kaszkę) wykładam schłodzone utarte jabłka z cukrem i cynamonem
mniam 😜
co do owsianki - ja jak Edytka, ale bez mleka, na wodzie
czyli: z miodem, jabłkiem, bakaliami co się tam nawinie. i z odrobiną soli
no i nie zawsze płatki to tylko z owsa, wszelkie inne też się nadają
w dodatku nadmiar płatków owsianych nie jest dobry na kości
p.s. a najbardziej rozgrzewa kasza jaglana
trochę to już się dezaktualizuje (wiosna idzie, chyba...)
ale warto pamiętać
i przy przeziębieniach wszelkich dobrze robi
kaszka z wisniami w lukrze , do tego szklanka mleka i odpływ... jak nie ma nic słodkiego w domu to rzucając hasło mam stadko ludzi do jednej miski ...
ajajaj przypomniałyscie i tez mam kasze na kolację
z konfiturą z wisni!
też sobie właśnie kaszkę zrobiłam 😜 z syropem malinowym 😉
a ja jestem chora wiec mi wszyscy gotuja dobre rzeczy
od 2 dni zywie sie tylko kaszka z wisniami. mniaaaaaaaaaaaaam
No dobra, przez was sobie kasze zrobiłam, ale na wodzie
Razem z jabłkami i cynamonem 😜 😁
Ja wlasnie lece przygotowywac moja 🙂 z dzemem malinowym, mniam! 😜
tak sie wczoraj zastanawialismy
kasza jest mocno tucząca?
sznurka, jak wszystkie inne kasze 😉
sznurka, jak wszystkie inne kasze 😉
gryczana chyba do tuczących nie należy?
moja znajoma robiła pyszne ciasto z masą z kaszką manną. Pamiętam ciemne ciasto przełożoną masą o delikatnym aromacie migdałowym.....pycha!
o jaaaa!!! Ale mi smaka Baby wstrętne narobiłyście... 🤬