elektrolity

melehowicz, masz rację z tym, że lepiej podać przed, natomiast podanie po jak najbardziej wpłynie na uzupełnienie braków w organizmie. Nie przygotuję mięśni na wysiłek ale pomoże ogólnie na zachowanie optymalnej gospodarki już po.
Jak pisałam, odkąd podaję stałe mój koń lepiej znosi upały. Zaczynam w pierwszych ciepłych dniach, tak jakoś w maju i lecę dopóki temperatura nie spadnie na stałe poniżej 20 stopni.
Odkąd podaje tak elektrolity jestem w stanie pojeździć tego konia w upalne dni (a tych mamy niestety coraz więcej, 10 lat temu zwykle odpuszczałam przy 30 stopniach, obecnie musiałabym z 2 miesiące w roku nie wsiadać), a już pomijając jazdę to widzę, że on nie ma takich kryzysów. Może stoi lekko spocony, ale nie jest tak zmemłany jak bywał. Nie spada mu też magnez - podaję takie bardziej "kompleksowe", nie tylko cukier z solą.
Także co prawda anegdotycznie, ale podawanie na stałe też ma pozytywny wpływ na organizm.

Kto nie wierzy w działanie elektrolitów po fakcie ewidentnie nigdy nie wypił ich po powrocie do domu z imprezy. Polecam, kac dużo mniej morderczy na następny dzień 😝
Czyli mówicie, że elektrolity lepiej podawać przed treningiem?
Czy np. połowe dawki przed, a połowę dawki po?
Ja kupiłam teraz takie: HorseLinePRO Electrolyte Power Plus 3000g, podawał ktoś, macie o nich jakąś opinie? Moje mają przyjść jutro.
Meise, Ludzie od rajdów i wkkw szukają sposobów żeby "zmusić" konie do przyjęcia elektrolitów i wody przed treningiem i startem. podawanie "po potęguje odwodnienie. "Po" poi się konie po przejściu do stanu spoczynkowego. Tuż po starcie wysiłek obsługi koncentruje się na schłodzeniu konia, szczególnie w obrębie szyi, głowy.
Ktoś testował te elektrolity? Ponieważ nie będę kłamać ale mnie zaciekawiły https://www.pegazshop.pl/elektrolity-sukces-8925.html
zuza17, - kiedyś podawałam, okropnie zamuliły mi konia 😅 dokładnie odwrotny efekt niż na większości i nie wiem czemu. Moja trenerka miała podobnie.
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
04 września 2024 23:02
Jak dla mnie nadal najlepiej się sprawdzają Foran w proszku.
BUCK   buttermilk buckskin
05 września 2024 08:00
zuza17 ja podaję, mój wręcz czeka na tę posypkę do posiłku. efekty trudno mi ocenić bo ja jeżdżę tylko w teren w tempie emeryckim 😀
Jak ktoś szuka ponizej stówki to ekonomicznie wychodzi Cortaflex (!), w plynie, 88 zl butelka, bardzo geste, a w dodatku widac roznice po koniu.

Foran niestety slabo wchodzi przez smak/zapach anyżkowy
Ja zaczęłam podawać te nowe elektrolity (przed treningiem/terenem) i zaobserwowałam niepokojącą (chyba) rzecz. Koń mi zaczął dostawać potów wtórnych i długo nie chce obeschnąć. Czy to może być powiązane z elektrolitami (i podawaniem ich przed, a nie po), czy szukać przyczyny gdzie indziej. Te poty zaczęły się dokładnie w momencie, gdy zaczęłam podawać te nowe elektrolity. Czy mam się martwić? Czy ktoś ma podobne obserwacje?
Meise, Dajesz za dużo lub niepotrzebnie. Elektrolity podaje się w przypadku treningu wyczynowego. Organizm konia naturalnie jest dostosowany do dużego wysiłku, bez potrzeby wsparcia elektrolitami. Dopiero od poziomu zbliżonego do jego możliwości fizjologicznych konieczne jest wsparcie. Najlepszym przykładem takiego obciążenia jest trening interwałowy.
melehowicz,, czyli jednak to od elektrolitów! Dzięki, zmniejsze te dawki. Daje wg zaleceń producenta (tych niższych, nie tych dostosowanych do wyczynu). Ja jeżdżę w tereny na stęp i duuużo galopu (a jak zostajemy "w domu" to mamy trening skokowy, w moim odczuciu intensywny, ale może koń tak tego nie postrzega, tylko ja - wiecznie zmęczona gęś), więc coś tam ten koń wypaca, ale możliwe, że elektrolity są na stabilnym poziomie. Przy czym ost widziałam jak lizał swoją sól, a ostatni raz widziałam to może 1,5 roku temu 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się