ciąża, wyźrebienie, źrebak

Facella   Dawna re-volto wróć!
08 sierpnia 2024 14:03
Lootra, ojj po pysiu widać, że będzie siwa 😁
Facella, O nieee, a z ciekawości - po czym to widać? Mnie tylko uczono o okularach wokół oczu, a tych nie widzę 🙈

ash, tak o kantar, dziękuję, to jednak celuję jeszcze w foal 😀
Lootra, u mnie matka około 162cm, ojciec ponoć 171cm(nie miałam okazji na żywo oglądać🤐😉 i z tego połączenia młoda za tydzień będzie miała równo 5 miesięcy i właśnie przeskoczyliśmy na kantarek pony 😅

ash, po roku? - to ja chyba jakieś monstrum odchowam 🙈 a niby szlachetne... 😅
08 sierpnia 2024 15:29
Lootra, wydaje mi się, że białe wyłazi w okolicy chrap, ale to może być kwestia zdjęcia.
Facella, kurczę fajnie jakby już się określiła 😆 niby mi bez różnicy, bo gniade i siwe lubię tak samo, ale przyzwyczaiłam się już do niej 😅
Ja mogę zrobić update. Biegunka po około 10 dniach pożegnana. SAA wyszło mocno podniesione w pierwszym badaniu, po dwóch dniach widocznie spadało. Na USG wyszło lekkie zapalenie jelit cienkich, ale nie wdrażaliśmy leczenia, bo według weta źrebię samo powinno sobie poradzić. I faktycznie przeszło wszystko. Na biegunkę pomogła bardziej smecta jak węgiel w kapsułkach. Kupiłam też pastę dla cieląt u weta, ale nie użyłam jej, więc nie wiem czy działa lepiej/gorzej. Nie wiadomo o co chodziło. Mały zaczął jeść rzeczy (trawa, siano), więc całkiem możliwe, że aż tak źle na to zareagował. Przed poprawą zmieniło się wiele czynników - słoma, siano. Więc też ciężko powiedzieć co wpłynęło na polepszenie. Pasożytów nie było, kał badany.
Więc mocne prawie dwa tygodnie zwątpienia były 😅. W międzyczasie wyrobiłam certyfikat - wpisali mu maść bułaną overo, ale to najmniej istotne. Maść zawsze można odkręcić.
DSC_2661.jpg DSC_2661.jpg
DSC_2658.jpg DSC_2658.jpg
DSC_2642.jpg DSC_2642.jpg
Lootra, ja stawiam, że będzie gniada. Koło oczu nie widzę jasnych włosków i ma też ładny (jasny) zrebiecy kamuflaż na nogach. Moja siwka urodziła się dużo ciemniejsza (na 1 zdjęciu aktualnie, po lewej, a po prawej niedługo po urodzeniu).
IMG_3621.jpeg IMG_3621.jpeg
IMG_2006.jpeg IMG_2006.jpeg
Lootra, Jeśli patrzymy na oczy, szukaj siwych włosów długich czyli rzęsy i czuciowe wokół oczu, one pierwsze siwieją, dość wyraźnie.
Dobra, chyba muszę zbierać zakłady 😅

melehowicz, nie widziałam żadnych siwych rzęs, włosków siwych przy oczach. Dam jej jeszcze trochę czasu, na pewno będę obserwować 🙏
Lootra, U mojego siwe włosy zaczęły pojawiać się coś koło 6 miesiąca. Poniżej zdjęcia jak miał 4 miesiące.
IMG_20240809_211841.jpg IMG_20240809_211841.jpg
IMG_20240809_211813.jpg IMG_20240809_211813.jpg
ogurek, ciekawe czy te niby wylicytowane online się faktycznie sprzedały, bo to różnie bywa z tymi aukcjami w PL. Ale te co naprawdę sprzedane, to faktycznie ceny ładne, porównywalne z tym co jest na aukcjach w DE.
karolina_, Ja nie zgłębiałam się w zasady aukcji ale faktycznie np w zeszłym roku niby sprzedane źrebaki podczas aukcji a później widziałam je w ogłoszeniach. 🙄
karolina_, ta aukcja poszła super i rzeczywiście są sprzedane, prócz 4 .
Wynik tej aukcji jest lepazy niż aukcji światowych, co trochę jest sozkiem, tymbardziej że większość kupiona przez Polaków.
11 sierpnia 2024 09:32
Kuniaa, właściciel może się wycofać po sprzedaży, np. jeśli nie została osiągnięta cena minimalna. I to nie tylko online. Warto sobie czasem poczytać regulamin takich aukcji.
Już pomijam że czasami na tych aukcjach online właściciel sam podbija cenę i jak przegnie, to jest ostatnim licytującym...
Facella, Serio właściciel może sztucznie podbijać cenę w trakcie akcji...? O kurde fest słabo..🙄
Kuniaa, zależnie od aukcji, w niektórych tak jest
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
11 sierpnia 2024 18:25
Kuniaa, może też słupa podesłać
Kuniaa, podbijanie na słupa, zwłaszcza do minimalnej jest dość powszechne, nie tylko w PL

Perlica to imho znaczy, że ludzie czekali na tą aukcje, bo ufali selekcji. Bardzo jestem ciekawa, czym jest motywowana, nie w sensie złośliwości absolutnie, po prostu ciekawi mnie tak udana selekcja w momencie, kiedy nie można sprawdzić jak źrebię będzie skakać. Wiem jak to robią w Vechcie bo pytałam, ciekawe czy tu jest podobnie. Z ujeżdżeniowymi jest trochę inaczej, bo pewne tendencje motoryki, skatowanie łopatki, czy koordynację widać już u tego 4-12 tygodniowego malucha.
karolina_, a jak to robią w Vechcie?
karolina_, aukcja miała dobrą reklamę , odbyła się w dobrym momencie czyli zaraz po IO w skokach ( z tego też powodu gwiazdą został syn Ermitage K., bo z kolei sam EK miał milion udostępnień swoich parkurów IO mimo , że nie zdobył nic, ale robi wrażenie zarówno jazda Thomasa jak i on sam), filmy były bardzo dobre i skakały na tych filmikach żrebięta przecież drążka. Przecież ta aukcja jak i Cavaliada jest zawsze super przygotowana, selekcja jest przed w domu, potem przywozisz na nagranie, a potem na samą aukcję. Poza tym można łatwo znaleźć kolekcję, czego nie da się powiedzieć o aukcji T&C, która jest chyba za tydzień, niezbyt to wygląda porównując je obie....

No i te żrebaki same w sobie były dobre, mają bardzo dobre linie, ładnie pokazane były, wszystko profi, a dodatkowo przy dużych zawodach to zawsze potencjalni klienci. Na samej imprezie hodowlanej jeśli masz aukcję to przecież ciut bez sensu, bo hodowcy nie kupują źrebaków raczej, jak nie muszą, bo samo hodują swoje przecież.
Perlica, tak, pomysł aukcji przy zawodach jest bardzo dobry. W zeszłym roku była też przy MPMK, inny dobry termin to byłoby CDI Sopot, bo zlapalyby się tam wczesne źrebięta, które w czasie MPMK są już brzydkimi odsadami.

Natomiast ja się odniosłam do tego "No i te żrebaki same w sobie były dobre, mają bardzo dobre linie" - na zachodzie w większości źrebaki nie skaczą. W Vechcie selekcja bazuje na galopie, budowie, dobrym fundamencie i rodowodzie, szczególnie linii żeńskiej. Ciekawi mnie czy w Baborowku kryteria są podobne, czy inne, bo wyniki mieli lepsze niż niejedna aukcja związkowa.
karolina_, one skaczą przez jednego drążka, te kóre chciały skoczyć, przecież nikt ich celowo nie skakał, bo to żrebaki.
Tu selekcja też opiera się na tym samym, bo niby na czym innym miałaby się opierać.
Wiadomo, że dzisiaj dobra linia ojca nie jest niczym niezwykłym,bo prócz hodowli garażowej to każdy źrebak ma dobrego ojca w tych czasach lub może mieć przy odrobinie wysiłku zamówienia nasienia. A dobra linia matki to jest coś co już nie każdy oferuje. A na tej aukcji źrebaki były od klaczy nierzadko spokrewnionych z finalistami IO.
Perlica, dalej mówisz o rodowodzie - na pewno jest w PL więcej maluchów z dobrym rodowodem z obu stron niż ilość źrebiąt na tej aukcji. Coś jeszcze musi być decyzyjne - łatwo, żeby był to typ/uroda, bo to łapie też za oko amatorów z kasą. Na takich np związkowych aukcjach kolekcja jest ustawiana różnorodnie, w sensie że balans tych składników co wymieniłam się różni u kolejnych źrebiąt, bo co innego będzie chciał sportowiec a co innego amator z USA co szuka przyszłego huntera. Ta aukcja w Baborowku odniosła duży sukces, a to oznacza że poznali swój rynek, zainteresowali go i odpowiednio dobrali źrebaki. To nie moja dyscyplina, więc ciekawi mnie mechanizm, który zadziałał świetnie.
karolina_, selekcja opiera się na tym samym prócz rodowodu : galop dobry, temperament, budowa, chwytliwosc za oko.
Do tego dobre foto i filmy, zachęcającą promocja w necie.
Bez porównania do C i T , gdzie nie byłam w stanie znaleźć kolekcji przez ponad tydzień, a opisy jakby robiło je AL.
Perlica, ok, nie przyszła mi do głowy kwestia dostępności kolekcji. Mi się raczej wyświetla TC niż Baborowko, chyba algorytmy mediów społecznościowych już odróżniają skoki od ujeżdżenia 😅

kto się wybiera do Salio i w jakie dni? sporo koni jest
karolina_, niechodzi o to co się wyswietla. Nie umiałam znaleźć listy koni oferowanych na aukcji , były pojedyncze posty tylko.
16 sierpnia 2024 12:31
karolina_, Fleurka właśnie pojechała, ja zostaję z resztą koni na miejscu.
Będzie gdzieś relacja online?
Facella, jest na cmh i świecie koni.
Facella, my dziś zaraz po ogierkach jedziemy, w stajniach namiotowych jest naprawdę fatalnie, zero wentylacji, 40 stopni. Przyjechaliśmy wczoraj żeby odpoczęły po 5h podróży a nie odpoczęły tylko się ugotowały, jak ta kobyla nie poroni to będzie cud.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się