Coraz mi dziwniej pisac w tym watku z moja duza dziewczynka, ale co tam. Podziele sie troche paulinkowymi newsami, bo wlasciwie to dopiero dzisiaj mialaby miec czwarte urodziny.
Wracamy tez wlasnie z ostatniego etapu bilansu czterolatka (tzn. U8 w Niemczech). Zaluje, ze ludzkosc nie wynalazla jeszcze wehikulu czasu i zaluje, ze nie wiedzialam te 4-3-2 lata temu tego, co wiem dzisiaj, a mianowicie, ze z moim dzieckiem jest (wtedy bedzie) wszystko ok i nie mam co sie martwic. Mimo, iz od dluzszego czasu, tzn. okolo roku tak naprawde widze, ze Paulinka nie odstaje od normy swoimi gabarytami i rozwojowo, to z kazdym nastepnym krokiem spada ze mnie jakas warstwa lekow o jej przyszlosc.
Zaczynajac poza siatkami centylowymi (wagowo to nawet ponizej 1 centyla przy urodzeniu...🙁 ) pieknie wskoczyla na 50-60 i sie go trzyma 😅 Nie bedzie wiec niskoroslym mikruskiem, o co byly obawy okolo 1-2 r.z. Ogarnela sie emocjonalnie, wyciszyla, potrafi pracowac w skupieniu i pomimo wiecznej glupawki dosc latwo potrawi wrocic do normalnego trybu. Jest otwarta, odwazna, mega spoleczna i empatyczna. Miod dziewczyna 😍
W zwiazku z jej trudniejszym startem, dwujezycznoscia i faktem, ze za...hm... rok 🙄 musi isc do szkoly (tak, bedzie miala cale 5 lat za hakiem :icon_rolleyes🙂 musimy popracowac stricte nad niemieckim, ktory juz teraz jest super, ale nadal odstajacy od dziwnych norm. Gdyby miala jeszcze rok zapasu do tej glupiej szkoly, to pewnie nie byloby tematu, a tak musimy troche intensywniej pracowac.
Suma sumarum uwielbiam totalnie moje dziecko i nie chcialabym, zeby byla ani tyci tyci inna. Bylo nam okropnie ciezko od poczatku poradzic sobie ze wczesniactwem, sprawami neurologiczno-gastrycznymi itd. ale jak patrze na ta moja piekna dziewczynke, to mnie sciska w srodku. 😍 😍 😍

Dziewczyny ciuszkowe, looknijcie sobie na niemiecki vertbaudet.de . Maj gad, jakie maja piekne rzeczy!! Mi chyba juz przeszlo kupowanie markowych ciuszkow. Musze sie dostosowywac do zyczen Pauliny, bo niekoniecznie podobaja sie jej stonowane kolory, koronki, czy inne trendy 😉