renta rodzinna to 90% swiadczenia jakie pobieralby zmarly ojciec - do podzialu na wszystkich uprawnionych
liczone jest to wg stazu pracy, okresow skaldkowych i nieskladkowych i wysokosci zarobkow
jezeli byly bardzo niskie to jest jakas renta minimalna, jakies 500zl?
zeby sie starac o rente nalezy isc do zusu wlasciwego dla matki i pobrac wniosek
kazdy okres zatrudnienia musi byc potwierdzony na druku zus rp-7 bodajze, gdzie jest dokladnie wyszczegolnie ile w jakim okresie zarabial
zwykle oznacza to w cholere biegania po firmach
gdzie w ogole szukac, to najlepiej zapytac w kadrach ostatniej firmy, podadza dokladne okresy zatrudnienia w poszczgolnych zakladach pracy
jezeli jakis zaklad pracy juz nie istnieje i nie mozna sie do niego dostac trzeba dostarczyc do zusu swiadectwo pracy, wtedy przyjmowana jest minimalna placa jako wynagrodzenie
ewentualnie jezeli w ksiazeczce zusowej sa podbite okresy zatrudnienia z podanym wynagrodzeniem
warto tez miec druki zus-rmua, jako ze mozna na ich podstawie sprawdzic, czy na pewno pracodawca placil zus
bo zus liczy swiadczcenie wg tego co ma u siebie wplacone, a nie wg tego co powinno byc - w takim przypadku pisze sie wniosek i tam sobie scigaja pracodawce
niestety zus wlasnego druku nie uznaje za poswiadczenie okresu zatrudnienia :/
uwaga na termin - zeby swiadczenie przyznano od dnia smierci wniosek + te wszystkie papiery nalezy zlozyc do konca miesiaca nastepujacego po miesiacu w ktorym ubezpieczony zmarl (czyli jezeli to byl np 10.06 to do konca lipca)
lepiej nie naostatnia chwile, bo moze sie okazac, ze cos trzeba uzupelnic
potrzebny bedzie tez odpis aktu zgonu i urodzenia dziecka/dzieci oraz jezeli zona ma rowniez byc uposazona to akt malzenstwa
niestety od zlozenia wniosku do otrzymania renty mija sporo czasu, zwlaszcza jezeli zmarly byl zatrudniany w malych firmach - wtedy zus prowadzi dokladna kontrole skladek
moje dzieci czekaly trzy miesiace
od razu mowie, zeby odpisow wziac sobie od razu kilka, przy podaniu ze to do swiadczen socjalnych sa bezplatne, a faktycznie potrzebne sa wszedzie...
i wszystkie dokumenty skanowac/kserowac przez zlozeniem
Laguna - mam taka spacerówke, tylko beżową, napisz mi PW jezeli mam wyslac:

w sumie dla niej idealny bylby wozek dla blizniat z mozliwoscia montowania spacerowki dla starszego i gondoli dla niemowlaka, tylko to strasznie drogie rzeczy... 🙁
zasilek rodzinny przysluguje wg dochodu, obecnie limit to 504zl na osobe, od listopada 539
warto sie postarac, bo wprawdzie sam zasilek to obecnie 68, od listopada 77zl na dziecko, ale tu bedzie przyznany rozniez dodatek do zasilku dla osoby wychowujecej samotnie dzieci, 170zl na dziecko. Jest jeszcze bodajze becikowe rodzinne, cyzli 100zl dodatku, ale tu juz nie wiem co i jak, bo mnie nie dotknelo 😉
tez jak najszybciej zlozyc wniosek, tu moze byc mala lipa, bo okres zasilkowy jest od 1 listopada i nie wiem, czy nie trzeba bedzie zaraz skaldac wniosku od nowa, ale to sie na miejscu trzeba dowiedziec
do zasilku potrzebne jest zaswiadczenie z US, akty urodzenia dzieci, ew zaswiadczenie o bezrobociu
uwaga - zasilek rodzinny jest szybko przyznawany, wiec dochod uprawniajacy do otrzymania bedzie liczony bez renty z zusu. Jak zostanie ona w koncu przyznana to trzeba niestety isc i uaktualnic obliczenia - moze sie okazac ze zostanie wtedy wstrzymany (o ile renta bedzie wysoka, czego zycze zainteresowanym)
trzeba o tym pamietac i nie liczyc ze "nie zauwaza", bo moze sie okazac ze trzeba zwracac juz wydane swiadczenie
trzeba tez sie zorientowac jak z zasilkiem pogrzebowym z zusu - nawet jezeli zmarly aktualnie nie byl zatrudniny, to o ile byl zarejestrowany jako bezrobotny powinien sie nalezec