Co prawda jest wątek o gorseciarkach i bieliźnie dla jeżdżących konno, ale to jednak nadal nie to samo. Pamiętam, że na volcie był taki wątek i miał spore wzięcie. Poza tym był też jednym z moich ulubionych :P
Wracam do niego, bo ręce opadają mi już do samej ziemi... 😵 Muszę przemeblować moją biustonoszową szufladę - wywalić to, co nie pasuje (co nakazuje mi obawiać się, że zostanę z niczym 😁 ) i kupić kilka sztuk nowych staniczków.
A tu pojawia się problem. Teoretycznie mój rozmiar wyliczony za pomocą instrukcji, do której link był kiedyś na Volcie (
Elektroniczny bra-fitter), to 60E. Oczywiście żadną nowością nie jest, że znaleść taki rozmiar w sklepach stacjonarnych jest dość ciężko, w moich rejonach okazuje się nawet niemożliwością. Kiedyś udało mi się trafić na 70C, które w zasadzie pasuje, bo jest bardzo ścisłe (fiszbiny pozostawiają pewne życzenia, chociaż nie jest to nic wielkiego - mogę powiedzieć, że w sumie ten biustonosz jest ok). Teraz jest problem - znaleść, to moje 60 w obwodzie okazało się sztuką, której nie mogę opanować w swojej okolicy. Ciasne 70-tki? Chyba wymarły... 🙁 A jak już nawet jakaś w miarę ciasna się trafi, to znowu miseczka nijak nie pasuje. Mam dość wiecznego dopasowywania się do biustonoszy, bo nie czuję się w nich komfortowo - nie leżą tak jak powinny, co jest zwyczajnie irytujące :[
Przechodząc do sedna:
1. Czy znacie jakieś sensowne sklepy z bielizną w okolicach Grudziądza (nie mam złudzeń, pytam dla zasady 😂 ), Torunia, ewentualnie Bydgoszczy? Mówiąc szczerze nie mam możliwości, żeby śmigać po biustonosz gdzieś dalej. Zwłaszcza, że musiałabym chyba w tym momencie wygrać w totka, żeby taki wypad zaczął być opłacalny.
2. Możliwe, że zaryzykuję kupno przez net. Jakie sklepy polecacie?Wiem, że w razie złego dobrania rozmiaru jest możliwość wymiany bądź zwrotu nieużywanego biustonosza, ale jest to jednak pewien problem, który w razie czego chciałabym jak najłatwiej załatwić 😉
3. No i sam dobór biustonosza. Przy mierzeniu wyszło mi, że mam pod biustem 69cm. Rozmiarówka firmy "X" podaje, że jej biustonosze w moim wyliczonym rozmiarze rozciągają się w obwodzie do 62cm. Miseczka "E" jest według ich rozmiarówki większa niż powinnam nosić. I co z tym fantem zrobić? Szukać według ich rozmiarówki rozmiaru, który będzie dla mnie ok (co w tym wypadku oznacza np. 75A), czy jak? Mam potężny mętlik w głowie, bo teoretycznie w necie mogę znaleść swój rozmiar w cenie, która mnie nie zabije, ale w praktyce rozmiarówka mówi zupełnie co innego. Znacie może sprawdzone sklepy internetowe, gdzie rozmiarówka pokrywa się z faktycznymi rozmiarami, które powinnyście nosić?
Eh... marzy mi się dobrze wyposażony sklep z wykwalifikowaną kadrą (!) i cenami, które nie zaczynają się od 100zł... 🙄
Edit. Poprawiony link.