elita17, o kurczę, ślinie się do ostatniego zdjęcia 😲 gratulację wyhodowania takiej perełki
Dzięki, sama do dziś jestem w szoku. Musiałabyś zobaczyć jak się rusza. Niejeden ujezdzeniowiec by się mógł przy nim schować. Wspaniały koń z nieprzeciętnym ruchem. Nie dość, że jest śliczny, to ma wspaniały współpracujący charakter.
elita17, elita17, byłabym bardzo zainteresowana 🙂 Stajnię mam w okolicach Opola.
MATRIX69, Konie z Kalinówki mają przede wszystkim bardzo dobre głowy 🙂
Konia mega sobie chwalę i oby tak dalej 🙂
Rubaszka nie ma jeszcze w wykazie ogierów, ale gdyby ktoś chciał kryć, to ogier znajduje się w miejscowości Łany, powiat Kędzierzyn Koźle, opolskie, właściciel Piotr Zemełka tel 604 117 543.
Polecam bo to najlepiej ruszający się obecnie ogier śląski w Polsce.
Jakieś filmy w ruchu mogę wysłać na WhatsAppa
Reyline, tak, od ponad 30 lat hodują konie do jazdy wierzchem dla amatorów, najpierw dla harcerzy później pod kątem obozów jeździeckich, ostatnio pod ułanów i mały sport. Kiedyś tam trochę namieszał z tymi "dobrymi głowami" folblut North 😉 o ile jego potomstwo na klaczach pół śląskich było fajne ( np. Andromeda - K) tak źrebaki po klaczach pół małopolskich były rozbrykane i miały dynamit w zadku 😉 oczywiście to były dawne czasy okolice roku 1999 lub 2000, tych koni albo już nie ma albo są spokojnymi statecznymi emerytami 🙂 Na pewno hodowla dobra pod względem warunków dla źrebaków, duże stado + duże łaki. Matkę twojej kobyłki pamiętam jako ładną gniadą dwulatkę jak ostatni raz tam byłam w 2006r na praktykach. Jezu jak do dawno temu było 😂
elita17, gratuluję Ci takiego 'synka'. Od początku świetnie się zapowiadał i super się złożyło, że trafił w odpowiednie ręce, które są w stanie zaprezentować jego walory. Jak kiedyś wspominałam Rubens wpadł mi w oko jeszcze jako 2latek i jestem pod wrażeniem, że doczekał się takiego potomka, choć tu oczywiście duża rolę odgrywa także matka. Na pewno będę śledzić dalsze losy zarówno jednego jak i mlodego 🙂
MATRIX69, no ja ich aż tak długo nie znam, ale koniki są całkiem fajne. Szczególnie jeśli o głowę chodzi 🙂 Ja swoją kobyłę na prawdę bardzo chwalę, ma coś w głowie, najpierw myśli, potem robi, nie jest do pchania, ale i do przodu nie gna. Nie widzi na jedno oko, a mimo to niczego w zasadzie się nie boi, wszędzie wlezie itp. Jedyne zastrzeżenie jakie do niej mam, to budowa, jest jednak trochę niezgrabna, co miejscami ją ogranicza.
vanille, odezwę się w wątku, bo planuję pokryć nim dwie klacze 🙂 Jedna śląska, jedna SP (3/4 krwi śląskiej). Może będzie okazja pooglądać jego przychówek 🙂
Reyline, super, że się zdecydowałaś. Sama jestem ciekawa potomstwa Rubaszka.
Gdyby nie odległość jechać przez 3/4 Polski, to pewnie też bym pokryła swoją klacz.
A tak to zostanie poczekać, ze może będzie kiedyś bliżej moich stron.
vanille, dziękuję. Rubens teraz też daleko ode mnie, ale widziałam, że rodzą się już następne źrebaczki po nim. Ciekawe jak się pokażą.
Z rocznika 2020 były tylko 4 sztuki, w 2021 żadnego, a w 2022 - 7 sztuk.
Rubaszek zrobił mu reklamę 🙂
W ogóle mega słabo, że większość ślązaków nie pobiera nasienia. Tylko naturalnie. A ja, szczerze mówiąc wolałabym inseminację. Mam blisko, co prawda do Rubaszka akurat, ale Pan ma same ogiery i mówił, że będzie problem z pozostawieniem klaczy. "Jakoś to ogarniemy, żeby było dobrze", no ale wolałabym jednak w domu to załatwić. Szkoda bardzo.