ciąża, wyźrebienie, źrebak

Nasz maluszek, już 2 tygodniowy  🏇

U nas w tym roku jedna klacz po pokryciu nie pokazywała rui przez 1,5 miesiąca, byłam przekonana że źrebna ale pro forma przyjechał wet zbadać i jednak nie, i do poprawki. Teraz już nie czekam tyko zaraz na 18-20 dzień badamy.
Cudo  😍
Teraz już nie czekam tyko zaraz na 18-20 dzień badamy.

Skoro badacie wcześnie, to lepiej 16-18 dzień - 20 może być już po rui
anetakajper   Dolata i spółka
26 maja 2015 06:54
amazonka* Przepiękny maluch  😍

Zawsze kryłam kobyłe na 30 dzień po wyżrebieniu. W tym roku musieliśmy poczekać bo maluch załatwił sobie kopyto :/
Kobyła wyżrebiła się 13.04.  Termin zażrebienia mieliśmy mieć na 13.05 i tak pokazywała ruję. A teraz to kiedy jej wypadnie kolejna ruja ? początek czerwca? Wg moich obliczeń 1-2-3 czerwiec. Czy ja dobrze to liczę ?
Średnio cykl u klaczy trwa 21 dni, cały cykl czyli licząc od owulacji do owulacji lub od końca rui do końca. O tej porze roku wszystko jednak idzie szybciej
czy leki przeciwzapalne mają wpływ na zapłodnienie ?
kobyła dostała zastrzyk przeciwzapalny plus saszetki na 3 dni (equidos) i na 2gi dzień po zastrzyku pojechała na krycie(nie źrebna - zdarza się). wet prowadzący stwierdził ze leki nie mają wpływu. Inny wet stwierdził że po przeciwzapalnych kobyła nie zajdzie.
Kto ma rację ?
26 maja 2015 08:26
Średnio cykl u klaczy trwa 21 dni, cały cykl czyli licząc od owulacji do owulacji lub od końca rui do końca. O tej porze roku wszystko jednak idzie szybciej

ufff czyli dobrze liczyłam 😉 I tak wiozę pare dni wcześniej do ogra niech się kokosi 😉
Salamandra oo miała tak co ciążę, w bazie janowskiej można sprawdzić czy rodziła (brakuje chyba dwóch źrebaków)
W tamtym roku miałem hodowcę który do końca widział jak się rusza źrebak, ok 330 dnia nabrało wymię, ok 350 dał się namówić na kolejne badanie i du.a. Klacz po 40dniach od inseminacji  na pewno była źrebna. Jednak rui nie było widać

U mnie raczej źrebola nie będzie, jest już 365 dni po kryciu, a klacz wygląda raczej na upasioną ,niż źrebną :/
Nie źle mnie oszukała  😁
26 maja 2015 13:06
titina a kobyła Twoja? Czy jej np. nie kupiłaś zażrebionej ? Czy ona jest pierwiastką?

Moja pierwiastka przenosiła miesiąc i 4 dni. Tyle, że ja ją kupiłam żrebną i może ktoś daty żle wpisał. Przed wyżrebieniem nie miała nalanych wymion, obiawów, kompletnie nic.
Ratunku !

Moja klacz od soboty kaszle. (62 dzień ciąży)
Brak gorączki, nieznaczny wyciek z nosa.

Wet. Kujawski mówi aby podać shotapen
Wet Januszewski mówi, żadnych antybiotyków przed 90 dniem  🤬 Mówi o witaminie C i ew. Jodynie

Nie wiem co robić  😲 

Podałam na razie jodynę 10 ml do pyska... 🙁  CO wy byście zrobiły ?
Gillian   four letter word
26 maja 2015 13:46
z antybiotykiem bym się faktycznie wstrzymała.
titina a kobyła Twoja? Czy jej np. nie kupiłaś zażrebionej ? Czy ona jest pierwiastką?

Moja pierwiastka przenosiła miesiąc i 4 dni. Tyle, że ja ją kupiłam żrebną i może ktoś daty żle wpisał. Przed wyżrebieniem nie miała nalanych wymion, obiawów, kompletnie nic.

Ani nie kupiłam ,ani pierwiastka, .... moja torba od samego początku ,czyli u mnie się urodziła i miała dwa źrebole, ale tak głupio to się nigdy nie zachowywała, a poprzednie źrebaki miała o normalnym terminie,  ..... ten rok jednak nie jest normalny :/
A u mnie w okolicy taki ewenement
http://m.zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,106543,17987798,Kaliszuk_ma_blizniaki__Maly_cud_w_Drzonkowie_.html

Jak to się stało ? ciąża bliźniacza świadomie prowadzona do końca ?
Nieświadomie  😉
Nie wiem czy to na temat tej -wpis do ksiegi
Posiadam 2 latka w paszporcie sp; jego pochodzenie http://www.bazakoni.pl/niron-pasquinel-nirvana
Czy moze on zostac wpisany do ksiegi glownej brac udzial w czempionacie oraz startowac ew. W MPMK? Z gory dziekuje za odpowiedz
U mnie raczej źrebola nie będzie, jest już 365 dni po kryciu, a klacz wygląda raczej na upasioną ,niż źrebną :/
Nie źle mnie oszukała  😁

titina i jak tam? wiadomo coś?

Nasz młody rośnie jak na drożdżach  🙂 dzikusek w dwa tygodnie fajnie się ucywilizował, kantarek i uwiąz już nie zabijają, wręcz przeciwnie fajnie łazi się za człowiekiem 🤣 pozwala się poczyścić szczotkami, nóżki chwilkę trzyma, oj dumna jestem z młodego  🤣

Incognito, trzy i pół miesiąca:
Wiadomo, że już w tym roku koniec wyźrebień.

Chciałam jednocześnie pogratulować Wszystkim wspaniałych źrebaków. Bardzo mnie urzekły te złote 😀
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
02 czerwca 2015 18:06
Moje urwisy też rosną jak na drożdżach 😀
Tadeuszek
Nie koniec, nie koniec, my jeszcze czekamy, a kobyła przetrzymuje nas mocno 😉
montana, ta twoja z 26.05 już się oźrebiła? Bo moja tak! Dokładnie 5 dni później, 31.05 🙂 Tak jak myślałam - ogierek!

Przedstawiam wam Żabę:

Lenon L - Vis Versa AA - Cynik xx
montana o matko jaka piękna latarnia!!! I kasztanka! Jakbym nie miała swojego to już bym rezerwowała tą małą! Jest piękna!!!  😍 😍 😍
moja 4-dniowa klaczka od kucki , totalna niespodzianka że żyje i zdrowa  bo urodziła się miesiąc przed prawidłowym terminem .

moja 4-dniowa klaczka od kucki , totalna niespodzianka że żyje i zdrowa  bo urodziła się miesiąc przed prawidłowym terminem .

Śliczna, a w którym dniu ciąży?

ansc
Oj tam oj tam, co najwyżej jak pół grubasa :P  😁 Śliczny  😍
armara - w 313 dniu ,  z 10 lat temu miałam taki sam przypadek , niestety żrebie wówczas nie przeżyło
Nasz maluszek  😀
śliczna mała  🙂 tylko nazwa taaaka długa 🙂
armara - w 313 dniu ,  z 10 lat temu miałam taki sam przypadek , niestety żrebie wówczas nie przeżyło

Ale 313 to nie jest za wcześnie 😉 U nas jest jedna taka specjalistka, która się źrebiła regularnie w okolicach 310 dnia 😉 Dlatego spytałam, tak czy siak gratulacje - btw mała zostanie kara?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się