Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

O Amandzie a rodzinach patologicznych nie pisałam - nie znam takich. Znam za to Isaury, Brajanów, Jessici i inne tego typu. I nadal nie mówię, że to imiona wyłącznie z polskiej patologii, ale, że nadzwyczaj czesto właśnie takie środowisku wybiera tego typu imiona.
to przecież oczywiste, że pretensjonalne imiona, będą nosić dzieci niedowartościowanych rodziców, a że takich jest więcej wśród ludzi z dołów społecznych, to już nie jest wina dzieci, których rodzice są niedowartościowani mimo stosunkowo wyższego statusu społecznego.
pomóżcie... internista zapisał mi antybiotyk (zinnat), kazał zapytać pediatry co z karmieniem piersią. Nie mogę się dodzwonić do pediatry... co mam zrobić, karmić mimo antybiola...? help pliiizzz
Ja karmiłam przy Zinnacie, ale po konsultacji z pediatra.
Ja karmilam przy Augmentinie, Zinnat tez jest podobno bezpieczny. I Duomox zdaje sie.
Ja brałam niedawno Duomox ale przez 4 dni jedynie - więcej nie pozwoliła.

Natchniuza - u nas też już coraz lżej, ale było ciężko, mały płakał bez powodu, pierwsze miesiące był strasznym marudą. Teraz jest z dnia na dzień coraz "fajniejszy" chociaż czasem ma bóle brzuszka. Jak na przykład dzisiaj ( znów pojadłam truskawek z niedzielę  😤 ) a na dodatek on cierpi a ja na ręce nie mogę go nawet wziąć bo jakiś ból mi w plecy wszedł od wczoraj.... eh, życie... 🙂

A dzisiaj idę odwiedzić moją pracę z małym bo narzekają, że się nie odzywam.
A Emi teraz ma czas na ciężkie zasypianie.
Marudzi strasznie, płacze, trzeba przytulać albo nosić i dopiero zasypia.
Ale może też jest to związane z dużą naszą aktywnością w dzień.
Bo sporo jeździmy, dużo na dworze.
I może trudniej jej się wyciszyć?
Kąpiel i dłuższe kremowanie pomaga trochę 🙂
http://www.promobaby.pl/

Siostra mi podeslała. Strona zbiorcza wszystkich dziecięcych promocji w supermarketach.
Świetna stronka  🙂
agulaj, natchniuza - dzięki. Dodzwoniłam się, potwierdziła to, co napisałyście - pozwoliła karmić, ale kazała podawać Maksiowi osłonowo Dicoflor i brać samemu.
Przy antybiotyku zawsze dobrze brać probiotyk najlepiej z prebiotykiem, i jakiś czas po antybiotyku też warto, żeby odbudować sobie florę bakteryjną.
AleksandraAlicja   Naturalny pingwin w kowbojkach ;-)
13 czerwca 2012 08:28
A ja już na oddziale- badania zrobione, czekam na anestezjologa i śniadanie  😎 lekarz, który mnie badał zrobił to w taki sposób, że najchętniej bym mu przywalila  🙄 Poza tym to wkurza mnie, że muszę leżeć, od razu chora się czuję... no i rozumiem już psy, które namiętnie wyrywają sobie wenflony- mój tak mnie drażni, że sama bym go sobie wyrwała!
mamuteq   .:Iść za marzeniem i znowu iść za marzeniem... :.
13 czerwca 2012 12:13
A ja już na oddziale- badania zrobione, czekam na anestezjologa i śniadanie  😎
jedz jedz bo wkrotce bedziesz mogla zapomniec o sniadanku  :kwiatek: wtedy dopiero czas sie mega dluzy..
trzymamy kciuki  😍

Kąpiel i dłuższe kremowanie pomaga trochę 🙂

A u nas obraza na kąpiel od kilku dni, po wsadzeniu do wody płacz. A tak lubił..
AleksandraAlicja powodzenia 🙂
Mój malec już prawie 3kg, zaczyna pokazywać rozki. Mniej już śpi i awantury wszczyna. Potrafi z zaskoczenia sie rozplakac i po minucie usnac. Główkę zaczyna przekrecac, kopie nogami i normalnie będąc na brzuszku 'pełza'. Bedzie z niego aparat jak podrosnie.
AleksandraAlicja trzymaj się dzielnie!

Dziewczyny trochę mi głupio o to prosić...ale poklikacie troszkę na nas w konkursie fotograficznym? Jestem narazie na 2 miejscu a fajna jest nagroda (sesja zdjęciowa dziecka). Marzy mi się taka starsznie 😉 Nie mam już kogo prosić o lajki. A wiem że w Volcie siła 😉
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=423901037641751&set=a.420016218030233.96920.215898405108683&type=3&theater
Wystarczy klikać "lubię to" pod fotką Filipa. Jeszcze dwa dni do końca konkursu. Będę wdzięczna 😉
A czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi wyjaśnić wszystkie "za i przeciw" szczepieniom, albo jak to faktycznie powinno wyglądać, a jak wygląda? Albo dać jakieś namiary na artukuły albo inne rzeczy gdzie mogłabym sie tego dowiedzieć?

I jeszcze inne pytanie, bo byłam na wizycie u ginekologa i powiedział, że mała jest lekko za mała 🙁 no i nie wiem czy sie martwić bo zazwyczaj to słyszałam że USG przekłamuje i raczej dodaje niż odejmuje. Według jego pomiarów powinnam urodzić 25 lipca, a termin mam na 13 ( to prawie 2 tyg. ).

AleksandraAlicja, a na kiedy masz umówioną cesarkę? Ja tez nie lubię jak mi każą leżeć, ale nic sie nie martw bo niedługo będziesz miała duuuuuzo zajęcia 🙂 Powodzenia.
ash   Sukces jest koloru blond....
13 czerwca 2012 13:22
AleksandraAlicja trzymaj się dzielnie!

Dziewczyny trochę mi głupio o to prosić...ale poklikacie troszkę na nas w konkursie fotograficznym? Jestem narazie na 2 miejscu a fajna jest nagroda (sesja zdjęciowa dziecka). Marzy mi się taka starsznie 😉 Nie mam już kogo prosić o lajki. A wiem że w Volcie siła 😉
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=423901037641751&set=a.420016218030233.96920.215898405108683&type=3&theater
Wystarczy klikać "lubię to" pod fotką Filipa. Jeszcze dwa dni do końca konkursu. Będę wdzięczna 😉

Poleciały głosy z kilku znajomych profili :kwiatek:
Dziękuję :kwiatek:
nie ma za co, fajna fota  😉

gacek, ginekolog powiedział, że jest "za mała"? Czy po prostu w opisie USG masz podane dwa terminy porodu - jeden wg. OM, a drugi wg USG?
Jeśli to drugie, to przecież dzieci rodzą się mniejsze i większe, po prostu Twoje jest mniejsze o 2 tyg. niż statystyczne dziecko w tym tc.

A pytanie o szczepienia jest trudne, chyba nikt Ci w pigułce nie odpowie...  są szczepienia nieobowiązkowe i obowiązkowe (gruźlica i WZWB w szpitalu chyba w I dobie, potem w 2 miesiącu kolejne - możesz wybrać program standardowy, albo 5w1 lub 6w1). Z takich ogólnych uwag - zwróć uwagę czy szczepionka, którą chce lekarz podać zawiera tiomersal, podobno ma on związek ze zwiększonym występowaniem autyzmu.
13 czerwca 2012 13:39
Gacek, nic się nie przejmuj, mój też całą ciążę był za mały, nawet były obawy, że ma zaburzenia wzrostu (to się jakoś fachowo nazywa) i był nawet w pewnym momencie cały miesiąc do tylu. Ale systematycznie przebierał na wadze, chociaż nadal jest mniejszy- w granicach 2,8 kg wg usg. Jutro Ci powiem, ile naprawdę waży  😁 Ale jak panikowalam, to znajomy ginekolog, tato koleżanki, która też była w ciąży (i miała zrobione przez całą ciążę 2 usg!), powiedział, że opieranie wagi na podstawie pomiarów usg jest tak mylne, że różnica może być nawet 1 kg w obie strony! I że waga noworodków prawidłowa jest od 2 do 4 kg, więc nie ma co panikowac- jeśli maluch przybiera na wadze, to jest dobrze.
A ja się zaczynam zastanawiać, czy przypadkiem nie zaczęły mi się skurcze 👀 nie chcę wzbudzać paniki, ale coś mnie boli ;-)
AleksandraAlicja do boju 😉 Może jednak cesarka będzie dziś a nie jutro.
Gacek, nic się nie przejmuj, mój też całą ciążę był za mały, nawet były obawy, że ma zaburzenia wzrostu (to się jakoś fachowo nazywa) i był nawet w pewnym momencie cały miesiąc do tylu.

Pewnie chodzi o hipotrofię. Powodzenia AleksandraAlicja.
Gacek, u mnie lekarz o ponad 200 g się pomylił podczas pomiaru usg. Mówił, że niecałe 1700g, a młody urodził się 1930 g. Nie przejmuj się. Dziecko się rusza w trakcie pomiarów, więc nie ma siły, nie da się dokładnie"zważyć".
Mój grubas ma już 5kg. On tak szybko rośnie, że niektórych ubranek nawet nie założyłam. Całe szczęście trochę się uspokoił. Podejrzewam, że za jego płacz i marudzenie odpowiedzialny był skok rozwojowy. Przedwczoraj łapał krowę z karuzelki nad łóżkiem i chyba już nieco świadomie włada kończynami, np. trzyma się za ubranko, albo wczepia się we mnie jak małpka, poza tym zaobserwowałam, że kiedy głaszczę go po plecach on paluszkami odwzajemnia jakby to, prostując i zginając palce dotykające mojej skóry. Kiedy przestaję to on też 🙂
Każdego dnia mam wrażenie, że kocham go i uwielbiam mocniej niż wczoraj. To coś niesamowitego, kiedy zaspany otwiera oczy i na mój widok szeroko się uśmiecha. Nawet mogłabym wstawać w nocy, ale cudownie by było, gdyby został takim malutkim bobasem.

Muffinka ode mnie poszło🙂

AleksandraAlicja wszystko będzie dobrze🙂 Dasz radę!
13 czerwca 2012 15:21
No i skurcze są- albo mnie zrobią koło 20tej, albo przetrzymają do rana, chociaż mam nadzieję, że się ulitują  😎 Ponoć na razie to co czuję nie jest złe, ma być gorzej  😂
No dobra mamuśki  :kwiatek: Powiedzcie mi: w 5 mc ciąży duży brzuszek już miałyście  👀
Kami   kasztan z gwiazdką
13 czerwca 2012 16:59
Akzzi mąż mi porwał aparat, więc nie pokażę Ci jak jest teraz. Mam zdjęcie z równego 17-tego tygodnia:
......
Wtedy było plus 2,5kg, teraz przybyło jeszcze dwa i brzuszek bardziej okrągły  😉
dzięki za fotkę, kurczę...już spory ten brzuszek.
A jak się wtedy czułaś?
Kami   kasztan z gwiazdką
13 czerwca 2012 17:22
Miesiąc temu jeszcze mi nie przeszkadzał, ale w tym miesiącu już się pożegnałam z funkcjonowaniem jakichkolwiek mięśni brzucha  😉 Co do samopoczucia to weź pod uwagę, że każda ciąża jest inna. Dopiero od jakiś dwóch tygodni zaczęły mi puchnąć nogi i pobolewa mnie kręgosłup. Potrzebuję też częstszych przerw, bo czuję że mi brzuszek twardnieje. Natomiast moja przyjaciółka (młodsza) w drugiej ciąży leży plackiem od 24-tego tygodnia, bo szyjka się skraca. Pamiętam jak przed ciążą marzyłam o tym, żeby jeszcze w siódmym miesiącu jechać na targi - już teraz nie pojechałam, bo wiem że bym nie wytrzymała stania po 12h na stoisku  😡
A pytasz, bo coś planujesz?  😎
akkzi ja jestem pod koniec czwartego i mam mały brzuszek, w poprzedniej ciąży "zrobił się " koło 6 miesiąca🙂
gacek na temat szczepień znajdziesz wiele w necie, temat jest bardzo obszerny, zależy jakich info szukasz, ja nie jestem entuzjastką ale zaszczepiłam zestaw podstawowy dopiero niedawno, nie zdecyduje się na dodatkowe szczepienia i na Priorix( Odra, świnka , różyczka), najchętniej nie szczepiłabym wcale.....
no wlaśnie i ja nie wiem co robić. Mamy termin ślubu na wrzesień (to będzie 4,5mc ciąży) i ja się panicznie boję, że będę się źle  czuć, że to będzie za duży wysiłek i chce by zmienić termin na początek sierpnia. Wiem...mega zamieszanie, ale chyba byłabym spokojniejsza.

Aaaa... bo się nie pochwaliłam...wreszcie się udało i będziemy rodzicami  💃
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się