maluda szacun jak z takich zdjęć umiesz ocenić kopyta 🙂
O ja cię! moje preferencje!
Fajna łopatka - fajnie skątowana. Proporcjonalny. Nie przebudowany zadkiem (dla nie-skoczka to atut). ładny w liniach z miejscem na nabudowanie się mięśni.
kotbury, super
fajnie usłyszeć coś miłego 😉
Calkiem fajny a jak się rusza i co to za papier?
Papla93, fajne kąty zadu i ok łopatki (aczkolwiek zdjęcia nie są zootechniczne). Linia górna mi się podoba, wolałabym natomiast wyżej osadzona szyję.
Czesc, co myslicie o tej dwuletniej skokowej kobyłce? Ten za wysoki zad mnie martwi, zastanawiam się czy z czasem może się to zmienić, bo papier i cene ma tak dobre, że szkoda odpuścić.
Screenshot 2024-09-25 at 10.00.37.png
nikyu, a czemu miałaby taka zostać? Przecież to 2 latka, więc na pewno jeszcze się wyrówna.
Też tak myślałam, ale usłyszałam od innej osoby, że tendencja wzrostowa zostanie i ta różnica się aż tak nie wyrówna, dlatego dopytuję, może ktoś spotkał się z takim przypadkiem, bo widzę też pełno poprawnie zbudowanych dwulatków i trochę się martwie.
Heh, znam kilka przypadków że się nie wyrównały 😅 a swoją drogą to aż mnie coś zakuło w sercu jak ją zobaczyłam. Wygląda całkiem jak moja Ciri z buzi
received_10202233871632570.jpeg
No ja mam w domu jedne taki przypadek, co się właśnie nie wyrównał 😉
Ale nikyu, zdecydowana większość jednak dociąga potem przodem.
nikyu, u koni przebudowanych zadem może być trudność z jego zaangażowaniem, szczególnie jeśli koń długi. Na filmiku z kłusa raczej pcha się zadem, więc powinna dogonić kłębem te dysproporcje charakterystyczne dla jej wieku.
moja też jest lekko wyższa zadem xD także nie, nie musi się wyrównać 😀
Zuzu. piękna ta twoja Ciri!
Dzięki dziewczyny, pocieszyłyście mnie, mam nadzieję, że się wyrówna 😀
nikyu, Można to sprawdzić oglądając rodzeństwo, będzie to zawsze jakieś porównanie. Może się zdarzyć , że koń będzie lekko przebudowany na zawsze, ale będzie to zapewne 1-2cm, taka nie zostanie na pewno, bo rośnie.
Mój najbardziej jezdny koń, super pchajacy się zadem był malutki, bo 160cm, ale właśnie przebudowany 2cm max, nigdy nie miał fazy brzydala, był równy 4 latkiem, a 6 latkiem już nie i pozostał taki.
Moja obecnie 6 latka jest dobrze zbudowana i nie przebudowana absolutnie.
Też ona , prawie 3 letnia , poniżej 🤣
Caramba 2,5 latka.JPG
nikyu, a co to za papier jest? Popatrz na rodzeństwo po matce i ojcu. Na skokowych liniach się nie znam, ale w ujezdzeniu są linie które mają długie zadnie nogi. To nie znaczy, że są koniecznie przebudowane jako dorosłe, ale są z budowy downhillowe
Thinkas Boy tez był łęgowaty i przebudowany zadem (ok nazwijmy : słabo związany w grzbiecie). Jaka szansa na to że trafi na jeźdźców który dadzą radę wytrenować tego konia? Thinkas ujeżdżeniowo dawał radę na trudnych parkurach Pucharu Świata. Piszę bo uważam, że to zakup wysokiego ryzyka.
A ja w innej sprawie: mnie lata temu uczono, ze skoki powinno się zaczynać jak koń skończy 5 lat W korytarzu, skoki luzem może skakać 3-latek na wys 60 cm. Tu widze konia 2-letniego, który skacze dobre 120 . Ale ja się może nie znam. Może w dzisiejszych czasach skoki zaczynają konie jak już skończą pić mleko matki, a na emeryturę idą w wieku 12 lat jak mają schorowane stawy😕
rzepka, gdzie Cię tak uczyli? Kiedyś też trzyletnie ogiery przychodziły na zakład i tam skakały pod siodłem, stałe przeszkody tez
rzepka, nie słyszałam takich rewelacji. Nie wiem jak inaczej moznaby zobaczyć i sprawdzić potencjał konia niż w korytarzu. Młody kon nie skacze takich korytarzu w razy w tyg, zwykle pare razy wystaczy żeby się nauczył i żeby potem można było go pokazać na aukcji czy czempionacie. 4 latki już normalnie skacza pod siodlem małe przeszkody.
melehowicz, chyba łękowaty?
Taki sam jak
KASSANDER VAN 'T ROOSAKKER.
nikyu, jeśli to taka linia to plecy mogą być długie, bo wygląda ta kobyłka jak dziadek. Pochodzenie zmienia moją opinię i przyłączam się do tego co napisał
melehowicz, .
Moją kobyla nie ma w linii żadnego konia tego typu budowy i od czasu fotki urósł ponad 10 cm.
Strasznie urósła, bo jakieś 8cm między 3,5 roku a 4,5 roku.
Perlica, Tak oczywiście łękowaty, to taka maja aberracja związana z zawodem, czasem trudno się nie pomylić.
melehowicz, obie formy są poprawne.
... kurczę, a mnie uczono, że u skoczka lekutkie "przebudowanie zadem' bardzo porządane.
kotbury, Dziś się liczy jazda miedzy przeszkodami bardziej niż sam skok, a na to potrzeba konia w GP przygotowanego ujeżdżeniowo do St G . Do tego musi być koń funkcjonalnie zbudowany. Owszem konia lekko przebudowanego można do tego poziomu przygotować, ale trudniej niż poprawnie zbudowanego. Gdyby się uważnie przyjrzeć, to może nie tyle samo przebudowanie jest problemem ile często towarzyszące słabsze związanie zadu z grzbietem ("słaba nerka"😉