ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach

Słuchajcie, bo zarabalismy sie w akcji wszyscy, kilka osób i wet tez 🤣 robilismy dwom koniom baze grypa+ tężec. Pierwszy szczepienie 15.06, drugie 16.07 i wszystkim sie przedstawilo ze we wrzesniu mija 6 miesiecy i to czas na trzecia dawke. A dzis mamy 20.09… czy taka baza jest wazna? Gdzies tu przeczytalam ze 6 miesiecy to jest maksymalny odstep od 1 szczepienia, ale juz wszyscy zglupielismy i nie wiemy co z tym zrobic.
Kolor, masz schemat z wymogów wet ze strony pzj.
IMG_8552.jpeg IMG_8552.jpeg
Puma, ok dzieki 🙂
Dla koni którym robimy bazę po 1 stycznia tego roku przepisy są ciut inne. W praktyce różnica niewielka, ale warto wiedzieć.
Screenshot_20240920_200048.jpg Screenshot_20240920_200048.jpg
Pytanko, bo naszła mnie ciekawość przeglądając ostatnie wyniki.
Czy zawodnik czynnie startujący w danym sezonie w zawodach rangi ZR może normalnie startować w zawodach towarzyskich? Czy na start wpływa tylko ewentualna licencja konia?
Milla, licencja ani konia ani zawodnika nie ma znaczenia w z ZT. To działa tylko w drugą stronę. Czyli nie możesz jechać wyżej bez danej licencji.
Jak zawody są dla amatorów, to mogą obowiązywać inne ograniczenia.
Dziękuję za wyjaśnienie 😀
Pytanie o zawody ujeżdżeniowe towarzyskie/regionalne.
Czy na przejazd można użyć wędzidła winderen kimbelwick RNF sztangi?
Jakieś zasady co do podpięcia jeśli jest dopuszczone? Typu, że bez dźwigni tylko zapięte normalnie?
Koń na nim chodzi, skacze, a chcielibyśmy wziąć go na ujeżdżeniowe.
Melanie, nie można.
_Gaga, ok, dziękuję za odpowiedź. 🙂 A bauchera można? Bo widzę, że podwieszany bok jest dopuszczony.
Wszystkie dopuszczone kiełzna masz w przepisach.
Melanie, tak. Bauchera można
faith, chciałam potwierdzić, bo dla mnie Kimbelwick zapięty na bez dźwigni to de facto baucher.

_Gaga, dziękuję za potwierdzenie!
Melanie, polecam apkę FEI tackapp, szybko sprawdzisz na czym można jechać🙂
kare_szczescie, dzięki!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się