ekspres do kawy, kawy, rodzaje, smaki - wszystko na ten temat

trzynastka   In love with the ordinary
11 maja 2009 20:54
Jako kawopijca postanowiłam zainwestować w porządny ekspres.
Zadowolona z siebie wchodzę na allegro i nagle okazuje się, że jest 2 tys pozycji na sprzedaż a ceny wahają się od 70 zł do 8 tys. zł.  😲 Dzielą się na ciśnieniowe, ciśnieniowo przelewowe i przelewowe.
Możecie coś doradzić? Jakie macie? Jakie polecacie?
Czy do 400 zł da się kupić porządny ekspres do użytku domowego?

Edit: zmieniłam tytuł by był bardziej ogólny 🙂  :kwiatek:
Ja tyle co moge powiedziec to raczej odradzic włoski. Mam włoski za ok 2 tysiaki, i  🙇 Ma z rok, a był juz w naprawie bo woda wyciekała. 

Niby naprawili ale on jest okropnie humorzasty  😀iabeł: Czesto nie potrafi zrobic 3 kaw naraz, bo juz mu wody malo,juz fusow za duzo, juz cos tam. Baaa,czasem nie jest w stanie 2 kaw zrobic po wczesniejszym sprawdzeniu wszystkiego. Moze to tylko moj jest taki, ale powątpiewam..  🍴
ninivet ja mam Rowentę. Ciśnieniowy. 3 lata temu kosztował okolo 400zł.
Pyyyszna kawka z niego wychodzi, mleczko fajnie pieni.
Jak jeszcze użyć kawki Lavazza to w ogóle można odpłynąć w chmurki, ale zielona Kronung tez jest dobra.
Jest w sumie  niezbyt drogi, ale jak dla mnie rewelacyjny i ja go kocham  😍
cieciorka   kocioł bałkański
11 maja 2009 22:59
ekspresu nie mam, kawy nie pijam, ale mam inne produkty marki rowenta i również polecam.
W domu dwa ekspresy DeLonghi. Może przypadek, ale oba awaryjne. Jak działają, to dobrą kawę wypluwają.
Wcześniej miałam malutki, prościutki ekspres przelewowy - i w sumie mi to nie przeszkadzało, że taka bardziej lurowata kawa wychodziła 😉 Taką wolę (no, wszystko w granicach rozsądku...). Teraz na zmianę ekspres ciśnieniowy lub "zaparzacz tłokowy". Odmiana jest fajna.
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 maja 2009 06:43
Ja mam Nescafe Dolce Gusto firmy Krups. https://www.dolce-gusto.pl/PL/Pages/default.aspx



Nie jest to ekspres z wyższej półki, ale kawe robi wyśmienitą: Latte Machiato, Cappuchino, Cafe Lungo, Espresso, Espresso intenso, Ice coffe.

Kosztuje ok. 400zł. Jego wada to kawa w kapsułkach, innej nie zrobi. Około 8-10 kaw kosztuje 20zł.


Wcześniej miałam DeLongi, też z tej niższej pólki do 400zł, ale niestety przestał grzać nie wiem czemu (musze sie wybrać w koncu do naprawy z nim).
Też miałam ochotę na ten dolce gusto , ale jak zobaczyłam że te kapsułki trzeba kupować to sobie myślę "studnia bez dna " 🙁 fakt kawę robi cudowną bo piłam ale ... niestety.
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 maja 2009 08:18
wiesz, jak nie chcesz pić 4 kaw dziennie, to nawet da rade jakoś to przeżyć 😉
Opolanka mój nałóg jest już zaawansowany wiec 20 kapsułek na 4 dni  😉
trzynastka   In love with the ordinary
12 maja 2009 11:44
Właśnie najbardziej lubię kawę zwykłą parzoną ewentualnie cappuccino i nic więcej dlatego Dolce Gusto jest mi nie potrzebny 🙂
Ja juz tak sie nauczylam pic kawe instant, ze nasz expres do kawy wcale nie jest w uzyciu, a oboje z mezem jestesmy kawopijcami 😉 W pracy mam expres, bo pijemy z kumpela zawsze rano po scieleniu i w przerwie obiadowej po 1-2 kawy, ale w domu jakos mi sie nie przydal.
Te Senseo i inne tego typu sie nie oplacaja dla tych, ktorzy duzo kawy pija.
A taki ekspres, gdzie świeżo zmielona kawkę ładuje się na taka specjalna łyżkę to jak się nazywa?  😡
Uwielbiam robić taką kawę, sentyment z czasów, gdy byłam kelnerką 😉 i taki mi się marzy 😉
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 maja 2009 12:58
a ja nie miałam Delonghi, tylko ekspres ciśnieniowy Saeco, przepraszam za przekłamania😀

Właśnie taki, jak tu: http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1679478



cena ok. 400zł, kawe robił dobrą
trzynastka   In love with the ordinary
12 maja 2009 13:01
ja wiem, że pytanie zadam pewnie jedno z głupszych ale trudno 🙂
wszędzie na obrazkach są 2 filiżanki, da się podłożyć jedną ?
I czy sama nalewam ile chce czy to ma  jakieś wielkości?
(w pracy mam taki, że naciskam guzik i nie naleje więcej niż filiżankę, wiec jak chce w kubku to naciskam 2 lub nawet 3 razy i dłużej przez to czekam )
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 maja 2009 13:06
Jak robisz jedną kawę, to do tej łyżeczki wsypujesz mniej kawy i podstawiasz sobie jedną szklankę 😉

A jak chcesz robić dwie kawy na raz to wtedy wsypujesz więcej kawy i podstawiasz dwie szklanki 🙂

Ot, cała tajemnica 😉

edit: nalewasz tyle, ile chcesz (w tych "ręcznych" ekspresach). Włączasz go, czekasz aż się nagrzeje, zapala Ci się lampka i naciskasz przycisk nalewania kawy. Wyłączasz, gdy uznasz, ze wystarczy.

Te lepsze ekspresy mają wyznaczona ilośc nalewanej kawy, szczególnie te, które mielą kawe i mają wewnątrz dozownik kawy do parzenia.
trzynastka   In love with the ordinary
12 maja 2009 13:22
Eh im dłużej je przeglądam tym bardziej głupieje  😜
Pewnie skończy się tak jak zawsze, że kupie najładniejszy a potem będę żałować 🤔
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 maja 2009 13:31
eee tam najlepiej sie zapytac specjalistów w sklepie 😉
trzynastka   In love with the ordinary
12 maja 2009 13:33
właśnie tym sklepowym specjalistom najmniej ufam.
Oni w życiu tego nie używali a opis produktu to sama potrafię przeczytać a powie mi to dokładnie tyle samo co temu panu czy pani która mnie obsługiwać będzie.

ostatnio jak kupowałam dla mamy cyfrówkę to się dowiedziałam, że produkt A jest lepszy od produktu B bo A jest czarny i mniej się brudzić będzie.  🤔 🤔wirek:
opolanka   psychologiem przez przeszkody
12 maja 2009 13:41
hehehe wiem 😉 Najbardziej lubię specjalistów w media markcie, którzy pojęcia często nie mają o tym, co sprzedają 😉

Co do ekspresu, kilka informacji from: http://www.okazje.info.pl/porady/sprzet-agd/ekspresy-do-kawy/

Kupujemy ekspresy do kawy
Zakup ekspresu do kawy wcale nie musi być prosty. Istnieje wiele parametrów, na które należy zwrócić uwagę wybierając to urządzenie. Oto kilka porad dotyczących istotnych właściwości ekspresów do kawy.

Na rynku pojawiło się mnóstwo rodzajów ekspresów do kawy. Każdy wygląda wspaniale i obiecująco, ale różnice między nimi potrafią być ogromne. Jak więc wybrać ten odpowiedni ekspres?

Rodzaje ekspresów

Ekspres przelewowy
Jego działanie jest dość proste. Woda ze zbiornika umieszczonego w tylnej części ekspresu przelewana jest do komory grzewczej. Tam jest zagotowywana, a następnie trafia do pojemnika z kawą. Tak zaparzony napój przelewa się do dzbanka bądź kubka, w zależności od modelu ekspresu. Obsługa takiego urządzenia również nie należy do skomplikowanych. Wystarczy włożyć filtr do pojemnika na kawę, wsypać zmielone ziarno, a następnie uzupełnić pojemnik na wodę. Po kliknięciu uzyskamy aromatyczny napój bez fusów. Zwykle zbiornik na zimną wodę posiada skalę, na której zaznaczone są pojemności odpowiadające określonej liczbie filiżanek (np.Philips HD 5410, Philips Cafe Cucina Duo Hd 7140). Pojemność zbiornika zależy od wielkości ekspresu. Dzbanki najczęściej wykonywane są ze szkła żaroodpornego. Mają one pojemność od 1 do 1,5 litra, dzięki czemu możemy jednorazowo zaparzyć od około 8 do 12 dużych filiżanek (np. Philips Hd 7690). Zazwyczaj na dzbanku również pojawia się miarka wskazująca ilość filiżanek lub kubków (np. Moulinex little solea). Temperaturę kawy podtrzymuje specjalna płyta grzejna, na której umieszczone jest naczynie z napojem. Warto jednak pamiętać, że po pewnym czasie kawa traci swoje walory smakowe i zapachowe. Należy więc przygotować taką ilość naparu, jaka jest nam w danym momencie potrzebna.
 

W niektórych modelach dzbanki przyjmują formę termosu (np. Siemens TC 911 P 2, Rowenta Brunch Inox CT 278). Jest to niezwykle praktyczne, ponieważ zaparzoną kawę możemy zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Są one stalowe, dzięki czemu utrzymują temperaturę nawet przez kilka godzin. W ekspresie zmieloną kawę należy wsypać do filtra. Praktyczny jest w tym wypadku ekspres wyposażony w filtr stały (np. Philips Basic HD 7446, Philips Cucina HD 7502). Ma on postać plastikowej siateczki i wystarczy go umyć po zakończeniu parzenia. Filtry papierowe należy wyrzucać za każdym razem po przygotowaniu kawy. Występuje on w dwóch rozmiarach, do małych ekspresów przeznaczone są filtry o rozmiarze 2, do większych o rozmiarze 4.

Ekspres ciśnieniowy
Tego rodzaju ekspres ma większe gabaryty, jest bardziej rozbudowany i posiada więcej możliwości parzenia. W tym wypadku przez pojemnik z kawą przesiąka wtłaczana pod ciśnieniem woda. Powstały płyn przelewa się następnie do filiżanki. Tego rodzaju ekspres może mieć także komorę na ziarna kawy z młynkiem tak by można było zemleć kawę tuż przed zaparzeniem, pojemnik na zużytą kawę czy programator pracy z wyświetlaczem (np. AEG Cafamosa cp2500, Liebherr Nivona 710 cafe romantica, Saeco Odea Giro Plus). Wszystkie ekspresy wyposażone są w podwójny dozownik, dzięki czemu można jednocześnie przygotować kawę do dwóch filiżanek (np. Saeco Via Veneto de Luxe). Regulowana wysokość dyszy pozwala zaparzać kawę zarówno w malutkiej filiżance jak i wysokim kubku.

Wybierając ekspres ciśnieniowy należy też brać pod uwagę typ urządzenia. Może być to model ręczny bądź automatyczny. W pierwszym przypadku zmieloną kawę lub saszetkę z kawą umieszcza się w specjalnej łyżce, którą przymocowuje się do ekspresu (jak np. w AEG EA 130, Fagor CR 10). W ten sposób możemy przygotować maksymalnie dwie filiżanki naparu. Najczęściej łyżka posiada dwa wymienne sitka o różnej głębokości. Wybór rozmiaru sitka zależy od tego jak mocną kawę i ile filiżanek chcemy uzyskać. Drugi typ ekspresów jest jednak zdecydowanie wygodniejszy i łatwiejszy w obsłudze. W przypadku modelu automatycznego należy jedynie wybierać preferowany rodzaj kawy, liczbę filiżanek i wcisnąć odpowiedni przycisk (Siemens TK 52002). Zaletą tych modeli jest także to, że ich czyszczenie jest bardzo proste. Fusy są przenoszone w formie zbitej pastylki do zbiornika na zużytą kawę . Wystarczy jedynie wyjąć pojemnik i usunąć zawartość.

Ekspres przelewowy vs. Ekspres ciśnieniowy
To który rodzaj ekspresu jest lepszy zależy od indywidualnych potrzeb użytkownika. Ekspres przelewowy jest tańszy i zajmuje mniej miejsca (np. Philips HD 7546 20, Braun KF 510). Można więc go używać zarówno w domu jak i w biurze. Kawa uzyskana z ekspresu przelewowego jest zdecydowanie lepsza od tej parzonej w filiżance po zalaniu wrzątkiem. Parzy się ją krócej i co ważne-nie ma fusów, które nie pozwalają do końca delektować się smakiem napoju. Ponad to, parzenie ziaren przebiega w temperaturze około 96oC. Jest to gwarancją dobrego smaku i aromatu kawy. Jednak na jakość płynu ma wpływ nie tylko sposób zaparzania, ale i gatunek kawy jaki do tego zastosujemy. Jednym z najlepszych producentów jest Lavazza, ale inne rodzaje zaistniałe na rynku również smakują wyśmienicie (m.in. Maxwell House, Jacobs).

Ekspres może zaparzyć ponad litr naparu, co wydaje się być bardzo wygodnym rozwiązaniem w przypadku licznej rodziny bądź większych przyjęć. Zaletą ekspresów przelewowych jest łatwość obsługi. Poza tym często wyposażone są w dodatkowe urządzenia, jak na przykład czajnik bezprzewodowy lub termos. Przydaje się on w biurze podczas zebrań czy do prywatnego użytku, do pracowni, aby można się było delektować smakiem kawy przez cały dzień. Niestety, ekspresy ciśnieniowe nie są bez wad. Filtry jednorazowe może są higieniczne, ale należy pamiętać o ich zapasie. Poza tym ten rodzaj urządzenia może przygotować tylko jeden rodzaj kawy. Wersja ciśnieniowa daje nam zdecydowanie więcej możliwości. Podstawową wersją jest mocne, ciemne espresso. Niewielka filiżanka naparu charakteryzuje się bogatym smakiem i silnym aromatem. Na bazie espresso można także przygotować wiele innych rodzajów kaw, którymi dotąd można było się delektować jedynie w restauracjach i kawiarniach. Aby przyrządzić na przykład cappuccino, latte czy latte macchiato wystarczy odpowiednio spienione mleko, które złagodzi smak kawy. Mleczną pianę uzyskamy dzięki dyszy do wytwarzania pary (takiej jak np. w Zelmer 13z010, Liebherr Nivona 610 cafe romantica). Jej wylot należy umieścić w kubku. Aby otrzymać gęstą piankę zalecane jest zimne i tłuste mleko. Gorąca para wodna pod ciśnieniem pieni mleko, które można potem przenieść łyżeczką na powierzchnię kawy.

Ponadto, kawa parzona pod dużym ciśnieniem jest zdrowsza, lepiej przyswajalna przez organizm i zachowuje lepszy smak i aromat, niż parzona w inny sposób. Co więcej, kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym ma naturalną piankę (tzw. crema), która tworzy się w czasie mieszania wody z powietrzem. Ta cieniutka, karmelowa warstwa pokrywa równomiernie całą powierzchnię naparu, przez co chroni i zachowuje aromat i temperaturę płynu. Oprócz zalet w postaci walorów smakowych, ekspresy ciśnieniowe mają również inne właściwości przemawiające za tego typu urządzeniami. Ich atutem jest wielofunkcyjność (np. spienianie mleka) i uniwersalność (np. możliwość parzenia herbaty, czyszczenia naczyń pod parą, np. w Bosch TCA 4101, AEG Electrolux EA 120). Poza tym możemy regulować moc i ilość zaparzanych filiżanek np. Bosch TCA 6401)


Parametry

Wśród specyfikacji istotna jest między innymi moc grzałki. Najniższa wynosi 800 W, najwyższa - ponad 1200 W (np. Siemens TK 69009). Im jest ona większa, tym szybciej parzy się kawa. Moc ekspresu zależy od jego wielkości. Małe modele na jeden kubek kawy mają moc około 600 W, gdzie kawa zaparzy się dosłownie w kilka minut. Większe ekspresy z dzbankiem lub termosem mają moc od 800 do 1.400 W. Jednak najczęściej występują ekspresy o mocy 1.000 - 1.200 W (np. AEG EA 150 Crema). W tym wypadku zaparzenie dzbanka kawy trwa około 10 minut. Ponadto urządzenia mają różne pojemności zbiornika na kawę oraz wodę. Pojemność zbiornika na kawę w przypadku ekspresów automatycznych wynosi około 300 gram, zaś ręcznych – około 20 gram, co pozwala na zaparzenie dwóch filiżanek kawy. Im większe pojemniki, tym rzadziej trzeba je uzupełniać. Jest to wygodne, ale należy pamiętać, że kawa pozostawiona dłużej w zbiorniku traci swój aromat i wietrzeje. Jeśli więc nie parzy się jej za często nie powinno się wsypywać zbyt wielu ziaren. Zbiornik na wodę w ekspresach ciśnieniowych może mieć pojemność maksymalnie do 2,6 litra, zaś w przelewowych od 1 do 1,5 litra. W przypadku ekspresów ciśnieniowych, ważny jest także poziom ciśnienia, z jakim gorąca woda lub para przechodzi przez pojemnik z kawą. Może się ono wahać od 2,5 do około 15 barów (np. Krups XP 4000, Saeco Via Veneto de Luxe), a im jest wyższe tym kawa mocniejsza.
 



Wygląd

Ekspresy tworzone są ze stali szlachetnej, połączonej ze sztucznym tworzywem. Daje to projektantom możliwość tworzenia bardzo zróżnicowanych produktów. Na rynku pojawiły się zarówno czarne i srebrne modele jaki i kolorowe (np. Ravanson ENK-803, Romix CM 51R ). Również szeroki wybór kształtów powinien zadowolić nawet najwybredniejszych klientów. W sklepach znajdziemy ekspresy od bardzo klasycznych i prostych w budowie (np. Philips HD 7583, Bosch TKA 6001) po oryginalne i modernistyczne (np. Ariete YOU-ME 1323, DeLonghi KG 39)


Konserwacja i użytkowanie

Aby nasz ekspres utrzymać w czystości należy wymieniać wodę w zbiorniku oraz myć pojemnik na kawę. W ekspresach ciśnieniowych trzeba regularnie usuwać zaparzone ziarna, ponieważ pozostawione na dłużej w pojemniku mogą gnić pod wpływem wilgoci. Odkamieniaczem usuwamy osad, który może gromadzić się w zbiorniku. Dużym ułatwieniem jest możliwość mycia w zmywarce większości zdejmowanych elementów ekspresu. Należy jednak pamiętać, że całego urządzenia nie wolno zanurzać w wodzie. Aby wyczyścić obudowę najlepiej używać miękkiej gąbki z odrobiną delikatnego środka myjącego.


Przydatne funkcje

Ekspresy mogą być wyposażone w dodatkowo przydatne funkcje. Oczywiście im jest ich więcej tym cena produktu rośnie. Jednak niektóre z nich mogą okazać się wręcz niezbędne do przyrządzenia mocnej, dobrej kawy. Istotna wydaje się możliwość regulacji mocy smaku naparu. Dzięki odpowiednim ustawieniom czasu zaparzania otrzymamy płyn w zależności od naszych upodobań. Przydatny może być także dodatkowy bojler z wodą. Dwie dysze wylotowe dadzą nam parę do spieniania mleka oraz wrzątek do parzenia na przykład herbaty. Ale ekspres może posiadać również osobny zbiornik na mleko (np. Siemens TK 69009, Bosch TCA6701). W ten sposób, aby dolać je do kawy wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk. Wiele modeli jest wyposażonych w filtr zatrzymujący chlor (np. Krups XP 7240). Możemy więc zachować odpowiedni smak kawy używając zwykłej wody z kranu. Bardziej rozbudowane modele posiadają wyświetlacz dialogowy, na którym pojawia się informacja o wybieranej funkcji (np. AEG PE 8038 - M, Saeco Royal Proffesional). Istnieją też modele z programatorem czasowym. Takie urządzenie samo zrobi nam kawę o regularnej porze. Wydaje się więc odpowiedni dla wszystkich, którzy mają problemy z rannym wstawaniem do pracy.


slojma   I was born with a silver spoon!
12 maja 2009 13:55
Moja siostra dostała ode mnie taki o http://czerwonamaszyna.pl/ekspres-cisnieniowy-czarny-ariete-you-me,1345,p.html tylko, że czerwony ale już ich nie widzę. Z tego co wiem dobrze się sprawuje. A jako, że nie pijam kawy nie jestem w stanie ocenić jej smaku.
my mamy w domu kombajn jakis taki De Longhi za 2,5 tys ale szczerze powiedziawszy mnie kawa z niego nie zachwyca
jestem wierna starszemu modelowi Krupsa
cos w ten deseń

i kawie z kafetiery
trzynastka   In love with the ordinary
12 maja 2009 23:45
eh, dziękuje za pomoc 🙂
Przeczytałam, dowiedziałam się i dam znać jak podejmę decyzje  :kwiatek:
i jak, co wybralas?

u nas od niedawna stoi taki wagon:




widzialam go dzisiaj w MM i kosztowal prawie 4 000! niezle przycinaja ceny- moj maz go kupil za 2 200- w hurtowni w warszawie 😲
my mamy w domku express ZELMERA kosztowal ok 430zł  mleko pieni swetnie , pianka jest puszysta a kaawa pyszna tylko to tez zalezy wszystkood jakosci kawy, ale szczeze moge go polecic mamy go ponad rok i dziala bez problemów
trzynastka   In love with the ordinary
03 czerwca 2009 19:17
zdecydowałam się na ten w końcu - BOSCH TCA 4101 BARINO
[img]http://www.maximedia.pl/pictures/?p=82_109[/img]

Niestety wyskoczyły ważniejsze wydatki i czekam do następnej wypłaty, by go kupić ale przynajmniej wybieranie mam z głowy  😀
jakie kawy lubicie?
ja mam dwa typy: COSMAI (zloty) i KARALIS (tez zloty) 😉

nie cierpie za to lavazzy- jak dla mnie za duzo goryczy.
Ja kocham kawe i moglabym ja pic caly dzien, gdyby nie to ze niestety zbyt duza ilosc kofeiny nie dziala na mnie dobrze. Mam w domu takiego zalemra jak wstawiala Kacha i nie polecam go, kawe robi niesmaczna, jest kierpsko wykonany (po miesiacu uzytkowania polamala mi sie plastikowa zapadka ktora przytrzymuje siteczko przy wywalaniu kawy). Jakbym miala drugi raz kupowac (co z reszta wktorce nastapai) to wzielabym jakiegos Krupsa, lepiej dolozyc 2 stowki i miec cos porzadnego. Kupujac ekspres powinno sie zwrocic uwage na ilosc barow, czyli cisnienie. Moim zdaniem nie powinno byc mniejsze niz 15, kawa wtedy jest najlepsza. Warto tez sprawdzic czy jest porzadnie wykonany (uchwyty, raczki od pojemnika z kawa - jesli sa plastikowe szybko sie polamia i bedzie problem. U mojej tesciowe jest takie wcale nie  najbardziej skomplikowany KRUPS, ktory kosztuje kolo 500 - 600zl i jak dla mnie to jest numer 1, robi najlepsza kawe. A co do samej kawy, to ja jestem wierna firmie LaVazza. Jak dla mnie najlepsze kawy. Ewentualnie Tchibo,ale kupowane na wage, nie takie z supermarketu. Z braku laku, jak mi sie konczy dobra kawa to zeby przezyc moge sie napic Nescafe rozpuszczalnej, ujdzie. Reszty nie tykam.
pisałam juz w AZ
jak ktos lubi kawkę z mlekiem polecam zakup Mukki!
jak jest u was ze spienianiem mleka? zmienilam mleko i zero pianki sie robi. powaznie trzeba bardzo tluste lac? od czego to jeszcze zalezy? dodam, ze dysze czyste jak lzy..

sznurka- widzialam i chyba sprezentuje babci! piekna jest! latwa w obsludze? starsza pani podola?
zen, niczym się od zwykłej kafetiery nie różni
jest raptem jeden pizdryczek wiecej do umycia
myslę ze babcia na pewno da radę
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się