Dziewierz, no właśnie, coś takiego można zrobić, a tam było bębnowe, ale nie mogę znaleźć. Osoba z forum sprzedawała pellet i zrobiła taką bębnową maszynę do przesiewania.
A tak na szybko, znalazłam jeszcze pellet z rzepaku:
https://rolnet.pl/Sciolka-SR-SORB-16-kg-pellet-ze-slomy-rzepakowej-dla-drobiu-koni-i-trzody-p3594
Melduję, że u mojej syfiary jednak najlepiej sprawdzają się trociny - przynajmniej w obecnej wersji, czyli mieszane na środku z niewielką ilością pelletu ze słomy. Pellet mi się kończy, więc zaraz zobaczę czy bez niego też będzie ok.
Tak więc pytanie - gdzie obecnie najtaniej wychodzą trociny? Macie jakieś w miarę ekonomiczne źródło?
Czy ktoś z Was kupował z tego źródła?
https://www.facebook.com/profile.php?id=61556008031354
Mi się już dwoi i troi w oczach i nie wiem co sprawdzałam a co nie.
Czy z Panem Stanisławem z olx w sprawie ściółki lnianej kontaktowaliście się przez olx, czy telefonicznie?
Ja piszę smsa ile i gdzie ma wysłać, na maila dostaje fakturę i tyle 🙂
Gillian, Ok, bo od rana mi na olx nie odpisuje i nie wiedziałam, czy w ogóle ma taki zwyczaj 😉
Gillian, ja się właśnie zszokowałam ponad 20 procentową podwyżką. Już nie jest tak tanio.
Gillian, Dobra, nie zauważyłam, że teraz jest 21 sztuk na palecie, a wcześniej było 18. Podwyżka nie jest więc tak drastyczna.
O, a właśnie zamówiłam kolejną paletę. Wzięłam podwyżkę na klatę, a nie zauważyłam że paczek jest więcej! Fajnie, poprawiłyście mi humor 🙃
może po prostu są mniejsze 😉
lhp, no weeeeeź! Paleta przyjedzie mi jak jeszcze będę mieć stare paczki więc porównam sobie czy w wielkości jest różnica.
Ale myślę o sprawdzeniu tego pelletu słomianego o którym pisał ktoś w innym wątku.
A ja na próbę zamówiłam trociny, trochę przepłacone ale zobaczymy co to przyjdzie 🙂
Możliwe, że będę musiała oba konie mieć na trocinach, już się cieszę 🙁 no ale kaszlak zdecydowanie lepiej się miewa od kiedy w boksie obok nie ma słomy 😐
Gillian, ja mam w ogóle genialnie bo mój na lnie + koń obok też. Więc nawet się nie zastanawiałam nad zmianą.
Moja kobyła zjada len pasjami. Uciekała mi żeby dostać się do drugiego boksu z lnem i napchać się ile wlezie zanim dobiegnę 🙄 mam nadzieję trocin nie ruszy 🙄
Testuję trociny Extreme Volume. Póki co wypadają sto razy lepiej niż len 😍 na maksa wydajne, puchate, nie pylą, w boksie pięknie pachnie, nie czuć sikami. Wysypałam , wybieram i myślę, że dopiero jutro lub pojutrze dosypię czyli po tygodniu. Jestem zachwycona mimo że zapłaciłam sporo więcej niż za dwie palety lnu to chyba warto 😀
IMG_7827.jpeg
IMG_7826.jpeg
Gillian, o proszę, ciekawe ze troty wypadają lepiej! Dawaj znac jak w dalszym użytkowaniu
Gillian, a co ile wybierasz? W sensie ile razy dziennie czyścisz je? Ja to mam wrażenie, że w takim normalnym pensjonacie, jeśli konie nie są od rana do wieczora na padoku to ciężko te ściółki utrzymać - która by nie była.
Rano wszystko co brudne i w ciągu dnia jak jest kupsko to wywalam, jak znajdę siki to też wywalam. Na wieczór też jak coś brudne leży to wywalane. Więc uważam, że wyrzucam całkiem sporo…
A, i mój koń wcale nie stoi cały dzień na polu bo mimo otwartego boksu preferuje zostać w nim 🙂
Gillian, dasz linka do tych trocin? Wpisuje w przeglądarkę i wyskakują tusze do rzęs😵💫
Gillian,
Ja też poproszę o link
One są jakieś specjalne?
Mój 18letni RAOwiec stoi na trocinach, w boksie angielskim. Mamy takie 4 boksy obok siebie, specjalnie dla “kaszlaków”
Był testowany torf i len- jednak troty wygrywają niezmiennie
Niestety, kosztują😭
Dla mnie torf był masakrą, głównie przez to, że nie było widać kup na nim i nie wszystko dało się wyciągnąć. Jak mój koń miał okres, że dużo sikał to już był syf i śmierdziało. Len jest milion razy lepszy ale jak mnie nie ma dzień czy dwa i nie zrobię tego popołudniowego sprzątania to robi się syf. I niestety mój koń nie pozwala na zrobienie się materacyka, który mógłby pomoc w ograniczeniu wbijania się kup. Ale powiedzmy, że opracowałam system, który w miarę działa. Trocin nie chcę, bo na trociny mega kręcą nosem odbiorcy gnoju a co za tym idzie stajnie. Zamierzam spróbować jeszcze ten pellet ze słomy. Szczególnie, że po podwyżce te trociny lniane nie są już tak super cenowo a i tym razem pan mi je wysyła od 27wrzesnia...
epk no właśnie został poruszony temat co mnie zastanawiał. Nie macie problemów w stajniach pensjonatowych z tym na czym stoi Wasz koń? Właśnie głównie mówię o trocinach gdy cała stajnia jest na słomie/lnie itd.
Ja bym na przykład mogła zapomnieć o odbiorze trocin, na torf też kręcą nosem. Tylko len, pelet słomiany lub słoma. Dlatego zastanawia mnie jak sprawa wygląda w pensjonatach gdy mają jednak odbiorców zewnętrznych
Piaffallo, potrafi być problem i kręcą nosem. Nie wszystkie i nie zawsze - jak stajnia spora i na trocinach jeden boks to nie jest problem. Jak wykorzystują sami u siebie - też nie problem. Gorzej, jak potrzebują, żeby regularnie były odbierane mniejsze ilości - wtedy te trociny widać a odbiorcy potrafią na to marudzić. Ale to serio różnie bywa - natomiast ja już w 2 stajniach mogłam wybrać każdą ściółkę poza trocinami.
O kurczę, przy ścieleniu wg zaleceń producenta koszt na miesiąc to ponad 1000 zł, trzeba przyznać, że jak na ściółkę, to całkiem na bogato...
A ktokolwiek czyta zalecenia producenta?