Choroby tarczycy - wszystko o :)

Fokusowa mam nadzieję, że uda mi się trafić na ogarniętego endokrynologa a nie na zasadzie:
-jak sie Pani czuje?
- a do przodu, jako tako
- a to zdrowa, wyniki dobre, dziękuję


😵
kolebka ja kiedyś byłam u endokrynologa z wynikiem TSH ponad 5,8. Z samopoczuciem worka śmieci i ogólnie jak nie musiałam to w ogóle z łóżka nie wstawałam, nie mogłam spać, a byłam wiecznie zmęczona, typowe objawy. Miałam wtedy coś koło 20 lat. Facet spojrzał na badania, wysłuchał moich objawów i powiedział, że "taka huśtawka nastrojów to normalne u dorastających dziewczynek w tym wieku". Wszystko mi opadło. Huśtawka to skrajne nastroje, a ja nie miałam siły, żeby żyć. Pomijając już cały absurd jego wypowiedzi. Także nie daj się tego typu wymówkami zbić z tropu. Jak masz może pakiet w luxmedzie to mogę Ci dać namiar na super babkę do teleporady, bo ona z Warszawy.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
10 stycznia 2021 11:37
Zrobiłam badania tarczycy:

TSH: 3,3
ft3: 3,52 (norma 4,40)
ft4: 1,07 (norma 1,71)
antyTPO: 42 (norma 34)

Wygląda na niedoczynność tarczycy ? Generalnie poszłam na badania z uwagi na obniżony nastrój i wahania jak na permanentnym PMS, pozostałych typowych objawów typu tycie, problemy ze skórą itp nie mam
Siostra ma Hashimoto, wiec pewnie też mam predyspozycje  🙄


ja miałam takie we wrześniu

TSH - 3,99 (norma 0,38 - 5,33)
ft3- 3,47 (norma 2,5 - 4,3)
ft4 - 0,83 (norma 0,65 - 1,48)
antyTPO - <0,25 (norma 0-9)

końcem października na lekach:

TSH - 1,6 (norma 0,38 - 5,33)
ft4 - 0,97 (norma 0,65 - 1,48)

Słuchajcie,nie zaszczepili dziś mojej znajomej na Covid bo ma Hashimoto.ma przynieść zaswiadczenie od swojego lek.endo.,że nie widzi przeciwwskazań. Spotkalyscie się z tym? Czy jest jakaś koleracja?
Gillian   four letter word
11 stycznia 2021 19:25
to zależy artykuł się poczyta ale ogólnie spotkałam się informacją, że choroby autoimmunologiczne są przeciwskazaniem do szczepienia.
Dla porównania – wstępne wytyczne (tzn. na tym etapie wiedzy) dla stwardnienia rozsianego, czyli innej autoimmunologii, są takie:
- warto się szczepić (w końcu nie tylko szczepienie to stres dla organizmu, ale choroba też)
- póki co nic nie wiedzą o tym, żeby od tego choroba się zaostrzała, pojawiały się rzuty (i nie spodziewają się tego)
- w zależności od terapii są różne wytyczne – np. jak się bierze leki obniżające odporność, to można nie wytworzyć tylu przeciwciał, co bez tych leków
- oczywiście na każdy przypadek trzeba patrzeć indywidualnie (ryzyko zakażenia, stan zdrowia itd.)
Polskie Towarzystwo Neurologiczne, Polskie Towarzystwo Stwardnienia Rozsianego, MS Society
Gillian prędzej to dotyczy szczepionek żywych - z wirusem. W przypadku szczepionki z mRNA chyba aż takich przeciwwskazań nie ma. Sama jeszcze nie podjęłam decyzji o swoim szczepieniu, mimo wszystko boję się rzutu (u mnie nawet zmiana diety powodowała wzrost przeciwciał).
Gillian   four letter word
12 stycznia 2021 11:18
Za mnie decyzję podjęto, więc zobaczymy jak to będzie  😵
espana, w SM to samo – na grypę można się szczepić, ale przy lekach modulujących odporność nie "żywymi" szczepionkami.
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
24 lutego 2021 15:43
Robiłam badania znowu  🙄

TSH 0,32 (norma 0,38-5,33), gdzie we wrześniu było 3,99, a końcem października 1,60
FT4 1,24 (norma 0,65 - 1,48) we wrześniu - 0,83, a w październiku 0,97
Słuchajcie,nie zaszczepili dziś mojej znajomej na Covid bo ma Hashimoto.ma przynieść zaswiadczenie od swojego lek.endo.,że nie widzi przeciwwskazań. Spotkalyscie się z tym? Czy jest jakaś koleracja?

Hashimoto nie jest p/wskazaniem do szczepienia przeciwko covid-19. Są jeszcze czarne plamy na mapie Polski gdzie uparcie odmawia się szczepienia kobietom ciężarnym na krztusiec, ciężko się dziwić więc że w przypadku covid i Hashimoto  nie jest inaczej  🙄
majek   zwykle sobie żartuję
14 czerwca 2021 14:32
Dziewczyny, czy ktoraś może mi to sensownie wytłumaczyć?

W czwartek zapomnialam, że mi się tabletki kończą (levothyroxine się to u nas nazywa, biorę 125mg) i jak poszlam w piątek to oczywiście najszybciej można załatwić na poniedziałek (recepte mi załatwia farmaceuta). Więc w czwartek wzięłam ostatnia tabletkę. Od soboty czuje się dużo lepiej. Mimo upału mam energię i checi, a jedyne, co mi się nie chce to jeść!
Musiałam przełożyć moja konsultacje z endokrynologiem, przełożono mi na luty 🙂
Zaryzykować i brać mniejsze dawki?
Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego tak jest?
Witam moje tsh jest wysokie. ft3, ft4, anty tpo, anty tg są w normie, ale moje TRAb też jest wysokie co to może oznaczać?
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
29 sierpnia 2021 14:35
majek, trochę czasu minęło od Twojego posta 😉
Jak kończyły mi się tabletki i nie chciałam kolejny raz prosić koleżanki o listek Euthyroxu, zeszłam na 3/4 swojej dziennej dawki leku, a potem na połowę. W samopoczuciu brak zmian (od początku leczenia na samopoczuciu i włosach nie czułam różnicy). Gdy udało zapisać mi się do przychodni, dostarczyć im kopię dokumentacji od endokrynologa (nie byłam od września 2019r.) i dostałam w końcu receptę od lekarza rodzinnego, nadal jestem na połowie dawki. Jak to wpłynęło na mój organizm przekonam się, gdy będę robić badania hormonalne. Może we wrześniu uda mi się zrobić badania.
busch   Mad god's blessing.
25 października 2021 18:35
Czy jak mam badanie krwi kontrolne na tarczycę, to powinnam rano normalnie wziąć euthyrox?
Scottie   Cicha obserwatorka
25 października 2021 18:55
busch, ja bym nie brała przed oddaniem krwi, zawsze biorę ze sobą leki i łykam zaraz po (tak mi zalecił endokrynolog i tego się trzymam). Podobno jeśli to samo TSH to można wziąć, ale przy reszcie- ft3, ft4 itd już nie.
busch   Mad god's blessing.
25 października 2021 19:08
Scottie, dzięki, tak zrobię! 🙂
Nie bierz. Badanie się robi bez porannej dawki leku
Mój endokrynolog (Profesor) mówił żeby brać - rano przed badaniem.
Za dwa tygodnie mam u niego wizytę, aż zapytam ponownie. 🙄
safie   Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
17 listopada 2022 09:05
Dosłownie po wpisaniu w Google „czy brać leki na tarczyce przed badaniem krwi” wyskakuje informacja, żeby zachować 24h odstępu, a lek przyjąć po badaniu. Tak też mi zawsze lekarze mówili kierując na badania. 🙂
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
19 listopada 2022 12:50
Raz się spotkałam, że lekarz powiedział, by wziąć normalnie leki, ale ja przed badaniami krwi nie biorę leku, ani nie piję wody (w jednym laboratorium dostałam ochrzan, że jak to nawet szklanki wody nie wypiłam 😉😉.
efeemeryda   no fate but what we make.
19 listopada 2022 16:02
Ja ostatnio usłyszałam, ze ważne jest żeby robić zawsze tak samo, tzn. albo brać tabletkę albo nie, grunt żeby trzymać się tej decyzji, żeby wyniki były porównywalne.
Ja przed badaniem nie biorę. I jeszcze zwróćcie uwagę, że przy niektórych suplementach (np Biotebal) jest informacja, że może zaburzyć wyniki badania i należy odstawić lek na kilka dni przed pobraniem krwi.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się