ciąża, wyźrebienie, źrebak

Najlepsze odsadzanie to zapakować małą do przyczepy i wywieźć. Tak jak kupuje się odsadka. Przyjezdza kupiecni zabiera. Ważne jest też to gdy matka przeżywa i zostanie sama to nie zmieniać totalnie nic w jej życiu. Wciąż karmienie o tej samej, jazdy, boksowanie itd. Wszystko tak jak było. Wiem, że jest to bardzo ciężki okres i dla klaczy i dla hodowcy. Ale jednak trzeba to przetrwać. Tęsknota jest gorsza gdy odstawiamy boks obok albo padok dalej. Gdy matka i źrebak nawzajem siebie słyszą, a nie mają możliwość bycia że sobą.
Sisi, Zabrać innego konia towarzysza, który spokojnie jeździ, więc ukochana ciocia to dobry pomysł. Bynajmniej ja bym tak zrobiła, po co od razu sedacja...
Sisi, Odsadzenie natychmiastowe jest najlepsze. Jak się boisz o mamę to może troszkę sedalinu na ten moment pakowania malucha. Malucha najlepiej na trzeźwo. 30 km wsiąść z małym do przyczepy. Zazwyczaj ustawiają się dupą do kierunku jazdy w jednej przegrodzie, a ktoś stoi z drugiej strony i głaska.
ash   Sukces jest koloru blond....
27 września 2024 17:51
Ja swoją odsadzilam od matki raz a porządnie. Matka panikara i byłby dym gdybym to przeciągała.
Zapakowałam młodą na lekkiej sedacji ( trochę domosedanu wtarłam w dziąsła), pojechałyśmy 15 km przyczepą. Wszystko luz. Tak- jechałam z nią w przyczepie 😂🙄 gadałam i głaskałam całą drogę.
Wróciłam do matki do stajni to trochę się darła ale jadła siano i git. Dużo spacerów i lonzy bo cycki nabierały dużo
cześć, jeżeli źle forum to proszę o usunięcie.
Co mogę zrobić jeżeli mam podejrzenie, że stajenny zazrebil moją klacz? Nie chce wchodzić w szczegóły.
I ile kosztuje usg??
zuza17, zależy od weterynarza. Ja płaciłam 100 zł plus dojazd
Jeśli wyskoczę Wam z lodówki to wybaczcie.
To drugi źrebak od Cookie i bardzo mnie cieszy że kolejny jest naprawdę fajnej jakości.

W przyszłym roku spodziewam się kolejnego rudego źrebaka od tej klaczy 😄
IMG_7846.jpeg IMG_7846.jpeg
Ładne rude, oj ładne..
Iskra de Baleron, śliczny źrebaczek 😍
ash   Sukces jest koloru blond....
29 września 2024 09:38
Iskra de Baleron, tfu czekoladowa paskuda
Iskra de Baleron, wygląda na sporego, mierzyłaś już w kłębie?
Czy ktoś z was podawał kolagen źrebnej klaczy?
zuza17,
Zależy od weterynarza, u mnie 100 zł + dojazd
Kuniaa, jest spora, ma 5 miesięcy i około 140cm.
Ja jestem trochę wypaczona bo większość moich źrebaków jest raczej duża 😅
Vitality, Vangelis, Bonita, Boguś - wszystkie były podobnego wzrostu w jej wieku.
Iskra de Baleron, pytam bo ja mam swojego pierwszego ever i ma 5 miesięcy i 135 cm z małej matki (162 )i ojca (172) i mi się on nie wiem jaki wydaje w sumie. Jak patrzę na inne na tych aukcjach to taki drobniutki wypierdek, jak stoi przy matce to ma nogi jak ona i już sama nie wiem .... Ciekawa jestem co z tego smarka wyrośnie 🙃
Kuniaa, 3 lata temu miałam identyczne rozkminy jak Ty 😀
Pomógł mi artykuł ze strony Cichoń
https://cichonstallions.pl/artykuly/wzrost-to-nie-tylko-genetyka/
i cygańska miara, pomógł oczywiście jedynie zaspokoić ciekawość 😉

Bo realnie: biologia to nie matematyka :P

Vitality która była wysoka jako odsadek, będąc 3 latka mierzy 165 😉
Jej pełny brat, w wieku 5 miesięcy był jej wzrostu lecz grubszej kości, jako roczniak miał 161, obecnie ma 2,5 roku i jakieś 170-172 (na oko), jej półbrat Boguś ma obecnie lekko ponad rok i również powyżej 160cm

Bonita która urodziła się mała i drobna, ma dwa lata i 163cm

Najbardziej sprawdza mi się porównanie długości nadpęcia,odsadka z nadpęciem matki.

Ps. Mam 3 latkę 170cm, na długiej nodze z klaczy 163 na bardzo krótkiej nodze 😉 To co wskazywało że przerośnie matkę to właśnie nadpęcie.
Iskra de Baleron, hahah ten artykuł znam 😁 Moja ciekawość jest straszna... bo te źrebaki są tak strasznie różne i tak strasznie różnie się rozwijają. Ale to z napięciem ciekawe .. sprawdzę, sprawdzę ..😎
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
30 września 2024 11:06
Kuniaa, Nasz Gówniarzyk miał 138 cm w wieku 8 miesięcy jak przyjechał. Teraz dawno nie mierzyłam, ale jako równy 2 latek miał 168, na ten moment ma z 170 cm, (2l i 3 m-ce ma) Także jeśli 5 miesięczny źrebak ma 135 to raczej mały nie będzie. Choć wiadomo, że różnie to bywa 😉
A mnie zastanawia czy derkujecie źrebaki w zimie (jesienią, jak dużo pada) czy raczej unikacie?
ontaria, tylko jesli chorują
A, powiedzcie mi w jakim wieku najszybciej odstawiliscie źrebię od matki ?
Ze względu na zły stan matki?
Jakie macie doświadczenia że wcześniejszym odstawianiem źrebiąt, zalecane witaminy ew, mleko w proszku ? Nasz przypadek to źrebak w wieku 3.5 msc.
nokia6002, Jak pobiera pokarm sam to odsadzaj. Moja straciła matkę w wieku 2 miesięcy, nie była dokarmiana mlekiem tylko paszą dla żrebaków. Wyrosła na potwora 181cm
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się