Kącik luzaka

vissenna   Turecki niewolnik
22 stycznia 2014 16:47
delta no to już się doczekać nie mogę 🙂
delta   Truth begins in lies.
22 stycznia 2014 18:14
dobrze że w jednym i drugim miejscu będzie do kogo się odezwać po Polsku 🙂
Kurczę, widziałam sporo ogłoszeń pracy przy Sunshine tour. Korciło, korciło,  Speyer Speyerale... zbyt dużego pietra miałam

Ikarina dawaj na SST!

W ogóle jakoś rozmnożyło się polskich luzaków w okolicach Antwerpii 😉
Poszli służyć na zachodzie 😀iabeł: Ja pomijam już właśnie kwestię wypadku, ale też zachowanie mojej ówczesnej szefowej mnie totalnie zabiło. Z resztą, X osób mi mówiło, ze to bardzo ciężka osoba, ale myślałam ze dam radę. Teraz z racji mojej przewrotności, chciałabym za rok, dwa strzelić całe GCT ze znajomą amazonką. Może się uda 🙂
Grzesiek to chyba dobrze,będzie można raz się spotkać😀
23 stycznia 2014 19:02
Ano dobrze ża nasz dużo w okolicy 🙂 jak zobaczycie dziewczynę w czarnej bejsbolówce z flaga Szwajcarii i napisem Switzeland z tyłu to ja i prosze podejść i powiedzieć "cześć" 😀 uff dopiero wróciliśmy z Azelhof - masakra jakaś. 2 h jechaliśmy, bo trochę deszczu popadało i już autostrada zablokowana :/ jeszcze nam jakiś idiota po rampie tylniej przejechał no i jest wygięta :/ dobrze że w Azelhof jest monitoring bo jakoś nie raczył nawet przeprosić :/
23 stycznia 2014 19:49
A może będzie ktoś na halowych mistrzostwach Danii w skokach za tydzień?  👀
delta to ty też prowincja Antwerpen? 😉 Nasi też byli dzisiaj na treningu w Azelhof.
24 stycznia 2014 04:59
grzesiek.1993,  ja jestem ta z którą pisałeś na fc 🙂
vissena, a gdzie są?
24 stycznia 2014 12:27
Losia w Vilhelmsborgu 🙂
vissenna to pewnie wpadne 😉 ode mnie rzut beretem. Mam nadzieje, na wejściówki za free :P
Moje pytanie na pozór może nie do końca pasuje do tego wątku, ale uznałam, że zazwyczaj to właśnie luzak jest odpowiedzialny za to, żeby koń na zawodach wyglądał jak milion dolarów, więc uznałam, że zapytam. Co robicie, że siwki są takie piękne śnieżnobiałe?Ja już do swojego nie mam siły. Szczególnie mam problem z plamami na stawach skokowych i ogólnie tylnych nogach. Nogi ma wiecznie żółte i niczym nie mogę tego doczyścić. Próbowałam następujących metod:

- ciepła woda i szampon
- spraye do siwych koni
- pumeks
- kostka do siwków
- woda utleniona
- cytryna

Może możecie polecić jakiś konkretny środek, sposób, cokolwiek?
D+A, wiem, że zabrzmi okrutnie, ale... Ludwik jest niezastąpiony
Ale jak stosowany? Na gąbkę i myć jak szamponem z ciepłą wodą czy inaczej? Nie szkodzi to na skórę?
Normalnie brałam na rękę i myłam, jak szamponem. Dawałam dużo, żeby powstało duuuużo piany. Po zmyciu nogi zawsze były śnieżnobiałe
ikarina, ale fajnie 😀 Nie słyszałam nigdy o takim rozwiązaniu. :P Siwki to masakra pod tym względem...  😤
W takim razie wypróbuję przy najbliższej okazji🙂
ZetkaEmka, tylko wiesz, ja bym nie używała na całego konia, tylko na właśnie nogi i naprawdę masakryczne przypadki - Ludwik potrafi nieźle wysuszyc skórę :/ Co prawda Angole używają Ludwika na potęgę, zamiast normalnego szamponu na całe konie i żaden koń nie umarł, ale nie jestem wielką fanką nadużywania tego środka
16 lutego 2014 19:40
D+A to jeszcze mała sztuczka ode mnie, bo moje siwe oba są brudasami. Czasem nie masz jak doprać żółtych plam i sa one nadal delikatnie widoczne - użyj białek kredy do tablicy. Wetrzyj porządnie aż się "wgryzie" w sierść. Kreda też jest niezastąpiona do białego ogona  😁
Skoro wątek już odkopany...Taa, se pojechałem do Hiszpanii. Druga luzaczka jak zwykle mnie wykiwała i stwierdziła tydzień przed wyjazdem, że ona jednak chce jechać...I tak zostaje w stajni na 5 tygodni z 7 ogonami 😀 Nie chce mnie ktoś odwiedzić? 😀

P.S vissenna zamiast kredy może być puder dla niemowląt 🙂
Mam taką specjalną trochę kredową kostkę dla siwków. Niestety na nogach  średnio się sprawdza🙁
17 lutego 2014 20:59
D+A bo te kostki to pic na wodę, zwykła kreda lepiej kryje.
A ja obecnie jestem na 2 tygodnie w Norwegii na Arctic Equestrian Games w Oslofjord, no i faktycznie jest arctic 😀 Ale za to masa polaków, dobre imprezy i wszyscy sobie pomagamy. No i same zawody świetne, ponad 500 koni skokowych i ujeżdżeniowych.
I jeszcze jedno, z przykrością zauważam, że ludzie w Skandnawii są milsi. Dziś żeby zdążyć na GP w ujeżdżeniu przechodziłam przez halę rozgrzewkową. Mijana przeze mnie piaffująca zawodniczka tak najzwyczajniej w świecie się uśmiechnęła do mnie i przywitała. Z doświadczenia wiem, że w Polsce raczej zostałabym ochrzaniona, że przeszkadzam. Tutaj wszyscy się uśmiechają, pozdrawiają i pomagają sobie nawzajem, nawet obcym. Aż chce się tu bywać  🏇 🏇
BASZNIA   mleczna i deserowa
17 lutego 2014 21:23
vissenna, ta kreda....😉 Sproszkowana? KOńkretnie jak wetrzec 😉??
17 lutego 2014 21:35
vissenna, ta kreda....😉 Sproszkowana? KOńkretnie jak wetrzec 😉??

Nie, najlepiej taka zwyczajna w "kredce". Zwyczajnie pomaluj nią sierść 🙂 Brudu nie usunie ale na czas konkursu wystarczy 🙂
BASZNIA   mleczna i deserowa
17 lutego 2014 23:55
vissenna, kuumam! Dzieki :-)
Dava   kiss kiss bang bang
18 lutego 2014 09:15
[quote author=D+A link=topic=470.msg2014055#msg2014055 date=1392577306]
Moje pytanie na pozór może nie do końca pasuje do tego wątku, ale uznałam, że zazwyczaj to właśnie luzak jest odpowiedzialny za to, żeby koń na zawodach wyglądał jak milion dolarów, więc uznałam, że zapytam. Co robicie, że siwki są takie piękne śnieżnobiałe?Ja już do swojego nie mam siły. Szczególnie mam problem z plamami na stawach skokowych i ogólnie tylnych nogach. Nogi ma wiecznie żółte i niczym nie mogę tego doczyścić. Próbowałam następujących metod:

- ciepła woda i szampon
- spraye do siwych koni
- pumeks
- kostka do siwków
- woda utleniona
- cytryna

Może możecie polecić jakiś konkretny środek, sposób, cokolwiek?
[/quote]

Najlepszym sposobem na siwego konia, który się brudzi jest CZYSTY BOKS.
Wiem, że wyda się to śmieszne ale nie rozumiem po co ktoś pucuje siwego konia przez 3h, a zapomina że w boksie kupy. No to na logike jak koń ma być czysty?  🤣
Najpierw czysty boks, a później normalne czyszczenie. Ja zwykłym zgrzebłem czyszczę do 'białości', mycie często ogona i nóg i mam śnieżynkę  😉

edit: czyszczenie siwego konia z błota to mały pikuś, zasycha i usuwasz, najgorzej doczyścić z wiosennej trawki  😀iabeł:
Luzacy swiata!

Jest ktos moze z Francji ?
Dava również się zgadzam że czysty boks,ale przecież w nocy koń też się załatwia,a wątpię żeby ktoś siedział całą noc w stajni i gdy tylko koń się załatwi sprzątał to 😉
desire   Druhu nieoceniony...
18 lutego 2014 09:48
Dava, gorzej gdy czysty boks jest, a siwek lubuje się w kładzeniu się na zrobionym kupsku. osobiście znałam taki przypadek. nawet w świeżo zrobionej kupie na pastwisku się wytarzał.  😁 😀iabeł:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się