ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Czy ktoś orientuje się jak to teraz jest z oczkami w pomorskim? Kiedyś się zbierało do takiej "książeczki" a teraz? Wystarczy zadzwonić do pani Zosi i ona zweryfikuje ilość przejazdów na 60% (chodzi o uje) i zupdatuje Artemora?
Czytając ten wątek trochę się pogubiłam bo ktoś pisał że już odznaka (mam złoto) daje możliwość startu do C klasy ale czytając dokumenty na stronie PZJ doszłam do wniosku że jednak oczka trzeba zbierać....
Gillian   four letter word
18 maja 2023 12:02
Ja po prostu napisałam maila gdzie startowałam z jakim wynikiem i mi wpisali co trzeba.
rudziczek   Małe i duże.
20 maja 2023 13:33
Hanula mając srebrną odznakę zdobywasz uprawnienia III stopnia. Jeśli nie masz srebrnej odznaki, zbierasz oczka i zdobywasz III klasę sportową, która także daje uprawnienia III stopnia. Z tego co pamiętam na licencji wstępnej, bez klas sportowych i bez srebrnej odznaki można jechać L i P. Jak chce się pojechać N i C, trzeba mieć uprawnienia III stopnia.
Hanula, - nic nie musisz zbierać 🙂 Tylko przypilnuj kupując licencję, żeby Ci dobrze odnzaczyli uprawnienia w systemie. Rok temu na zawodach miałam taką sytuację, że dziewczynie po przerwie na dziecko (2 lata nie startowała) wbili tylko licencję wstępną mimo posiadanych wyższych uprawnień i miała trochę nerwów, żeby konkurs pojechać.
Na srebrze można do C klasy śmigać, ja tak robię 🙂
To są przepisy ogólnopolskie, więc regionalny związek nie może sobie ustalić inaczej.
Czy nadal trzeba mieć ubezpieczenie do startu w zawodach?
Kiedyś było obowiązkowe, potem pamiętam że znieśli i teraz się zgubiłam całkiem.
Perlica, nigdy nie znieśli
_Gaga, na pewno bylo dowolne przez jakiś moment bo pamiętam, że o tym czytałam.

A jak jest w przypadku sytuacji kiedy klub nie wykupil licencji na dany rok bo ma tylko jednego zawodnika i się nie opłaca?
Ja zmieniam klub, ale nie z mojej winy . To muszę zmianę barw ?
Perlica, nie było dowolne, ale od lat nie sprawdza się polis (powinny być w Artemorze). W razie wątpliwości zawodnik wystawia oświadczenie, że ma NNW.
_Gaga, ok, ja dołaczałam scan do zawodów konnych.
Tak czy siak wykupię.

A wiesz może jak to jest z tą zmianą barw nie z mojej intencji?
Nawet jeśli wypisujesz się z klubu na BPK, również jest to jako zmiana barw klubowych (czytaj dodatkowa opłata 😉 )
wszędzie zdzierstwo na kasę.
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
28 maja 2023 10:55
Czy na konkurs 50 cm towarzyskie przy regionalnych może jechać 8 latka z odznaka jeżdżę konno czy musi mieć brąz?
Hermes, - do startu w zawodach towarzyskich nie są potrzebne uprawnienia, jedynie zgoda rodziców i badania. Także może jechać 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się